用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 香港航空青年團 Air Cadet
go

香港航空青年團 Air Cadet

請問 air cadet 這個制服團隊有什麼類型的活動?有無小朋友參加過既家長可以分享下?

不是每間中學都有航空青年團,個人對這個團印象很好,訓練出來的團員有紀律性,敢面對不同的人,大體。參加半年后可以接觸到飛機。因孩子很快長大所以制服費用還有皮鞋花費貴少少。最重要孩子認同及堅持訓練,堅持就是成功!

引用:請問+air+cadet+這個制服團隊有什麼類型的

原帖由 sara11 於 13-09-01 發表
請問 air cadet 這個制服團隊有什麼類型的活動?有無小朋友參加過既家長可以分享下?

...
辛苦、刻苦、痛苦想磨練孩子意志,想鍛鍊孩子體能,挑戰父母

引用:Quote:原帖由+sara11+於+13-09-01+發表請問

原帖由 701003 於 13-09-02 發表
辛苦、刻苦、痛苦想磨練孩子意志,想鍛鍊孩子體能,挑戰父母
父母掛念的忍耐力!我大女由温室小花變成小野菊首先買制服買鞋,多數着灰色果套(類似車房仔),還有一套典禮制服!跟住教步操,每星期操一兩次,頂住太陽冒住雨都要操!一年幾次camp,攞你命三天以上!夜行山無照明一個一個跟住行無得瞓!野外求生,送你一個去小島over night,第朝才有人接!坐直昇機,但無門,飛到上天被風吹到抖唔到氣!

回覆:香港航空青年團 Air Cadet

家中常備消炎藥膏、跌打酒,每次去完camp一定用得到!除咗上山飛天,仲要攀岩跳海扒獨木舟!教官嚴厲又挑剔,自尊心要放低先!團隊精神好重要!隔咗四五年,我女仍記得香港有邊幾款直升機曾立志揸直昇機救人救災!

和童軍有什麼分別,我原以為一個天上活動,一個陸地活動,但睇落air cadet 海陸空活動都有喎。我仔小學無參加過制服團隊,咁邊樣較適合?

回復 701003 的帖子

謝謝你詳細的回覆.... thanks again!

引用:和童軍有什麼分別,我原以為一個天上活動,

原帖由 fion6406 於 13-09-02 發表
和童軍有什麼分別,我原以為一個天上活動,一個陸地活動,但睇落air cadet 海陸空活動都有喎。我仔小學無參 ...
童軍無咁辛苦,要考章!

I recommend your kid to join 民安隊少年團,费用全免,制服也是免費的。

我仔也剛參加了,是暑假時在街頭招募的,想訓練吓佢d自理能力!

marching takes too much time and it takes too long to get advanced on grading, no?

701003 發表於 13-9-2 00:47
父母掛念的忍耐力!我大女由温室小花變成小野菊首先買制服買鞋,多數着灰色果套(類似車房仔),還有 ...

點先可以參加到呀? 洗唔洗考入去架~

引用:Quote:701003+發表於+13-9-2+00:47+父母掛

原帖由 rubytang 於 13-09-05 發表
點先可以參加到呀? 洗唔洗考入去架~
唔使考,只要肯堅持!我女中一12。8歲,只有143cm高,3x kg佢都可以報名!

rubytang  去邊度報名參加呀~  發表於 13-9-5 17:19

701003 發表於 13-9-2 00:58
家中常備消炎藥膏、跌打酒,每次去完camp一定用得到!除咗上山飛天,仲要攀岩跳海扒獨木舟!教 ...

請問最細收幾歲 ?

引用:Quote:701003+發表於+13-9-2+00:58+家中常

原帖由 芝麻街 於 13-09-06 發表
請問最細收幾歲 ?
好似11歳

芝麻街  Thank you ~~  發表於 13-9-7 22:21

701003 發表於 13-9-5 16:44
唔使考,只要肯堅持!我女中一12。8歲,只有143cm高,3x kg佢都可以報名!

...

請問你女是直接參加自己學校的air cadet,還是在外招募的 ? 我仔要英文面試及考體能呢 !

引用:Quote:701003+發表於+13-9-5+16:44+唔使考

原帖由 小師妹 於 13-09-06 發表
請問你女是直接參加自己學校的air cadet,還是在外招募的 ? 我仔要英文面試及考體能呢 !
...
我女當年是參加學校的ac是以英文為1st語言的中學

701003 發表於 13-9-6 12:27
我女當年是參加學校的ac是以英文為1st語言的中學

我仔學校沒有air cadet,所以見有招募便參加 !

引用:家中常備消炎藥膏、跌打酒,每次去完camp一

原帖由 701003 於 13-09-02 發表
家中常備消炎藥膏、跌打酒,每次去完camp一定用得到!除咗上山飛天,仲要攀岩跳海扒獨木舟!教 ...
可以第時投身警隊行列

antia 發表於 13-9-7 00:15
可以第時投身警隊行列
大學畢業後,想學揸飛機無打算揸槍