用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位的填表策略...
樓主: chan803
go

小一統一派位的填表策略... [複製鏈接]

chan803 發表於 13-9-6 11:46
不正確。如果自行時中了,獲派'次選',那麼便無需/不能參加統一派位。

除非你肯定在自行階段'首選'一定無 ...

如果不介意入讀'次選'的學校,但不幸落空 , 那麼在甲乙時揀'首選'學校。是否正確 , 因此時大家都是靠運!

Charlotte_mom 發表於 13-9-6 11:49
由於 自行階段要計分。如選擇 次選 : 希望唔好浪費50%機會 , 因選擇首選 : 怕大熱太多高分者分晒!
睇下家 ...

由於 自行階段要計分。如選擇 次選 : 希望唔好浪費50%機會 , 因選擇首選 : 怕大熱太多高分者分晒!
睇下家長甘唔甘心, 好多家長唔甘心, 搏就要搏最好, 亦有人寧願陪跑都要申請大熱, 因為想之後111叩門加誠意分

而 甲/乙部唔計分。所以 先選首選 , 這次機會好似大D , 及講小小運氣
一樣, 有人選次選, 只求一擊即中, 亦有人搏盡(無可口非), 不過2,3選擇就真係要非常小心, 唔係真係跟心水123咁排, 而係要有保險線, 你擺第2, 大把人擺第1, 你擺第3, 可能人地擺第1,2都入唔晒, 仲點輪到你呢?

即是話 唔 111 叩門冇誠意分加 !

Charlotte_mom 發表於 13-9-6 11:49
睇下家 ...

睇下家長甘唔甘心, 好多家長唔甘心, 搏就要搏最好, 亦有人寧願陪跑都要申請大熱, 因為想之後111叩門加誠意分

而 甲/乙部唔計分。所以 先選首選 , 這次機會好似大D , 及講小小運氣
一樣, 有人選次選, 只求一擊即中, 亦有人搏盡(無可口非), 不過2,3選擇就真係要非常小心, 唔係真係跟心水123咁排, 而係要有保險線, 你擺第2, 大把人擺第1, 你擺第3, 可能人地擺第1,2都入唔晒, 仲點輪到你呢?

至於 甲/乙部 會參考 閣下意見 小心 選擇 , 謝謝

醒目開學勳章 王國長老

邊間要睇111, 邊間寧願揀叻人都唔睇111, 睇下舊post應該會有d領悟:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2575944&extra=page%3D2

係咪要為左111而放棄機會, 真係睇家長唸法

回覆:小一統一派位的填表策略...

想問'自行'結果是在11月尾才知,但有些直資是10月已有結果,那若在直資註冊後,是否'自行'就冇份?

Charlotte_mom  YES  發表於 13-9-6 22:14

引用:Quote:我係我+發表於+13-9-1+23:43+如果有2

原帖由 chan803 於 13-09-02 發表
咁想讀區外普通多D, 定係區內心儀熱門學校多D?
區外多d

回復 Freeb 的帖子

"不同意你的排位...乙1:可選心儀學校 "

如果乙1可選心儀學校,這和樓主的排位是吻合的,唔明,可以講多少少嗎,唔該。

回覆:swis 的帖子

Yes. 你一登記直資,自行自動無埋

回復 noplanner 的帖子

乙1:可選心儀學校 (我認同樓主"乙1:可選心儀學校")
但 乙2及3:請務必選區內次熱門學校否則會被踢去不想選嘅學校呀! (按樓主之後嘅回覆, 次熱都可以係心儀的學校)
按今年小一統一派位, 我D朋友們真的不懂排位的重要性, 將所有喜歡的學校排於乙1-5的位置, 當我知道他們派咗好後的學校後, 才知道他們只按個人喜愛學校的情度來排位, 但完全無理過這些學校在區內是否大熱, 最後他們的小朋友在大抽獎的排位應較後, 所以派位很差, 所以當我見到樓主寫到 "乙1-3: 可選心儀學校" 便有感而發寫到"不同意樓主所寫".

希望2014-2015年D家長們要慎重選校, 要清楚知道那些是區內大熱, 才開始排位填表呀!  記住乙2所選的都很重要呀, 可選心儀, 但一定要是區內次熱或次次熱呀!  

noplanner  明白了   發表於 13-9-11 14:02

引用:Quote:eh2045+發表於+13-9-6+10:13+由於+自

原帖由 Charlotte_mom 於 13-09-06 發表
睇下家 ...
Very agree

如我的區份只有5-6間小學, 乙2 其餘的部份可填埋其他區份, 總之填滿佢??

回復 Cottonbb 的帖子

又唔係咁意思,建議只是把所屬校網內的學校(包括借翻黎嗰啲)全部填上。

Freeb 發表於 13-9-11 13:51

d唔明,

背景: 心儀區內學校only

a) 甲部第一志願填大熱,
咁第甲第二填次熱, 定係

b) 甲部第一志願填大熱, 甲第二及三留空, 乙一第一志願填大熱, 乙二填次熱志願

邊種可以穩陣d??? 謝謝各位呀,

回覆:tinaleung 的帖子

如果我是你, 我會選b...但我不會漏空甲2及,我會將這兩個位置填上區內大熱及心儀的..等到要叩門時, 可對甲2及3的學校講我有選佢哋喺頭3位呀

我知道有直資/ 部份私立收左註埋冊(交留位費唔知算唔算??)  就唔可以再抽獎,

但如果註冊左一間直資/ 私立, 係咪仍可以等埋其他直資/ 私立結果至決定??

即係如果有一間無咁喜歡直資/ 私立(A)收左, 如果註冊左/ 交留位費, 但又想等另一間又鍾意的學校(B)結果, 可不可以??  A & B 可否一直KEEP 直至開學???

Freeb 發表於 13-9-12 09:14
如果我是你, 我會選b...但我不會漏空甲2及,我會將這兩個位置填上區內大熱及心儀的..等到要叩門時, 可對甲2 ...

這樣是否有幫助 ?

回覆:eh2045 的帖子

咁填可能無乜用, 但好過漏空佢!

請問填自行小一入學申請表時, 係未唔需要計適齡嗰10分?

+3金熱血 貢獻勳章

回覆:小一統一派位的填表策略...

推推先

抽不中,唯有看看,借此推上去。
今日發現自行果間必收生38人,加計分收20人。四班每班25人計算。
餘下大抽獎應該只有42個位。
樓主的建議很有用,問題就是1-1-1叩門考慮。
如果將甲一﹑乙一放到與自行相同,即是1-1-1,但據悉其實叩門時,好多學校都未必這樣做。但另一間心儀學校在其他網,變成區外校只能放甲二。
甲二選擇留空。
然後乙一與甲一相同,乙二﹑乙三考慮亂放,只要並非乙一,就即考慮叩門。
未知是否可行

‹ 上一主題|下一主題