用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 part 4
go

皇仁書院家長交流區 part 4  

隨着新學年的來臨, 交流區亦跟阿仔升班為 PART 4
歡迎新知舊雨再發表訊息, 交流意見

舊資料可到 下面連結尋找

[size=15.199999809265137px]PART 1
[size=15.199999809265137px]皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks)

[size=15.199999809265137px]http://www.edu-kingdom.com:8888/forum.php?mod=viewthread&tid=2216011&extra=page%3D6

[size=15.199999809265137px]PART 2 [size=15.199999809265137px]皇仁書院家長交流區 part 2
[size=15.199999809265137px]http://www.edu-kingdom.com:8888/forum.php?mod=viewthread&tid=2340755&extra=page%3D1

PART 3
皇仁書院家長交流區 part 3
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2489420&extra=page%3D1

RebeccaJason  Good  發表於 13-12-1 21:49

歷史上第二位女校長明天正式到任

MCC2011  聽講較保守  發表於 13-9-3 13:12
sandyaloha  希望仍能保持QC開放的作風!  發表於 13-9-2 09:32
sandyaloha  可是學校WEB SITE仍未UPDATE,仍是李校長的INFO!  發表於 13-9-2 09:29

今年亦有若干位新老師到任

中四有兩班有雙班主任

MCC2011  C, E  發表於 13-9-3 13:11
sandyaloha  邊兩班??  發表於 13-9-2 09:28

到!

今年開學日冇送阿仔返學,唔知學校門外是否熱閙依然?
過往學生會開學日在校門外夾道歡迎之情景,印象十分深刻!

BSCYL  今年少了極熱鬧的場面, 只有一個參選內閣在門外迎接同學們  發表於 13-9-3 13:11

簽名被屏蔽

學校小賣部仍未搵到承辦商,
今個月冇小食及早餐買!
希望小賣部快D開番!

BSCYL  聽聞舊生會加強服務  發表於 13-9-3 13:09

簽名被屏蔽

今年4點放學????

BSCYL  不清楚, 昨晚7:00多才返抵家中, 並聲言日後不定時放學  發表於 13-9-3 13:08

維園新游泳池(圖)將於本月16日開放,新池耗資8億元,分兩個泳池,主池面積達50米乘25米,設有活動浮橋及活動池底,可隨需要調校高低,方便舉辦不同類型國際賽事,包括跳水、水球、韻律泳等;另有符合國際標準的跳水池。新泳池屬室內暖水池,可容納2,500名觀眾

sandyaloha  今年SWIMMING GALA係冬天,可以享用呢個設私了!  發表於 13-9-3 15:10

阿仔今年只有衫合身, 褲要全換

回覆:sandyaloha 的帖子

請問,餐劵是否去飯堂買?一次最多可買幾多?我驚我仔仔日日走去食麥當勞,他實在已經太肥了!

sandyaloha  餐卷以往要係小息時去OBA買定,LUNCH一定買唔到卷了,即日買即日用!  發表於 13-9-3 15:12
知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

新校長,新作風,
班仔似乎未接受到,
希望行上D,風景會美好D!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:皇仁書院家長交流區 part 4

阿仔似乎幾鐘意學校,加上有很多新事物,不停在我耳邊吱吱喳喳

talent2000 發表於 13-9-3 21:40
日語一定不會讀,西班牙一個面臨破產國家,唯一好處係方便睇波。
法語相信會多人讀。
最後係不選自己出去讀 ...

邊有咁多時間, 一星期讀二堂共四小時喎. 如果得一堂會好啲.

出去讀好貴同唔知係邊樹讀好. 所以除非好鐘意, 唔係唔會持登周圍搵資料出去讀囉.

簽名被屏蔽

來報到一下先,阿仔昨天上左第一堂中文課,中文有好多工作,其中一樣是上學期要睇余光中的散文,每個星期選一篇作評論寫感想、寫作手法等,當然仲要每個星期作一篇文,文體不限。
下學期要睇龍應台的散文

兩位都係台灣名寫作人,阿仔要好好學習

由於阿仔沒有選 M1 M2,阿仔自有感覺現時被編入的班,成續次一等,我解釋他聽,至緊要對自己所選的科有信心,這個班係適合自己就得了。

今年學生會候選只有一隊,想睇師兄精采辯論的機會都無,有D 可惜,阿仔話估計D 師兄想集中精力在 DSE 的準備中,要應戰哦

至於上面有提到學外語,我仔當初都想學日文,只係考慮到經學校上堂時間太密,一星期兩堂,問左阿仔,對日文有濃厚興趣,於是在外面報 COURSE, 一星期一堂,課程會慢D,但可以好好吸收,到依家阿仔仍在學習

BSCYL    發表於 13-9-4 13:26