用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 四歲小朋友好專注研究天文地埋係咪資優? ...
樓主: piglet0529
go

四歲小朋友好專注研究天文地埋係咪資優? [複製鏈接]

Okok_boy 發表於 14-8-14 09:34
都係津貼小學咋!希望適合佢啦因為佢學科方面全無問題,係坐唔定

...
想問下其實點決定去唔去做智力評估呢?我仔去政府做評估時,話佢應該係亞氏,但又話佢記性好好....叫我等佢6歲時帶佢出去做資優評估!佢而家上緊社交班既導師就同我講佢有齊所有氏特徵,你帶佢去任何地方做評估都一定話佢係,但就算佢係,都只係係bottle line,但佢話呀仔好聰明,所以問題不大!

我仔係有D小聰明,對數字好敏感,N班時已經自己學識睇時間,而家自己識計3位加減數,但呢D野,而家好多小朋友都會識,而且由於佢對好多野好固執,情緒上落好大,所以我唔覺得佢似資優!佢黎緊就要選小一,我應唔應該帶佢去做
智力評估呢?

個人認為做資優評估無乜問題,係滿足父母和老師的好奇心多些,都是合理的。我當年就是因為我想知阿囝有幾聰明而俾錢捉他去做評估。

不過,建議不要太早做。因為結果無咁準架。
做到話係資優,開心。
話唔係,信唔信?
明明小朋友好聰明喎!幾年後係咪又要再做多次?

另外,份資優報告會唔會嚇怕小學校長?
資優生有負面形象:情緒問題,行為問題。雖然唔正確,但個個都咁講。

明眼睇到小朋友學習能力強,會否因報告話佢唔係資優,而唔去報一間成績好些的學校?

學校會否因報告不是資優,就話小朋友上課搞事,不專心,罰他?

我覺得做個評估無壞,但家長更需要做的是多了解小朋友在學校的學習情況,了解他們在想甚麼,有甚麼學習需要。那份報告或做評估的人不可能給你一份度身訂造的計劃建議,給的都是一些很general的建議。

舉例,我囝數學和視覺空間好特出,心理學家說他會是未來的architect或工程師。但我囝對數學興趣不濃,好憎油顏色,對工程學暫時亦不見有好大熱情。

生得高唔一定會去打籃球。最終還是要看小朋友性格和喜好。
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章

回覆:cl_kaka 的帖子

我和你有相同的問題係選小學上, 其實我唔提CAC跟本唔會話亞氏, 只係我想上小學前多點資源處理佢既情緒社交問題, 上左小一政府仲會撥錢比你小朋友間小學比你小朋友上小組, 當然你可以派左先出聲

至於資優方面, 我都諗緊有資優課程的小學會好的嗎? 但我不會去做資優test lu, 因為佢好明顯係focus天文地埋

回覆:四歲小朋友好專注研究天文地埋係咪資優?

其實我做評估只想再知道點可幫到佢,至於到時應唔應該話比小學知呢?我真係仲未諗到,我係擔心阿仔上到小學,發夢遊雲唔專心,驚老師會以為佢專注力不足,咁問到我時我應否告訴老師呢?

醒目開學勳章

回覆:Okok_boy 的帖子

我有聽到有關小學特殊教育的政府資源, 如入學前通知, 就會有個別的錢比學校用係你小朋友身上, eg. 語言治療, 社交情緒, 專注力不足, 如之後先發現如有駐校心理學家便會評估&服務要再等, 又如不幸老師冇愛心當正小朋友曳便大件事

Okok_boy 發表於 14-8-14 16:29
其實我做評估只想再知道點可幫到佢,至於到時應唔應該話比小學知呢?我真係仲未諗到,我係擔心阿仔上到小學 ...
如果同學有特殊需要,你唔同學校講,老師都會分辨到的。

醒目開學勳章

Okok_boy 發表於 14-8-14 16:29
其實我做評估只想再知道點可幫到佢,至於到時應唔應該話比小學知呢?我真係仲未諗到,我係擔心阿仔上到小學 ...
一般情況:老師投訴先講
至於報時講唔講,我反而想講,自行張表係有一欄寫特殊學習需要,而如果你抽中,但該校未能提供相關支緩,就可以以呢個理由唔收

我唔清楚相關資料落咗响EDB手,到大抽獎時電腦會點對待呢d申請

醒目開學勳章

Anniemun 發表於 14-8-14 18:33
如果同學有特殊需要,你唔同學校講,老師都會分辨到的。

如果老師唔覺,即係問題不大
如果老師唔知係咩問題,到時出報告就得

醒目開學勳章

回覆:kerkermui 的帖子

資優加亞氏係唔覺的, 我仔平時係靜靜的怕羞小朋友咁, 上課有機會游雲, 係某喜歡課題上便滔滔不絕, 老師可能只會覺佢叻, 事實上K1老師只係學期尾才向我提及, 會唔會資優呢? K2老師如果唔係有一次亞仔大的情緒都唔會發現, 佢呢個情況可能成年都冇一次, 但的固執性行為如要上學行同一路線, 老師係唔會知的

醒目開學勳章

回覆:piglet0529 的帖子

但實際上佢有社交情緒上的特殊需要

我個人認為,如果是亞氏問題,值得一早告訴學校。因為一般學校都可以給學生一些支援,對小朋友有益。

但資優,就可以先觀察,看看小朋友學習情況如何。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:個人認為做資優評估無乜問題,係滿足父母和

原帖由 lillymarie 於 14-08-14 發表
個人認為做資優評估無乜問題,係滿足父母和老師的好奇心多些,都是合理的。我當年就是因為我想知阿囝有幾聰 ...
睇左你咁耐嘅留言 覺得你講嘅野真係好中 同埋好有見解!

呢個POST #65 有講資優同SMART 的分別.
http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D2&page=4

引用:Quote:Okok_boy+發表於+14-8-14+16:29+其實

原帖由 kerkermui 於 14-08-14 發表
一般情況:老師投訴先講
至於報時講唔講,我反而想講,自行張表係有一欄寫特殊學習需要,而如果你抽中,但 ...
公平咁抽,抽完後EDB 會問你最後讀邊間,再send report 果去!

所以,學校收到個小朋友,無論抽獎或叩門,係唔會知佢係SEN, 直至EDB send report.

我大仔對天文地理同自然環境動物都好有興趣。未夠三歲已經要我解釋點解夜晚無太陽, 認到大概十種恐龍, 而家三歲幾仲要記埋D恐龍食咩。舊年去睇科學館睇恐龍展, 剩係睇化石同恐龍骨。又要知點解火山會爆發又問島點黎, 日日都有好多問題

醒目開學勳章

回覆:Piggy-Baby 的帖子

似我仔兩年前, 留意有冇固執行為, 如鈡意行同一路線, 如有同學校傾下寫信交CAC做評估

‹ 上一主題|下一主題