用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 四歲小朋友好專注研究天文地埋係咪資優? ...
樓主: piglet0529
go

四歲小朋友好專注研究天文地埋係咪資優? [複製鏈接]

回覆:四歲小朋友好專注研究天文地埋係咪資優

我仔都係成日問啲我唔識答嘅問題㗎!多數係關於科學嘅嘢,情緒方面無發脾氣無嘢觸動到佢時係好正常㗎,但唔知幾時佢胡思亂想就煩嘞!會無端端喊,有時仲會係對錯問題上好固執,我準備報讀資優教育學院嘅課程,希望幫到阿仔

Anniemun  仔仔已是HKACE的學員了嗎?否則應該不能自己報讀的。  發表於 13-9-30 13:48

shareholder 發表於 13-8-31 11:20
買些科學/地理的小童書俾佢研究, 佢應可比其他人超前4年(即係可以買8歲睇的書俾佢), 記住, 要俾佢大量課外 ...
你講得0岩."成績只是數字遊戲", 最緊要清楚自己小朋友到底學會什麼需要什麼.
我主力係想幫囝囝改善人際溝通, 情感表達.
佢好多時大發脾氣係因為唔能夠用言語表達出自己既情感.

Anniemum:我打算報家長學堂,阿仔讀個啲要學校推薦。

浩霆豬豬 發表於 13-9-30 21:04
Anniemum:我打算報家長學堂,阿仔讀個啲要學校推薦。
那加油!小兒之前在中大上course 及教育局的資優課程,現在做了HKACE 的學員後,有很多資優課玩,增值不少呢!

引用:Quote:浩霆豬豬+發表於+13-9-30+21:04+Anni

原帖由 Anniemun 於 13-09-30 發表
那加油!小兒之前在中大上course 及教育局的資優課程,現在做了HKACE 的學員後,有很多資優課玩,增值不少 ...
多謝!

引用:Quote:浩霆豬豬+發表於+13-9-30+21:04+Anni

原帖由 Anniemun 於 13-09-30 發表
那加油!小兒之前在中大上course 及教育局的資優課程,現在做了HKACE 的學員後,有很多資優課玩,增值不少 ...
教育局啲資優課程係點報㗎?

4歲可以試下比佢計數,學珠心算之類,等佢計數有成功感,就會向難度挑戰。

版主

引用:我仔四歲,+但行為古怪,+小時驚佢自閉,+因佢

原帖由 piglet0529 於 13-08-30 發表
我仔四歲, 但行為古怪, 小時驚佢自閉, 因佢唔like同同齡玩, 上兩週開家長會,  老師話有時見佢上課唔專心,  ...
你個仔同我個四歲仔好似, 除了social 方面, 佢同同齡及比佢大既都玩得埋。
佢一櫃都係百科全書, 天文、地理、科學、生物etc... 咩都like.
佢上堂都好似魂遊, 老師话人地要1分鐘理解既野, 佢一秒就明。
幸好佢学校有混齡上課, 同K3一齐上堂,佢就觉得好玩D, 但返屋企都同我地讲悶。
近來佢爱上心算, 搭車時要爸爸不断出题。

babyislove 發表於 13-10-7 20:59
你個仔同我個四歲仔好似, 除了social 方面, 佢同同齡及比佢大既都玩得埋。
佢一櫃都係百科全書, 天文、地理 ...
My child is similar as yours:
he is quite strong in language, he absorbs a lot of knowledge through reading (interested topics like animals, ocean, human body etc)  He is put in IS already, as in junior grade, no homework but some readings.  
He has no emotional problems but seems not quite enjoy getting along with peers of same age.

Quite often , he tells he feels lesson quite boring.
He knows going to school is must, but asks if can find a half day school for him, so more free time for doing other things, like reading, library, exploring in the park, street,  He sometimes asks if school life will be almost the same (boring) till high school graduation?  
he thinks university will have more fun.

Appreciate if any could share experience in similar cases, we want him to enjoy his school like.

