用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 愛港力要求取消通識科
樓主: ha8mo
go

愛港力要求取消通識科 [複製鏈接]

nintendo 發表於 13-8-30 13:51
如果陳大姐成功,係唔係又要貼大字報話「成功爭取取消通識考核」?
加理"禮義廉"合作!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:nintendo+發表於+13-8-30+13:48+梁大

原帖由 ANChan59 於 13-08-30 發表
她昨日在千禧年代講。
朋友個仔當年同佢個大仔係某國際小學同學,當時梁都未「出名」,都係㡬年後佢經常上電視,朋友認到梁大姐,先知她來頭。朋友話以前都係叫佢「王太」,知佢當年有兩個仔,照計應該讀高中,呢一兩年應該入大學。

nintendo 發表於 13-8-30 14:16
朋友個仔當年同佢個大仔係某國際小學同學,當時梁都未「出名」,都係㡬年後佢經常上電視,朋友認到梁大姐, ...
你正確,我翻聽她那一段,因為兩個人踏聲,我聽錯,多謝指正!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:nintendo+發表於+13-8-30+14:16+朋友

原帖由 ANChan59 於 13-08-30 發表
你正確,我翻聽她那一段,因為兩個人踏聲,我聽錯,多謝指正!
言重,我係以為佢又吹水。
對過某種鼠類冇好感,主觀地以為佢亂UP。

通識科乾脆改為近代史科算罷,一半中史,一半西史,講到上世紀為止,對學生更加有益。

Happylau2014 發表於 13-8-29 18:05
回復 ha8mo 的帖子
其實,教通識的同工..私底下都覺得呢科勁癈..
都覺得應該取消..但唔係因為政治原因囉
Agree.

不知遲些會否有組織要求exclude javalin 和鉛球from pe lessons.

誰是左誰是右,背後操縱是誰,看不清,never cared that much abt politics anyway但今時這局面,無奈苦笑,這班人是家中做麻鷹,出到森林是鷹還是雀呢?

MrBeast 發表於 13-8-31 09:55
不知遲些會否有組織要求exclude javalin 和鉛球from pe lessons.

誰是左誰是右,背後操縱是誰,看不清,ne ...
這班人的思維,可能慢慢走向"去殖民地化",刪除英文科機會是有的。小中大學要PTH教學,老外教授要考中文基準試........ 陸續有來。我要搵番"假如我是真的"、"赤地之戀"、"天讎"嚟睇,會好有啓發性。

製造兩極化及政治化的主事人,自然已經將仔女送去英美升學,香港教育唔關他們事,資產亦已轉移,走不動的孩子是最大受害人。

醒目開學勳章

回覆:bookreader 的帖子

他們懂神打嗎?

醒目開學勳章

引用:有愛字頭的「現代義和團」出現,是否代表特

原帖由 bookreader 於 13-09-05 發表
有愛字頭的「現代義和團」出現,是否代表特區政府好像1900年清政府,正步向..... ...
呢班人受薪叫口號,收入應該好唔錯!

ha8mo  不只叫口號,仲噴口氣,奇招百出,笑爆咀  發表於 13-9-16 12:48

愛字頭係明燈,佢地反對的我一定支持!

689明顯是用一種鬥爭手法來管香港,愛字派比三合會還有衰,
通識科經過10年的討論,讓中學生早認識不同的社會,政治,民生等,有什麼不好。
要老師申明自己政治立場,聽聞西環已經話簡直係白痴的想法,左派學校老師一定驚到震。
愛字派反對的,一定是好嘢。

都唔明D記者,為何成日追仿依一班廢物!

JuiceMum 發表於 13-8-30 02:06
通識作選修科 不過就唔會太多人揀

依家係必修科, 玩死D 學生。

左派陳乜水想扮代表,黑人憎!

Yukyuk 發表於 13-9-5 10:20
呢班人受薪叫口號,收入應該好唔錯!
灣仔老人家排隊,據聞600元,叫口號起碼過千,上鏡 ..... ,接受訪問 .....

引用:Quote:Yukyuk+發表於+13-9-5+10:20+呢班人

原帖由 ANChan59 於 13-09-16 發表
灣仔老人家排隊,據聞600元,叫口號起碼過千,上鏡 ..... ,接受訪問 .....
每次係電視見到D老人家為咗少少錢比班左仔當小丑咁「舞」,個心真係唔舒服。好心做人兒女孫仔孫女嘅照顧下D老人家啦,成日都蛇齋餅粽咁無陰公!

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-09-16+發表灣

原帖由 JustAParent 於 13-09-16 發表
每次係電視見到D老人家為咗少少錢比班左仔當小丑咁「舞」,個心真係唔舒服。好心做人兒女孫仔孫女嘅照顧下D ...
老人家以為幫助班區議員,只是真心錯托。有些當兼職,可能跟子女沒有關係!

‹ 上一主題|下一主題