用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位的填表策略...
go

小一統一派位的填表策略...

+3金熱血 貢獻勳章

如果甲部3個選擇填滿, 小心會抽中咗 甲2/甲3, 咁就無咗再抽 乙1的機會 (通常即是甲1所選的學校).  不過把熱間學校放在甲2/甲3應該是沒有機會抽中的.

甲部只有1成供第二輪抽籤的學位, 而乙部有9成. 乙部抽中的機會應該較大.

所以我會建議這樣填:

1) 有心儀的區外學校:
甲 1: 心儀的區外學校
甲 2: 心儀的區內學校
甲 3: 不填
乙 1: 心儀的區內學校 (甲 2 的選擇)

2) 沒有心儀的區外學校, 有一間最想入的區內學校:
甲 1: 心儀的區內學校
甲 2: 不填
乙 1: 心儀的區內學校 (甲 1 的選擇)

3) 沒有心儀的區外學校, 有二間一樣咁想入的區內學校:
甲 1: 心儀的區內學校1
甲 2: 心儀的區內學校2
乙 1: 心儀的區內學校1 (甲 1 的選擇)
乙 2: 心儀的區內學校2 (甲 2 的選擇)

4) 沒有心儀的區外學校, 有三間一樣咁想入的區內學校:
甲 1: 心儀的區內學校1
甲 2: 心儀的區內學校2
甲 3: 心儀的區內學校3
乙 1: 心儀的區內學校1 (甲 1 的選擇)
乙 2: 心儀的區內學校2 (甲 2 的選擇)
乙 3: 心儀的區內學校3 (甲 3 的選擇)
....

不過記得要填晒 乙部的所有選擇.

13/9 補充:
如果區內心儀的學校都是大熱之選, 應該只選一間放在乙1.  

乙2/乙3 不應該再填熱門學校, 否則只會浪費了乙2/乙3 抽中的機會.

ruby0120    發表於 13-9-6 13:59
karen55407    發表於 13-9-1 18:33

Thanks for sharing

回覆:chan803 的帖子

不同意你的排位...乙1:可選心儀學校
乙2及3:請務必選區內次熱門學校否則會被踢去不想選嘅學校呀!
有幾個朋友乙1-5全選區內大熱...最後派左很差的學校...所以各位..排位要審慎呀

回覆:Freeb 的帖子

agree

+3金熱血 貢獻勳章

Freeb 發表於 13-9-1 17:23
乙2及3:請務必選區內次熱門學校否則會被踢去不想選嘅學校呀!
有幾個 ...
心儀的學校未必是大熱的學校.
當然, 乙2 及3 不放大熱的學校亦是對的.

回覆:小一統一派位的填表策略...

如果有2間心儀區外, 一間熱門, 一間普通,
區內有2間心儀, 咁係咪甲一填區外熱, 甲二填區外普通, 甲三唔填, 乙一填區內熱, 乙二填區內熱, 乙三填區內隱陣

+3金熱血 貢獻勳章

我係我 發表於 13-9-1 23:43
如果有2間心儀區外, 一間熱門, 一間普通,
區內有2間心儀, 咁係咪甲一填區外熱, 甲二填區外普通, 甲 ...
咁想讀區外普通多D, 定係區內心儀熱門學校多D?

Freeb 發表於 13-9-1 17:23
有幾個 ...
agree           

有JM提過自行點都要交, 如果唔係無得參加大抽獎.
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2650172&extra=page%3D1

回覆:小一統一派位的填表策略...

咁應唔應該填滿乙部呀?

Thanks!!

+3金熱血 貢獻勳章

引用:咁應唔應該填滿乙部呀? +

原帖由 Montreal 於 13-09-03 發表
咁應唔應該填滿乙部呀?
最好、除非你有私校做 Backup

+3金熱血 貢獻勳章

引用:請問大家申請表可在那裡取呀?+幾時deadline

原帖由 天賜小公主 於 13-09-03 發表
請問大家申請表可在那裡取呀? 幾時deadline?
謝謝.
統一派位無咁早開始。

現在是自行階段,報一間,計分決定有唔收。

幼稚園應該會派報名表

天賜小公主  thanks.  發表於 13-9-4 08:24

+3金熱血 貢獻勳章

引用:咩策略...都無用,我仔甲一,乙一都係簡二線

原帖由 longyiu 於 13-09-03 發表
咩策略...都無用,我仔甲一,乙一都係簡二線都入唔到...
最緊要個NO靚,填咩都入 ...
甲一本來機會就唔大
可能你覺得二線的學校該年多咗人揀呢

想問如果得 10分 (適齡 + 第二胎), 係咪點填表都無希望

想問甲部純粹計分?? 我小朋友得15分, 咁即係大熱學校一定無份???  
反而乙部起碼叫有「機會」抽到??

Cottonbb 發表於 13-9-3 12:57
想問甲部純粹計分?? 我小朋友得15分, 咁即係大熱學校一定無份???  
反而乙部起碼叫有「機會」抽到??:surpri ...

自行階段先計份。
甲乙部都係抽獎,甲部學額小喲,佔成個統一派位10%,可以抽其他校網;乙部學額多喲,佔成個統一派位90%,唔可以抽其他校網。
自行同統一派位比例 ,大概50/50。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:想問如果得+10分+(適齡+++第二胎),+係咪點

原帖由 lovingparent 於 13-09-03 發表
想問如果得 10分 (適齡 + 第二胎), 係咪點填表都無希望
應該係