版主

引用:Quote:babyislove+發表於+13-10-7+20:59+你

原帖由 kansha 於 13-10-08 發表
My child is similar as yours:
he is quite strong in language, he absorbs a lot of knowledge through  ...
有過來人同我分享。 佢个女曾經因為返学悶纫喊住唔肯返学一段時間。 幸好佢轉校後, 老師好明事理, 俾佢自修睇書。
今年大学二年级la.

版主

引用:Quote:shareholder+發表於+13-8-31+11:20+

原帖由 四隻貓 於 13-09-30 發表
你講得0岩."成績只是數字遊戲", 最緊要清楚自己小朋友到底學會什麼需要什麼.
我主力係想幫囝囝改善人際溝通 ...
我姨甥女都有呢个問題, 我姑奶教佢教到喊。
之後一齐上親子小組, 明顯地情況有改善。
兩母女笑容多左, 鬆好多。

版主

引用:我都苦惱緊+應該點選校.+教得深既學校,+經

原帖由 四隻貓 於 13-09-28 發表
我都苦惱緊 應該點選校.
教得深既學校, 經常追課程, 教法會否太死板? 傳統學校老師對佢地呢 d 脾氣有點怪 ...
我个仔都喜歡做功課。
我會揀课程深, 但下午有導修時間既小学。
放學時功課已經做晒, 佢返到屋企可以做自己喜歡既事。

babyislove 發表於 13-10-8 10:11
我个仔都喜歡做功課。
我會揀课程深, 但下午有導修時間既小学。
放學時功課已經做晒, 佢返到屋企可以做自己 ...
揀课程深, 但下午有導修時間既小学--->我都有此打算.
暫時心儀宣小, 優才.
津校就真係唔知自己果區邊間係呢類型.

版主

引用:Quote:babyislove+發表於+13-10-8+10:11+我

原帖由 四隻貓 於 13-10-08 發表
暫時心儀宣小, 優才.
津校就真係唔知自己果區邊間係呢 ...
沙田培基, 有朋友个仔读过。

版主

引用:Quote:babyislove+發表於+13-10-8+10:11+我

原帖由 四隻貓 於 13-10-08 發表
暫時心儀宣小, 優才.
津校就真係唔知自己果區邊間係呢 ...
印象中, 宣小都好谷。
佢下午係導修吗?

回復 kansha 的帖子

既然佢都明返學係必需, 咁就無問題啦, 只要繼續俾佢大量課外閱讀就ok,

小學至初中成績唔係咁緊要, 高中先至谷 DSE

我囝囝也是四歲,說來很長篇,由細個時懷疑自閉,到現在懷疑資優。
除左反學之外,沒有join 任何訓練課程,總知只須要帶佢去 library滿足佢大量閱謮嘅須要,週圍去睇佢喜歡研究嘅事就得。

佢之前間學校教深一年,又多書又多功課,但except 中文,英文數學對佢其實好淺,佢K1已經識睇題目,功課一派就好快全本做晒,我同老師都係不斷幫佢擦返未教但比佢做左嘅功課。

K1完結家長日,班主任(NET)話佢好advance, 基本上D通告佢自已識睇又真係明白。今年K2, 佢讀緊家姐初小時嘅 Chapter Book, 家姐上網做reading comprehension 時佢又做,Grade 3 佢又識做。

問題係我今年同佢轉左一間int'l kindy, 好開心因為好多 activities 同 outing, 本來毫無問題,但last Fri Parent day, 老師同我講佢上堂間吾中就問佢可吾可以比 D Maths 佢做吓,但 int'l school 又真無的。

其實你地懷疑,又會吾會去做 test, 同埋幾時做呢?

同埋你地會揀邊類形小學呢? (註:我囝嘅形態係好似吾係聽緊老師講野,但其實係聽緊的)。

版主

引用:同埋你地會揀邊類形小學呢?+(註:我囝嘅形

原帖由 Ononma 於 13-10-13 發表
同埋你地會揀邊類形小學呢? (註:我囝嘅形態係好似吾係聽緊老師講野,但其實係聽緊的)。 ...
我個同你個仔上堂既形態一樣

喜歡天文星球, 特殊喜好,有些人說似資優,又會懷疑亞氏, 其實點分?
‹ 上一主題|下一主題