用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一間好嘅幼園,點會要排隊?
樓主: mimwing
go

一間好嘅幼園,點會要排隊? [複製鏈接]

lovebabyking 發表於 13-9-3 16:43
其實我都認同點解要家長親身去排隊呢??做一個system去比人網上apply好難既咩? 果日我老公6點幾去 ...

老實講…做一個system出黎畀人上網申請唔難
但之後做maintenance就好難
未必間間學校都有錢可以請一個人去負責
試諗下…咁多家長想報…個個同一時間load入個網頁度…陣間hang咗死system又畀家長話
如果貼錢買難受…不如用番一啲佢哋認為最穩陣嘅方法囉

引用:Quote:lovebabyking+發表於+13-9-3+16:43+

原帖由 lorettamoon 於 13-09-03 發表
老實講…做一個system出黎畀人上網申請唔難
但之後做maintenance就好難
未必間間學校都有錢可以請一個人去 ...
同意,你睇下舊年TVB攪港姐全民投票同今年蔡繼有網上申請小一入學講座都攪到網站癱瘓,就知唔係易事。加上,唔識上網既人又覺得唔公平啫。

引用:其實一間真心辦學的機構,是否真的需要這樣

原帖由 vintnerhk 於 13-08-31 發表
其實一間真心辦學的機構,是否真的需要這樣造勢?

回覆:一間好嘅幼園,點會要排隊

唔知GF幾時便左名校咁,不嬲下午班都好似收生不足。

我覺得唔關校長事,因為校長大緊肚,邊會搞咁多麻煩野,只係家長一年比一年緊張。

我都有個小龍女,但我自己就好鬆懈,仲未揾學校,睇黎我要加加油。

lovebabyking 發表於 13-9-3 16:43
其實我都認同點解要家長親身去排隊呢??做一個system去比人網上apply好難既咩? 果日我老公6點幾去 ...

無錯, 對於家長嚟講, 網上報名係最方便既方法,
不過正如lorettamoon所講, 萬一個server負荷唔到同一時間咁多application..然後hang server... 咁就真係大件事。
另外, 由於處理報名申請係涉及好多個人資料 (例如會upload出世紙), 所以成個system既保安係要做得好好,
亦因為咁, 成個system可能係好貴...
除非係大間啲 or 集團式既幼稚園, 否則係唔會無啦啦去set up網上申請系統。

我以前喺啲邨校做過幾年, 每年收新生報名表, 我地都係提議 (只係提議, 唔係強迫!!) 家長親身交表...
by post 都可以, 不過如果中途寄失咗, 咁就麻煩啦...
如果親身嚟交表, 你交咗份表俾我, 我又親手接咗, 大家都安心~
不過, 就要有定心理準備要排隊交表啦~
(by the way, 我嗰間邨校仔唔出名, 無乜人嚟讀, 就算排隊都唔會排好耐!!!)

現今通訊發達仲要人親自排隊攞同交報名表實在落後同浪費時間

lovebabyking    發表於 13-9-7 11:29

將軍澳多較新的私人屋苑, 個社區有好多BB, 而排隊的家長好多時一排就排幾間,例如兩間緑茵同兩間翠茵都排, 每間都好多人報, 但系報的人有好多系同一班人同一個pool, 收左又有好多人未必讀用來做backup(可能又有報少少跨區的名校)…到最後收生時都系大洗牌又或者以細B留反系度讀的較多… 靠排隊雖然系辛苦d…但系起碼不用單靠面試運氣同埋知道有書讀都安心D…

引用:St+cat+咪又係名人都收,有邊個有機會宣傳

原帖由 stellalamm 於 13-08-31 發表
St cat 咪又係名人都收,有邊個有機會宣傳都唔會放過架啦。鬼叫香港幼稚園係私營咩!打開門做生意,真係有 ...
講起St cat收名人,就有啲嬲,某名人in完都話自己自朋友in得差同扭計,但琴日報紙見學校收咗,影佢開學!即刻對間學校有啲反感,好勢利。:;pppp:

minirat 發表於 13-9-4 15:18

totally agree

回覆:jantan28 的帖子

同意,放心啦!入來幫你地打打氣!上年我排十幾,最後另一間收左都放返位出來!到時一定大把人放位既,尤其大 B! 其實唔怪得邊個,遊戲方式係咁玩,真係無辦法!

引用:現今通訊發達仲要人親自排隊攞同交報名表實

原帖由 minirat 於 13-09-04 發表
十萬個同意!

回覆:一間好嘅幼園,點會要排隊

過來人。我小朋友已k2. 當年我上網download表(綠茵翠茵都是),收表日前已郵寄表格及打電話回校confirm已收到我的表。於是我沒有排任何隊,因學校清楚同我講左已收表,等interview信就可以。結果兩間都有in. 兩間都收左上午班。(我只可講小女interview表現不差,會玩玩具,但其實老師都沒有什麼問佢,只是自己玩下玩具,有反應,相反問家長多)
咁究竟收生標準是什麼?自問我是好運的。我沒留意今年收生制度是否改左,但年年都一定有人排,仲要越來越早。收生是攞到早籌還是睇interview? 如果interview表現是重要啲(自覺家長interview多於小朋友),家長不如好好準備一下。以上純屬個人意見。

引用:過來人。我小朋友已k2.+當年我上網download

原帖由 wkjenny 於 13-09-08 發表
過來人。我小朋友已k2. 當年我上網download表(綠茵翠茵都是),收表日前已郵寄表格及打電話回校confirm已 ...
浪費了時間去排隊,減少了時間去做其他事?

‹ 上一主題|下一主題