用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖雅各vs軒小下午
go

聖雅各vs軒小下午

邊間無咁谷?同埋聖雅各搬到新校址堅尼地道環境怎樣?

回復 Montreal 的帖子

新校舍靚都不得了,我由山下望上去好似大學書院咁.
你系米二間都有分加呢?

回覆:聖雅各vs軒小下午

睇下大抽獎可以博邊間咋

回覆:Montreal 的帖子

要睇係男仔定女仔,男你的話通常會博軒小,因為軒小頭2x ~ 3x名都穩入皇仁,因為係聯系中學,亦聽聞軒小無聖雅各咁谷。

我仲以為軒小谷啲?我小朋友係不適合太谷的小學...

醒目開學勳章 王國長老

近年(包括今年)軒下都有人第2入, 以機會率黎講會教st james好
http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=4

當然我相信又未至於擺第2都收晒, 所以軒下擺第一就好大機會, 擺第2都要搏, 搏唔搏st james你就要唸唸, st james一定要擺第一, 尢其有新校舍一定勁多人揀

升中派位可睇呢度 (軒下#15; 聖雅各無公佈搵唔到)
http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=1

gudbb 發表於 13-8-30 09:48
要睇係男仔定女仔,男你的話通常會博軒小,因為軒小頭2x ~ 3x名都穩入皇仁,因為係聯系中學,亦聽聞軒小無 ...

2x-3x 名未至「穩入」皇仁,機會係唔細,但有時抽獎既野.........好難講,我仔個年有考約 50 都入到,考得前個佢既 3x 就入唔到。

noplanner  請問你講緊嘅同學們係軒上,還是軒下,謝!  發表於 13-11-7 15:57

醒目開學勳章 王國長老

嗯, 記得早幾年, 有年軒小(唔記得上定下)入BPS係單位數字......雖然我都要講, 今年真係好勁!

回復 Montreal 的帖子

點解吾選軒上?我覺得近地鐡,我都諗緊邊間放第一,因為放第二會冇机.今年好多人選軒下和聖雅各,系米華仁小D呢?

回復 Charlotte_mom 的帖子

我覺得今年可能大調位,軒下,聖雅各放第一都要抽,人人都知呢放第二有机,D人會放佢系第一.
攪到今年吾知點選.

聽講軒下呢兩年都有人20分入唔到:;pppp:

回覆:kittyland06 的帖子

埾雅各20分大唔大機會入到?

回復 yym826 的帖子

二十分好大机喎

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+yym826+的帖子 二十分好大机喎

原帖由 chrischeung 於 13-08-31 發表
回復 yym826 的帖子

二十分好大机喎
要抽

回復 chrischeung 的帖子

有20分並不能穩入啦(我所指係2012九月時申請自行的case),因其實好多人都有20分(好多舊生/同宗教都係20分)係手去爭聖雅各位。而我自己在自行和大抽獎係沒有申請聖雅各(只有叩門有但失敗了),因我小朋友得15分,知一定唔會得自行,所以我一直是主力考私校和直資,我會靠小朋友自己努力/實力去考好過靠運氣,而我不是灣仔網的,更好top的官津校跟本冇我份!
而講番我小朋友間幼稚園自己讀個班(我講緊小朋友的自己班咋,而我唔知隔離另外班同學報自行的情況呀),我知在自行階段揀聖雅各時,所有持20分中只有一個20分同學爭到一個位入,而其餘5個有20分的同學都爭輸咗了。但最後在大抽獎時,那5個同學都咁好彩抽獎入番聖雅各。總結,聖雅各在自行階段已經好多人爭,係確有人20分入到都係有的,但你要諗下一定係要抽20分的。而到大抽獎好彩抽得番的那班家長,係將聖雅各放第一志願㗎,我相信如放第2位係不太可能的。另外,聖雅各都係出名又加上有新校舍又全日制好吸引,又男女校(因可fit埋D家庭有仔有女因素),一定多人爭。

最後想提下大家,當你玩得大抽獎,真係乜嘢情況都有可能發生,net 12呢,有同學仔抽到no. 1好嘢學校又有,又有人抽到差學校又有喎(包括都冇填選的學校)。祝大家好運!

noplanner  請問你講緊嘅同學們係軒上,還是軒下,謝!  

我大仔當年係軒上既。不過,考得名次較前而抽唔到,但名次較後又抽到既情況,相信上下午都有,甚至唔少學校都會有。

回復 tommythumb 的帖子

謝謝!因我也曾為上下費煞思量!

請問軒上和軒下升中有什麽分别呀?

你們有沒有看上期親子X, 軒下的學生欠交功課嚴重, 學生質素不穩的報導。
有沒有讀緊軒下的家長可講講實況呢?