用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區(3)
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區(3)  

回覆 傻妹 的帖子

Band 1A的成績就一定OK

S1Parents2017 發表於 18-6-4 17:48
回覆 傻妹 的帖子

可惜學校唔會講咁詳細,只係band幾唔會再細分。謝謝你

回覆 傻妹 的帖子

gum自行好難揀學校哦

S1Parents2017 發表於 18-6-6 15:12
回覆 傻妹 的帖子

gum自行好難揀學校哦

(emoji)(emoji)(emoji)

S1Parents2017 發表於 18-6-4 17:48
回覆 傻妹 的帖子

但中學又點知個學生係B1 幾呢?

中學可以向教育局查詢申請學生的排名次第,有的中學用這個排名決定是否面試該學生,比如篩選後才面試的學校。

S1Parents2017 發表於 18-6-8 11:59
中學可以向教育局查詢申請學生的排名次第,有的中學用這個排名決定是否面試該學生,比如篩選後才面試的學校 ...

,個「學生排名」係全港小六生呈分排名,所以有做老師朋友稱,如果中學以成绩為先,再加面試表現去評核,「好難收錯」學生。

回覆樓主

請問有無推介學校附近有放學補習班

請問有冇專補上智的補習社介紹?謝謝

mipig2008 發表於 18-6-12 18:24
請問有冇專補上智的補習社介紹?謝謝

無專補上智補習社的。中學唔同小學。

上智學生分佈好多,我女同學不論住錦田、元朗、屯門、將軍澳、青衣、觀塘都有。

唔好以為入到嚟就一定上到大學,唔努力都一定no way, 小女正是危危乎之一。
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

傻妹 發表於 18-6-3 13:13
請問各位考入上智既姐姐們,小學時既名次係全級第幾呢?我想估計一下女女既成績有無可能考入上智。先多謝大 ...
唔同小学实力唔同,好难籠統話係校內排名幾先有机会。我女當年考41~50自行入。同級同我自行甲-乙-全無揀上智,叩门一叩即入,佢考大概25。SFA有1x个入,德雅礼贤部6~8个入……

S1Parents2017 發表於 18-6-8 11:59
中學可以向教育局查詢申請學生的排名次第,有的中學用這個排名決定是否面試該學生,比如篩選後才面試的學校 ...

Thanks for your reply

rplyan 發表於 18-6-8 20:10
,個「學生排名」係全港小六生呈分排名,所以有做老師朋友稱,如果中學以成绩為先,再加面試表現去 ...

Thank you

Yanamami 發表於 18-6-13 22:12
唔同小学实力唔同,好难籠統話係校內排名幾先有机会。我女當年考41~50自行入。同級同我自行甲-乙-全無揀 ...

Sorry 唔係好明你女自行入但自行日中,乙都無填上智?(emoji)(emoji)

傻妹 發表於 18-6-14 09:33
Sorry 唔係好明你女自行入但自行日中,乙都無填上智?(emoji)(emoji)
我係九龍城区跨过SSP. 乙部無得填。

請問 lean(不是mean) 是什麼意思 or Stat. term..?

今天考試出分數, 亞囡指老師常提及...

又可能亞囡真係聽錯. .

??

Ktfk 發表於 18-6-21 22:34
請問 lean(不是mean) 是什麼意思 or Stat. term..?

今天考試出分數, 亞囡指老師常提及...
唔知喎……-係mean, -係median.....

回覆樓主:

亞囡今次考試倒退了,校長講time management問題终發生了,正值青春期,多講唔喜歡,講了又唔啱聽,時間知未能做到課外活動要參予,但明顯時間不足夠,最後犧牲了課本学習。  

希望她得好好上了寶貴的一課,見她後悔心煩,谂谂下又哭情況,作為家長又心痛,唉...!

rplyan 發表於 18-6-24 22:30
亞囡今次考試倒退了,校長講time management問題终發生了,正值青春期,多講唔喜歡,講了又唔啱聽,時間知 ...

請問各師姐家長曾遇小囡情況嗎?  你们之門間又怎樣溝通呢?

小囡現正中一。

rplyan 發表於 18-6-24 22:30
亞囡今次考試倒退了,校長講time management問題终發生了,正值青春期,多講唔喜歡,講了又唔啱聽,時間知 ...

中一啫,初中早跌係好事~关鍵時刻曉拼(中三、中五/六)就好了。所有經驗都係种学习,佢識介意上心就好。最怕係死不悔改乜都唔care果种。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