用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田蘇浙公學家長交流區
樓主: 花月
go

沙田蘇浙公學家長交流區  

回覆:ddkaka 的帖子

雖然我仔唔係交安,但我見佢功課一直都唔多,每晚都好得閒,我諗你女應該無問題卦!不過詳情都係留番俾有參加的家長答啦!
係呢!昨晚有家長會,可與班主任傾談,你地有否出席呀?

回覆:正能量 的帖子

亞女又是跳舞, 又是交安, 中一的生活非常忙, 功課很忙, 還在適應中, 因亞女普通話不好.

那你女女很乖, 我女女不自動自覺.

回復 bobo2001 的帖子

本人小兒就讀F1,剛加入奧數班,而且剛收到信件,要去奧數CENTER 做TRAINING.是否一定要去呢?請大家多多指教!
w27

I think should ask teachers.

w27 發表於 13-10-20 19:54
本人小兒就讀F1,剛加入奧數班,而且剛收到信件,要去奧數CENTER 做TRAINING.是否一定要去呢?請大家多多指教!
...

想問入蘇浙要點樣成績?THX!
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

屬band1學生,成績又不用很突出,最好有參加其他課外活動和比賽,校長提過樂器有五級是會加分的,當然面試環節最最最重要,但我仔當年都有唔識答的問題,只要淡定和真誠,他就順利過關了

回覆:candyhmama 的帖子

正能量、bobo2001:
THX你地+意見!樂器五級已經加分?好多人演奏級+窩……有人拉左一年小提琴已經五級,但我相信只系少數……學校有鋼琴(我唸冇)or violin班嗎?

bobo2001 發表於 13-11-4 11:12
係咪要五級以上先有分加我真係唔肯定, 但一定比無的優勝.我個囡都只係有三級, 但佢有跳中國舞,可能又加DD分 ...

我囡好早已有啦……but我都會叫佢去學阿女鍾意小提琴

引用:Quote:bobo2001+發表於+13-11-4+11:12+係咪

bobo2001 發表於 13-11-4 11:12
係咪要五級以上先有分加我真係唔肯定, 但一定比無的優勝.我個囡都只係有三級, 但佢有跳中國舞,可能又加DD分 ...
      五級可加分是之前校長親口同我講架, 而家有無變就唔知啦!!

bobo2001 發表於 13-11-5 09:20
完左統測, 呢個WEEK可以輕鬆下了.  星期五佢地去旅行, 可以鬆一鬆  ...

想問有咩制服團體?因阿女參加開red cross,唔想再轉,聽聞好似有,是真的嗎?THX!