用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 四歲小朋友好專注研究天文地埋係咪資優? ...
go

四歲小朋友好專注研究天文地埋係咪資優? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我仔四歲, 但行為古怪, 小時驚佢自閉, 因佢唔like同同齡玩, 上兩週開家長會,  老師話有時見佢上課唔專心, 但問佢又識答, 幾個老師們圍內有傾佢似資優, 英文數學較好, 在家鐘意看national geographic, 沈迷火山爆發地殻變動, 八大行星, 重播又重播

但佢大小肌發展遲, 不合羣

都唔知同佢揀咩小學好?

麥兜MaMa  同我個仔好似....但佢數唔叻...   發表於 14-8-19 14:07
Anniemun  喜歡天文地理是很像,但喜歡重播又重播又不像,先留意一下和多看圖書  發表於 13-8-30 08:31
   5    0    0    0

若他喜歡求學問,不妨考慮報一些成績好,教得深的學校。不過,功課就不要太多。因為小肌肉發展慢,寫字會辛苦,功課多怕做好耐。測考密,有好有唔好。密密考,每次溫習內容少,容易過關。但節奏亦較急,壓力可能會較大。要睇返小朋友性格。

他聰明,盡量選上游學校。物以類聚,老師教學進度快,小朋友上課不會那麼容易覺得悶。

但他若表現得不專心,傳統的老師可能會覺得難接受。這也需要考慮。
for every one criticism, three positives must be given.

回復 piglet0529 的帖子

他行為古怪??  有哪些具體例子?   他平日還喜歡甚麼東西?   
是否幾乎不玩玩具?  對玩具沒興趣?   對畫面敏感, 那對文字數字又如何?
你再細心觀察一下, 了解他的各類喜好.

醒目開學勳章

回覆:derek0811 的帖子

他玩玩具, 玩Thomas, 很喜歡將的文件及玩具變成火山, 海潚, 海洋, 地球

醒目開學勳章

回覆:piglet0529 的帖子

每一件事問點解, 解完又問, 再次發生時就發表理論, 又一定要你聽, 見到街有人有野做錯大大聲話點解, 有的習慣好執著, 話唔得唔可以發脾氣

有D我個仔,我個仔有亞氏特徵

佢的故事係一日重播幾次,係咁耍人聽

你耍breaK咗佢嘅rules,你坐埋去加新元素入佢的故事,要佢接受你的加入,起初會反抗 ,但你要堅持,慢慢他的故事每次有笑變化,再百份百重播

你囝囝社交如何?有冇對巴士路線呢類沉迷?

醒目開學勳章

回覆:LeeCC 的帖子

我仔有去政府評估已排除自閉同亞氏, 同學校(有兼收的) 老師都話差好遠, 佢同大的的小朋友&大人好主動的, 只係冇咁like啋同齡小朋友

LeeCC  我個仔都唔中意同齡,有社工解釋可能係不介入衝突,大的小的不會或不懂同佢爭  發表於 13-8-31 09:54

醒目開學勳章

回覆:piglet0529 的帖子

如果報太淺的小學驚佢悶有聰明變蠢才, 太谷又未必啱, 有咩類型小學深得黎又free的, 多其它興趣項目咁

買些科學/地理的小童書俾佢研究, 佢應可比其他人超前4年(即係可以買8歲睇的書俾佢), 記住, 要俾佢大量課外閱讀, 唔好咁緊張佢學校成績, 成績只是數字遊戲, 佢醒的話直入港大醫學院都得啦. 至於社交方面, 每個小朋友都有佢強項同弱項, 你不能勉強佢, 只能盡量令佢唔好咁內向

醒目開學勳章

回覆:shareholder 的帖子

上星期打風, 佢去研究颱風形成, 仲要我解釋晒的英文terms, 佢得果四歲人仔, 我有的難平衡自己心理, 我唔想做怪獸家長, 係佢自己chur我學咋

唔怕,佢想學幾多就教幾多 :)
for every one criticism, three positives must be given.

"我個仔都唔中意同齡,有社工解釋可能係不介入衝突,大的小的不會或不懂同佢爭"

我覺得係呀, 可能同年4-5歲既小朋友好多時比較自我, 我仔覺得同佢地玩易有衝突, 所以情願同 大人或大既小朋友玩, 因大一點既人會比較忍讓同跟規則.

我仔對科學果類事都好有興趣, 佢2歲幾果時發現左磁石會吸鐵, 佢不停自己用其他 物料作測試. 佢都好喜歡火山, 地震, 打風,落雨, 地球, 月亮太陽, 成日問點解地球, 月亮太陽係圓既? 點解地球會轉? 點解有日夜四季?點解打風......我好多都唔識答呀.

