用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一間好嘅幼園,點會要排隊?
樓主: mimwing
go

一間好嘅幼園,點會要排隊? [複製鏈接]

我都唔覺得係學校問題, 佢地website有寫可以點交及幾時交, 係家長自己緊張早咁多去排隊, 但係又要埋怨學校安排唔好, 咁你想學校點做呢

soso3509  因am offer先到先得。郵寄都可以。但學校收哂排隊先可以點  發表於 13-9-2 18:27

回復 vintnerhk 的帖子

AGREE~~~
唔係個個家庭都有工人去照顧住小朋友...比家長可以通宵排隊...學校根本無企係家長立場去諗過~~~

目的何在?? 為學校做勢? 做宣傳??

只要唔符合到"用家"既心意, 就會俾人話安排不當...!
話家長通宵排隊交表係學校唔啱... 學校有講明幾時收表, 亦有講可以郵寄, 家長自己提早去排隊, 呢啲唔關學校事0架喎~
話學校派籌呢個安排係造勢, 我又唔認同.. 我有個親戚晨早6點去排隊, 排到9點拎到個籌叫佢11點返去交表, 咁我個親戚呢兩個鐘可以返上樓洗個面, 食個早餐, 夠鐘再返落樓交表。如果唔派籌, 大家一味喺度排喺度等, 跟本預計唔到幾點可以交到表。

其實, 無論點安排都會有人鬧...
上網報名/上網download表... 有人會話自己屋企無電腦..
郵寄交表, 啲人話驚份表寄失, 但又唔肯加錢寄掛號...
親身交表, 又話唔肯排隊...~

但更加多既係... 其實成件事都唔關自己事,
只不過眼見人哋鬧, 所以又一齊閙!

利申:我係有去排隊交表,但我係當日朝早六點幾去排。聽聞排頭位個爸爸係之前一晚十一點開始排嘅。

學校的確係有寫明幾時收表,亦有話可以郵寄。
但然後又會補一句:上午部學位有限,因此上午部學位將以交回申請表日期先後次序及面試為主。如果家長想報上午班嘅話…好難唔緊張咁早排架喎!

我就係無工人湊b,我係揹埋阿囡去排嘅。六點幾我老公先落樓排,我就搞掂阿囡再揹埋佢落去接力,老公就跟住去另一間排。最後我拎咗99號籌。反而我老公去排嗰間佢遲過我到早過我交到表……我只係唔明,既然佢都係派籌再跟時間返去交表,咁點解唔可以早少少開始派籌…等家長唔洗排咁耐咁辛苦呢?

另一樣覺得奇怪嘅係,其實入到去交表之後,職員根本無mark低/記低你幾號籌第幾個交…咁佢點知交表嘅先後次序呢?如果真係咁…點解仲要啲家長排得咁辛苦呢?

回復 lorettamoon 的帖子

嗰日我都有份交表, 但我份表係連埋個籌一齊交(因為counter個staff係會叫號碼), 最後我個籌係釘埋喺分form度0架喎~

我都有排隊交表喎,D職員有將個籌釘係份報名表度嫁喎我見個個都有创,点解你会冇???

applecatcat 發表於 13-9-2 18:01

嗰日我都有份交表, 但我份表係連埋個籌一齊交(因為counter個staff係會叫號碼),  ...

我諗我同你報嘅唔係同一間學校我嗰間派嘅籌係過咗膠嘅…佢並無夾/釘喺份表度
見啲職員係收番個籌擺埋喺另一邊
份form上邊無mark低任何籌號/時間
佢只係check齊我交齊文件就話ok
相信每間學校做法有出入

咦~!? 你報常寧路嗰邊??

lorettamoon  唔係,我報馬鞍山  發表於 13-9-2 18:13

引用:回復+lorettamoon+的帖子 咦~!?+你報常寧

原帖由 applecatcat 於 13-09-02 發表

咦~!? 你報常寧路嗰邊??
常寧個邊都係紙籌來的,有寫番個号碼落表到的!所以佢個間應該唔係常寧

回覆:lorettamoon 的帖子

妳係咪mos?

