用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問小朋友幾大食緊幾多份量既"RITALIN"? ...
go

[過動] 請問小朋友幾大食緊幾多份量既"RITALIN"?

我想問問家長們小朋友一開始食既份量係多少?
要調較幾多次藥物先叫足夠?
在政府(屯門精神科)睇醫生一定要知多D,主動多D先得.
補充:小朋友6歲半,醫生說初時係比佢食"RITALIN 5MG"又講已佢體重係可以到40MG

Mat1019  我同醫生講左,加藥,早午各一粒,依家食20mg,希望有好轉吖  發表於 14-3-11 20:54

回覆:請問小朋友幾大食緊幾多份量既"RITALIN"

囝囝6歲 今年12月睇政府 現時食ritalin 10mg 早上一粒10mg 12時學校食半粒5mg 4時 可以因需要食10mg.  
不過都要好需要考慮小朋友個情況

回覆:chingyee8875 的帖子

我仔七歲,25kg, 吃10mg.

引用:雖然係有改善,+不過佢而家係成班同學食野最

原帖由 eaglecheung415 於 13-12-17 發表
雖然係有改善, 不過佢而家係成班同學食野最少o個個,
仲成日嗌肚痛, 我諗都係副作用影響 ...
肚痛有冇得柯?

早午晚? retalin 好似會影響睡眠質素, 反而心理學家曾告訴我如果要吃就最好4點前吃? 你囡囡有否晚上很難入睡?

不過, 我小朋友都係影響胃口, 所以醫生開開胃藥比佢, 最初都忍住唔比佢吃開胃藥, 但現在還是放棄等佢吃番開胃先..
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD8/139247/146789.19794217.38630.jpg[/img]MyTwins在Baby House影的造型照-9月25日

我仔就嚟8歲,早上半粒,下午半粒情況冇甘好,總是多手多腳整人,
成日比人投訴,其實我係咪應該同醫生講加重份量呢?
我好煩呀!經常見家長
有冇媽媽教我可以點做吖
我都係睇屯門醫院精神科……唔該。

chingyee8875  你可要求醫生加藥  發表於 14-3-10 17:07

引用:+本帖最後由+chingyee8875+於+13-8-29+14:5

原帖由 chingyee8875 於 13-08-29 發表

我想問問家長們小朋友一開始食既份量係多少?
我女10歲早午各2粒,佢主要係專注力問題。
各位如有過剩藥,你們會點做,因醫生比佢不用專注時(運動時)不用食,我現在有剩三盒呢

我個囡囡在2003年12月28日出世,叫李芷蕎係早產了一個半月出世1.2kg -- 出世時,30lbs -- 25�6�07

PARROTMUM 發表於 14-2-27 11:48
我女10歲早午各2粒,佢主要係專注力問題。
各位如有過剩藥,你們會點做,因醫生比佢不用專注時(運動時)不 ...

我外甥女食ritalin已經幾年,每次覆診前都會有些少多餘,通常都會免費送畀有需要的朋友。因為喺禁藥,買賣屬違法(非法?搞唔清),總之喺送畀人,唔好觸犯法例,白白放置過左有效期再丟又太浪費,好似好折墮,人地求都求唔,。藥都幾珍貴,出邊又買唔到,政府排期又耐,可幫到人就幫。朋友自然會領情,請食飯下午茶咁還個人情。

回覆:請問小朋友幾大食緊幾多份量既"RITALIN"

.我仔啱啱開始食,今年8歲,食10mg,胃口暫時可以,係夜晚比較難入睡啲

我個仔轉了20MG了,感覺過了藥力後就會常發脾氣.