我都苦惱緊 應該點選校.
教得深既學校, 經常追課程, 教法會否太死板? 傳統學校老師對佢地呢 d 脾氣有點怪的學生包容度又是如何呢?
新派直資包容度會好d? 但如果無咩功課, 我仔會否覺得無所事事就可能在課室發夢或無心機?(我仔係極喜歡做功課的)

引用:上星期打風,+佢去研究颱風形成,+仲要我解釋

原帖由 piglet0529 於 13-09-28 發表
上星期打風, 佢去研究颱風形成, 仲要我解釋晒的英文terms, 佢得果四歲人仔, 我有的難平衡自己心理, 我唔想 ...
National geographic kids magazine 好似幾得意。我訂左比自己睇。不過唔知佢會否嫌淺

回復 piglet0529 的帖子

嘩, 台風形成......

我會同佢講, 台風形成我真係唔識, 你研究了跟住教返我啦......

四隻貓 發表於 13-9-28 07:26
我都苦惱緊 應該點選校.
教得深既學校, 經常追課程, 教法會否太死板? 傳統學校老師對佢地呢 d 脾氣有點怪 ...
新派直資咪又係做功課做到死, 市場需要嘛, 你揀返官津學校啦, 慳返錢買課外書好過啦

回覆:四隻貓 的帖子

你大果個不正就是新派學校嗎?我都想知嗰間適合資優小朋友嗎?

Radiomama 發表於 13-9-28 11:20
你大果個不正就是新派學校嗎?我都想知嗰間適合資優小朋友嗎?
大女剛讀CKY, 暫時所見無咩功課, 好多時間閱讀.暫時亦唔太了解學校對資優或特別需要學生有否特別的支援.
我仔係好喜歡做功課果類, 所以我諗CKY 對佢是否未必適合呢?
我有個念頭, 是否應該先讀一間比較關愛又有一定功課量的的傳統學校, 之後中學時才轉到類似CKY 這類重思考分析, 自我追求知識的學校?

但另一方面又考慮過, 讀CKY, 另外自己找一些他感興趣的課程/練習讓他做過夠. 但CKY真的好少提及對資優或特別需要學生的支援, 反觀港同和一些津校, 好似對這方面比較著重同和提供多方面協助.

我都有考慮過你囝囝果間學校, 朋友囝囝剛上year2, 佢發現其實好睇運氣, 撞到好班主任就好好, 撞正唔夾的班主任, 都好無奈.....
你的睇法又點呢? 學校支援足夠嗎?

shareholder 發表於 13-9-28 10:31
新派直資咪又係做功課做到死, 市場需要嘛, 你揀返官津學校啦, 慳返錢買課外書好過啦
...
功課多我仔應該會好enjoy.....
比起幫大女揀學校今次真係煩惱好多.

我老公就話我杞人憂天, 話到時考到/派到咩學校先再算.

引用:有D我個仔,我個仔有亞氏特徵佢的故事係一日

原帖由 LeeCC 於 13-08-31 發表
有D我個仔,我個仔有亞氏特徵

佢的故事係一日重播幾次,係咁耍人聽
我小朋友之前迷地鐵 之後迷巴士 拎親電話都係mtr app..九巴app!=.= 而家睇緊世界地圖 因為daddy成日飛 佢問我daddy去左邊 點解要搭咁耐飛機?同香港爭幾遠?上定下?已經問我係咪只得五個大洋!其實我呢d方面好差 但就成日比佢問到口啞啞 我只識答基本 上定下左定右我d地理位置差到爆 平時都0方向感=.=好難答!可能佢玩左環遊世界大富翁 佢度度都識 而家研究邊一個地方有d咩?我自問自己能力好有限,都唔知點教佢!仲要我答唔到佢會嬲,我話等媽咪check下先佢就好心急而家啦!而家啦唔得一陣喇:(

社交方面:不嬲都唔同小朋友玩去公園好驚跑動型小朋友 之前都鍾意去公園 而家有時都唔願去 鍾意係屋企 去生日會完全痴大人玩!而家上左k1又好似好d會提同學 n班時真係超被動

我最concern係情緒 同埋好勝,呢個仔咩都要贏 好驚輸 一輸就喊!比人話下都喊 好大脾氣 好自我!有人提議上情緒管理堂!但佢係人地面前係無野,好正常 但有屋企人一齊先會咁 所以上堂又好似幫助唔大!都唔知點handle!

‹ 上一主題|下一主題