用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果你好似我吟個情况,你哋會唔會吡小朋友去補習社? ...
go

如果你好似我吟個情况,你哋會唔會吡小朋友去補習社?

小朋友讀小三,小一至小二在家都一直不願自己做功課,請補習姐姐哥哥又吡佢蝦, 有心理學家建議放他去補習社,但我試過嗰間直情吡晒啲答案佢,令我對補習社完全失去信心,我俩公婆要返工,晚晚回來做功課到11-12点,直唔知点算?

回覆:如果你好似我吟個情况,你哋會唔會吡小朋友去補習社?

由得佢唔做,俾老師罰

Wincy0729    發表於 13-9-1 19:26

但佢間學校冇功課交老師都唔罰!

1) 去補習社,單一補, 你放佢去成班幾個人個D..無咩用~ (你係咪會想單一補不如係屋企補啦,甘就錯啦~係屋企補係佢地頭,一定蝦人,出去到一人一間房,無得佢EE郁郁,想佢唔蝦老師,你不如叫老師第一堂~只同佢傾,等你個小朋友接受佢)
2)唔做欠交, 等老師幫你攪攪佢

既然冇功課交老師都唔罰, 咁咪由佢囉.

愉快學習嘛.

引用:但佢間學校冇功課交老師都唔罰!

原帖由 elegant 於 13-09-01 發表
但佢間學校冇功課交老師都唔罰!
咩學校黎架?

試過去會所1對1補,但佢就周圍望,不願做。至於冇功課交,老師就話你明天補交,功課就越累積越多,越做越夜。

個心理e生係咪有補習社股份ga?  咁個e生有冇講乜原因你小孩不想自己做功課的原因呢?

請問補習社喺咪一般都唔好?我試嗰間真喺好差,人又多,又只吡答案。 攪到我有啲恐懼。但又攪個仔唔掂,点算!

個醫生話佢一個人做功課因為悶,冇推動力,如個個小朋友都一齊做就好似上堂吟,佢會肯做。我試過找一對三補習社,但找唔到。

你們2公婆幾點回家?
想仔女好, 是旦一個早些回家!
不做好功課, 不可以看電視打機!
做好功課, 星期日比仔話事, 想去那裡都得!
做些回家, 對好功課, 休息一會就溫默書, 一小部份, 一小部份溫!

看來小朋友不做功課,係想爸媽多點陪伴

回覆:whywhywhywhy 的帖子

我都覺得係想父母陪,或者你搵d志願團體辨個d功課班啦,佢地多d愛心

elegant 發表於 13-9-1 18:41
小朋友讀小三,小一至小二在家都一直不願自己做功課,請補習姐姐哥哥又吡佢蝦, 有心理學家建議放他去補習社 ...
小三了,同佢講下人生道理,講下將來佢想點,講下責任問題,叫佢自己思考一下。係識做唔做,定係唔識做唔做?

我初步會估係attention seeking ,試下同佢傾下,放學有冇卦著爸媽,係米想爸媽多些時間倍,同佢解釋如一早做完功課就可和他玩(一定要keep the promise),同時佢要明白讀好書和做功課是佢責任

我先生7点就返到屋企跟功課,我就8点,我們有同佢講做完有得睇電視,但佢做功課極慢,又成日要又睇又做因為過著時間就冇得睇,我哋都唔吡佢所以佢就成日發脾氣,唔願正經做,做完又要改, 激死!我哋都好嚴架,話著唔吡就唔吡,叫佢快啲做完,默完書等都己經10,11点。晚晚都喺吟,所以一開學就好煩。因此想在我們考慮緊還未放工前送佢去補習社, 起碼做些小功課。 請大家吡啲意見。

yovin  午睡後大有進步 , 當然這也是迫不得已 , 但個個小孩不同 ,要个別找出適合模式。起初人人話我痴線 , 小朋友咁夜睡 , 但現在讀緊精英班 , 全班第四身高  發表於 13-9-6 21:03
yovin  曾经亞仔做功課好慢 , 好多錯 ,後來找到問題是"囝囝需要午睡"
放学四點回家,4:30-6:15小睡 , 洗澡吃飯先 ,7:00開始做功課/温習/閱讀/操卷....12:00"前"上床o   發表於 13-9-6 20:58

本身有專注力不足的問題的小朋友, 除非好好彩找到一間肯好少人的補習社(1-2人) , 否則去都冇用. 因好多功課班都是1:6以上, 只是由得佢地坐做功課, 唔識說俾答案, 佢地好難跟其它小朋友一齊專心. 家長教有用少少.

elegant 發表於 13-9-2 07:24
我先生7点就返到屋企跟功課,我就8点,我們有同佢講做完有得睇電視,但佢做功課極慢,又成日要又睇又做因為 ...
明白,咁同佢一齊商量放學後去補習社或找上門老師幫佢功課,解釋早些做完就可睇電視,我自己set 左d rules 都好嚴,但有時見d細盡左力都會flexible 獎勵下佢地,不過一定要講清楚係因為佢努力而唔係大人心軟。留意一下佢有乜其他嘢做得好(唔一定要係學術上),跟著同佢講因為lei 個星期佢a, b, c, d 做得好,所以星期日就帶佢去玩,(延遲獎勵)等佢明白父母其實有留意佢的長處和做好就有獎勵,最重要係獎勵個過程而不是結果,ie, 讚有專心用功rather than 考試100分。

補充一下,長時間專注不易的,可試下做30分鐘就睇10分鐘電視或relax 遊戲之類

再補充一句,討論時可扮下唔知點算,日日做功課做到咁夜,咁辛苦又冇時間玩,如佢自己提意的就有效好多。