用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位的填表策略...
樓主: chan803
go

小一統一派位的填表策略...

醒目開學勳章 王國長老

睇住先, 網上有喇:
小一入學統籌辦法
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... dmission/index.html
http://www.chsc.hk/psp2013/chi/primary-one-admission-system.php

校網資料
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... ol-lists/index.html

無交自行, 其實都可以玩大抽獎, 未至於唔可以, 不過煩d, 要自己聯絡edb, 如果真係一開始就無交, edb的確當家長自動放棄參加派位的

醒目開學勳章 王國長老

Cottonbb 發表於 13-9-3 12:57
想問甲部純粹計分?? 我小朋友得15分, 咁即係大熱學校一定無份???  
反而乙部起碼叫有「機會」抽到??:surpri ...

甲部得15分, 起碼好過10分, 雖然機會的確唔大, 又未至於零......
自行無份, 就等統一(大抽獎), 一定會安排一間俾小朋友, 唔好誤信謊言, 以為只填一間就一定派果間, 絕對係錯, 當電腦處理完家長填寫既選擇後(填一間又好填十間又好), 如果咁唔好彩一間都唔中, 就會o係籮底度搵個橙出黎派, 每年都聽到有家長派去無揀過的學校

longyiu 發表於 13-9-3 10:00
咩策略...都無用,我仔甲一,乙一都係簡二線都入唔到...
最緊要個NO靚,填咩都入 ...

嘜NO靚 會好D咩?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:想問甲部純粹計分??+我小朋友得15分,+咁即

原帖由 Cottonbb 於 13-09-03 發表
想問甲部純粹計分?? 我小朋友得15分, 咁即係大熱學校一定無份???  
反而乙部起碼叫有「機會」抽到??:surpri ...
甲/乙部都唔係計分。

自行階段先至要計分。

但個號碼係唔會俾家長知,只有教統局知,所以都要靠運。

以號碼排列,按所選的學校由號碼先後嚟派位,有剩餘就派第二志願的學生。所以靚號碼絕對有着數。

yfchoy 發表於 13-9-4 11:53
以號碼排列,按所選的學校由號碼先後嚟派位,有剩餘就派第二志願的學生。所以靚號碼絕對有着數。 ...

明白 ... 真係要靠運

chan803 發表於 13-9-4 11:41
甲/乙部都唔係計分。

自行階段先至要計分。

甲/乙部都唔係計分 , 是否真的 ?

醒目開學勳章 王國長老

上面已經POST晒教育局LINK, 不如你先去了解一下吧

Do anyone know when the 自行階段 result will be released?

+3金熱血 貢獻勳章

eh2045 發表於 13-9-4 12:03
甲/乙部都唔係計分 , 是否真的 ?
係.
可以去官方網站睇下:

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/index.html

+3金熱血 貢獻勳章

wing.2bb 發表於 13-9-4 14:14
Do anyone know when the 自行階段 result will be released?
11月25日.

Thank you so much

chan803 發表於 13-9-4 14:32
係.
可以去官方網站睇下:

謝謝 .... 明白了 ....

chan803 發表於 13-9-1 14:26
如果甲部3個選擇填滿, 小心會抽中咗 甲2/甲3, 咁就無咗再抽 乙1的機會 (通常即是甲1所選的學校).  不過把熱 ...

請問 如自行分配學位 選甲 2: 心儀的區內學校2 可否? 機會會否大些?

chan803 發表於 13-9-4 11:41
甲/乙部都唔係計分。

自行階段先至要計分。

由於 自行階段要計分。如選擇 次選 : 希望唔好浪費50%機會 , 因選擇首選 : 怕大熱太多高分者分晒!

而 甲/乙部唔計分。所以 先選首選 , 這次機會好似大D , 及講小小運氣

這個想法正確嗎?

Charlotte_mom 發表於 13-9-4 10:23
睇住先, 網上有喇:
小一入學統籌辦法
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems ...

煩解答 ......

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:chan803+發表於+13-9-1+14:26+如果甲

原帖由 eh2045 於 13-09-06 發表
請問 如自行分配學位 選甲 2: 心儀的區內學校2 可否? 機會會否大些?

自行階段只報一間。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:+本帖最後由+eh2045+於+13-9-6+10:14+編輯+

原帖由 eh2045 於 13-09-06 發表
不正確。如果自行時中了,獲派'次選',那麼便無需/不能參加統一派位。

除非你肯定在自行階段'首選'一定無機會抽中,而你亦不介意入讀'次選'的學校,那麼可以在自行時揀'次選'學校。

醒目開學勳章 王國長老

eh2045 發表於 13-9-6 10:13
由於 自行階段要計分。如選擇 次選 : 希望唔好浪費50%機會 , 因選擇首選 : 怕大熱太多高分者分晒!

而 甲 ...

睇下家長甘唔甘心, 好多家長唔甘心, 搏就要搏最好, 亦有人寧願陪跑都要申請大熱, 因為想之後111叩門加誠意分

而 甲/乙部唔計分。所以 先選首選 , 這次機會好似大D , 及講小小運氣
一樣, 有人選次選, 只求一擊即中, 亦有人搏盡(無可口非), 不過2,3選擇就真係要非常小心, 唔係真係跟心水123咁排, 而係要有保險線, 你擺第2, 大把人擺第1, 你擺第3, 可能人地擺第1,2都入唔晒, 仲點輪到你呢?