用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀寫障礙也有出頭天 (加油篇)
go

[讀障] 讀寫障礙也有出頭天 (加油篇) [複製鏈接]

呢兩日上來睇到好多家長因小朋友有讀寫障而煩惱,開此貼只係想鼓勵下大家~幫大家加油!

霍金---------佢本身都係一位讀寫障

我地HK 某一位高層領導都係讀寫障...........還有很多

SO 大家唔好灰心,要同小朋友一齊努力,一齊成長!

讀書唔叻~唔代表其他唔叻! 一定有一行岩佢發展!

當你覺得自己就快控制唔到情緒時~請閉起你的嘴,飲兩啖水,比自己清醒下,你可以選擇返房比自己靜10分鐘, 也可以

去次所..洗個面, 因為你既情緒絕對會影響到個小朋友,又或者久而久之~佢會學埋你TIM GA!!!

唔好甘高要求, 該做功課時認真做功課,只要佢有用心,即使考得包尾,也不必責罵,因為,佢已經盡力,(請不要用你既睇法去

睇盡力呢兩個字,而係企係小朋友既立場去想,甘你就唔會甘辛苦甘勞氣啦) 該玩時玩,小朋友麻~唔玩待何時???

其實我地大人都有好多係讀障..OR.視障!唔信?有機會你去聽下D講座,教授一測試,便知你自己有無)

大家加油啦! 千其唔好放棄,因為如果連你都放棄,係無人幫小朋友!!!

vincher  tks  發表於 13-9-6 13:42
   2    0    1    0

回覆:leyangel 的帖子

多謝分享!

係呀, 你的分享好有用, 我仔宜家小二我都係咁做, "千其唔好放棄,因為如果連你都放棄,係無人幫小朋友!!!" 這句話我天天都記住...小朋友係絕對有希望的!..各位加油呀!
‹ 上一主題|下一主題