用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖雅各vs軒小下午
樓主: Montreal
go

聖雅各vs軒小下午

回復 babytowe18 的帖子

呢個問題都吾系軒下先有,好多政府學校都出現,入精英班就好些,大家讀書气氛濃些

看完樓上說親子x的報導, 我也有上網看了, 不知道他們的消息來源, 我也想知是否屬實;  但親子x反之寫李陛大坑及寶覺派位好好咁九成幾英中及第一志願, 有皇仁, 華仁,瑪利曼等~是真定假架??

醒目開學勳章 王國長老

引用:你們有沒有看上期親子X,+軒下的學生欠交功

原帖由 babytowe18 於 13-11-11 發表
你們有沒有看上期親子X, 軒下的學生欠交功課嚴重, 學生質素不穩的報導。
有沒有讀緊軒下的家長可講講實況呢 ...
個人建議,返學放學時間去學校附近睇睇學生言行,尤其是高年班自己返放學果d,自然清楚(邊間都可以咁做)

回復 lok614 的帖子

系米因為叉仔多,所以咁

放軒下第一,是否機會很大?

揀學校真係要好了解間小學既課程, 行量一下係咪可以做到先.  我都係WORKING MAMA, 小朋友讀全日, 都係NET 12, 亞仔每日有導修堂, 功課係有時4-6樣, WEEKEND多少少, 默書都有, 但感覺上我同亞仔都HANDLE到.  而我聽番其他同期既同學, 有D一放學去補習班, 有D可能係父母放好夜收工睇唔到功課, 又好多功課同默書, 成績就似過山車咁, 咁樣對小朋友都有D挫敗感.  我以前唔信"冇最好的學校, 只有最適合的學校", 但自從亞仔上小一後, 我完全明白.

大家努力

回復 apple82 的帖子

吾會囉,因我都放第一。