用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網點選校排位好?
go

34校網點選校排位好?

大女即將要選校,現在頭痛,老師提意入福馬?但會否難入呢?如果第一志願福馬,其他志願點排好?仲有除了聖匠仲有邊間差?牧愛同信義是不是都好差?麻煩各位?

up!!!!!!!!!!!!!

既然你可以放棄協恩、聖羅撒,第一志願福馬應該不難。其他與聖匠同樣有愛心、包容新移民的有李炳和領島。
另外,較谷的還有陳瑞祺(男仔有聯繫)、農官。中流一點有基道、合一堂。
兩間獻主會就聽聞是有要求的。

回覆:34校網點選校排位好?

比較協恩、聖羅撒福馬係仲難抽!

回覆:kaboBB 的帖子

反而福馬比果兩間仲難抽?

artaemama 發表於 13-9-6 20:13
反而福馬比果兩間仲難抽?
我相信係男女校同女校既分別啦

我得15分..我唔係駁入超勁個d ..我預左自行未必得....咁有冇d "中上"小學..?其實他小學有冇資料..我只知熱門果幾間同最差果兩間...得咁少點選..仲要咁多人玩..唉..好煩..

你得丨5分我勸你,保守一點,我上年同樣丨5分,自行農圃官,之後大抽奬農官笫一合一堂第二,基道第三,終於派左去十一志願領島,上年34好多派得好差!好彩去到最後叩倒門離場!

anntx3  合一排第二都落選?救命  發表於 13-9-24 08:35

回覆:mosquito_chu 的帖子

中上兩所獻主會,合一堂同基道

回復 mosquito_chu 的帖子

兩間獻主會正校是否難入d..如果聖馬是否好d? 今年太多人玩..超驚好似上年咁...

artaemama 發表於 13-9-7 07:10
回復 mosquito_chu 的帖子

兩間獻主會正校是否難入d..如果聖馬是否好d? 今年太多人玩..超驚好似上年咁...

其實兩間都幾難入, 正校好多世襲搞到自行同統一的位少左, 聖馬世襲雖然唔及正校多, 但學校細, 學位少過正校.
我諗穩陣d 基道或者合一堂...

基道好唔好....因為我知想當年基道係灣仔係非常出名,但經過油麻地來到九龍城好似冇人識佢,冇咩佢資料

真係吾係嚇你,我舊年13志願入領島,真係比佢嚇死,不過先旨聲明,領島應該冇想像中差,因為看來全級頭15名應該入到Band1。
雖然派位中 港產:強國 應該均等,但由於我這類土著港人都轉校,因而令強國生比例會上升。

多口..你地之前邊間幼稚園???我已經5 係歧視佢地強国人(冇得選擇都要對住)..但我不想攪到時叩門,...今年太多人玩抽獎遊戲,仲未計一班名牌私校幼稚園有埋推薦信果D....我博唔過..我但求做住雞頭不做鳳尾同爛尾..中上算了....

基道

anntx3 發表於 13-9-6 09:54
既然你可以放棄協恩、聖羅撒,第一志願福馬應該不難。其他與聖匠同樣有愛心、包容新移民的有李炳和領島。
...

請問邊間獻主會較適合男孩子...........thanks.

anntx3  男孩子緊係棟陳瑞祺啦。同意!  發表於 13-9-9 21:20

回覆:whychan777 的帖子

男孩子緊係棟陳瑞祺啦。

MimiCactus 發表於 13-9-9 16:35
男孩子緊係棟陳瑞祺啦。

好過福馬嗎????? thanks......

anntx3  有中學  發表於 13-9-9 21:20

回覆:whychan777 的帖子

無話好5好,其實各有各好,我覺得兩間獻主會,馬頭涌,福馬,紅馬,奉基都5錯。但如果比男仔,我覺得陳瑞祺oK架,陳瑞祺共收150學生,以往每班約收8至10個女仔,即有100個位收男生,而且中學有收15%自己學生(當然要達標,但同以往比較,已收少10%)。而通常成積叻果批同學會博九龍城區的B1頭中學,所以中游份子就有保險線。所以陳瑞祺是進可攻,退可守的小學。唯一問題是20分都要抽。