我教係排隊排咁過交籌,交form時個staff會收埋個籌,同埋喺份form度寫番個籌嘅number啵

又唔係南豐、又唔係常寧、即係你報邊間呀?

回復 ironman17 的帖子

lorettamoon點評覆咗我, 佢係報馬鞍山~

回覆:littlerabbitmom 的帖子

而家greenfield學校話walk in交表優先,郵寄係冇機會interview, 咁咪係安排有問題!個個去排隊,有d排24個鐘,寄表的就浪費時間、郵費同5個信封加30元!點解唔安排上網交表或所有郵寄(好多學校甚至名校已咁做),學校有冇諗過家長已經要全副心機湊小朋友,仲為他們増添無謂的排隊壓力。2014年報名方法,仍沿用拾幾年前的方法,是否可考慮與時並進?

It is the same every year.

回覆:一間好嘅幼園,點會要排隊

evilmei 發表於 13-9-3 00:24
妳係咪mos?

我教係排隊排咁過交籌,交form時個staff會收埋個籌,同埋喺份form度寫番個籌嘅number啵
無錯我係MOS

applecatcat 發表於 13-9-3 08:32
回復 ironman17 的帖子

lorettamoon點評覆咗我, 佢係報馬鞍山~
唔好意思…唔記得大家用手機係睇唔到點評嘅

crg 發表於 13-9-3 09:33
有時d野都要看合理性,不是年年都係咁或有d學校都係咁就成件事變成合理。
如果間學校完全没有考慮家長的處 ...

實情係:1, 當日排隊唔係攞form,而係交form。我填份form係喺佢地website download嘅
2. 公平啲講,學校其實無要求家長通宵排嘅只係家長們過份擔心…
3. 校方完全無話過郵寄嘅唔收(早過交表日期前寄到另計)或者郵寄嘅就無得interview。(網頁係寫本園於8月31日當日收到家長寄來之申請表,將作為2013年9月2日遞交。) 只係因為上午班學額有限,會根據交form次序優先安排,佢地仍然係要面試嘅。
4. 當日交表並無限額,有人問過職如果拎唔到籌係咪無得交表。職員話咗唔係,派籌只係等佢地可以行開吓之後再返黎交表唔洗重新排過,無籌嘅佢地一樣收只係可能等耐啲。

我並唔係嗰間學校嘅職員,我亦都唔係同嗰間學校有啲咩嘅關係
只係覺得…咁樣講間學校似乎有啲唔公平
點解啲安排稍為不如部份人心意就要認為係校方嘅錯?到底又有無了解/清楚整個過程同原因?

我喺另一個post都有提到:站在學校立場佢亦只係做一啲嘢黎保障番學校
試諗下,學位有限,當然要睇小朋友面試表現
但係如果有兩個小朋友,面試表現一樣咁好,都係報上午班
但學位得番一個,咁應該畀邊個小朋友讀好呢?
呢個時候就唯有用「先到先得」機制,咁樣算唔算合理?

當然,我同意佢可以做得更加好。

好老實講,我之所以揀綠茵黎報,得一個字:近!
當然亦都有睇過一啲過來人嘅評語
呢間學校嘅老師係幾好嘅,咁多人報自然有佢嘅原因。

但一口咬定學校咁做只係「攬花臣」、「搵家長造勢」。
似乎有啲唔公平…

引用:有時d野都要看合理性,不是年年都係咁或有d

原帖由 crg 於 13-09-03 發表
有時d野都要看合理性,不是年年都係咁或有d學校都係咁就成件事變成合理。
如果間學校完全没有考慮家長的處 ...
其實以我所知,往年都冇名額限制,但係今年實在太多人啦,佢地根本冇辦法處理太多既申請,唯有 set quota, 其實神校如樂基、SC之前都有類似做法,不過可能神校人力財力都夠勁依傢叫做handle到冇再set quota, 但村校可能真係冇辦法handle 到,呢點我覺得可以理解喎。除非效法SPN 咁,form 全部收哂,但揀人黎 interview 咯,但咁樣咪一樣有人覺得唔公平。利申: 我舊年都有排最後亦有offer, 但我冇係度讀。

回覆:lorettamoon 的帖子

‹ 上一主題|下一主題