用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培英 / 可風
go

培英 / 可風

各位, 小女今年就讀荃灣區小六, 全級成績在5-10位, 但我不覺得她突出, 有很多不足! (自己知自己事).

小女天生活潑好勳, 很怕死讀書! 現在是學校籃球和游泳校隊, 亦是學校管樂團成員 (不過都係玩下, 唔算勁), 奧數有些獎項!  小女聽師兄師姐說, 可風有很多活動, 不是死讀書, 所以很喜歡可風! 而我本來亦很喜歡"安柱", 但有見去年派位, 在荃灣區, 自行報"安柱"的同學, 比亞女叻, 都未必收到, 感到機會渺茫!  聽老師推介, 沙田"培英", 亦是一間好學校, 所以在BK 內找料, 亦覺得感覺良好!  

現在想請各位給予意見, 若想選這兩間學校, 各位會覺得

(1) 轉用沙田區報名, 入的機會多些? 還是留在荃灣區, 當誇區去沙田好呢? 因為我覺得可以入到可風的機會是比較大的!

(2) 應該要如何填表呢?  例 : 自行 1. 培英 2. 可風; 甲部:  自行 1. 培英 2. 可風; 乙部 :  自行 1. 可風  2.培英 3. 王少清.....

(3) 若用沙田網, 我怕不懂填哂30間學校

煩請指教! 謝謝!

elbar  如考慮直資或試 協恩   發表於 13-9-1 09:05
elbar  葵涌 李兆基 籃球和游泳 都很強   發表於 13-8-29 14:19

今年我校有在乙部第3志願入到可風。估計荃灣區的學生前10名第1志願通常都會報荃官,入不到的因爲第2志願何傳燿已滿,只能入可風。估計10名外的報何的比較多,反而可風執到寳:收咗好多前10名的學生。如果想入可風,估計自行時就可以入。

Jackieson  乙部第3志願入到可風!?是否自行已入?  發表於 13-8-30 16:30

明白, 唔該!

如果想入可風多過培英, 在自行及甲部時便應該1. 可風 2. 培英.

沙田區BAND 1位多, 自行階段反而吸引勁多區外人湧入沙田報, 我相信自行的話, 入可風應該易過入培英...
我以前識人在培英教書, 據說功課量都幾高?? 因為果位朋友話改簿改到癲...要拖喼返屋企...
唔鍾意死讀書的話, 似乎可風較培英好??
另外就係, 上年荃灣band 1位好唔夠, 乙三入到可風真係好好彩...係超好彩...仲要通常乙三唔係會填保險校? 竟然會有人把可風填第三, 估計小學老師見到應該好想阻止=p

其實我本人想是 : 入到可風我都OK, 如果入到培英就當BONUS 囉!

而大家有所不知, 根據我這幾年聽D 家長分析, 可風雖然是BAND 1, 不過因為比較多活動, 有好多家長感到

(1) 太多活動, 子女未能專注學業, 心比較容易散, F3, 4 才要佢地收拾心情用心讀書, 為時已晚; 所以寧選何傳耀, 一直谷谷谷, 谷到盡較好!

(2) 又因為多活動, 小朋友會多"拍拖", 很多家長都不喜歡喇

(3) 位置比較偏遠, 唔方便

這都是我聽返來的, 所以可風不及官中, 何傅耀收歡迎

另想多問一句, 培英和沙崇, 那間比較好呢?

醒目開學勳章

senkawa 發表於 13-8-30 09:37
沙田區BAND 1位多, 自行階段反而吸引勁多區外人湧入沙田報, 我相信自行的話, 入可風應該易過入培英...
我以 ...
荃灣b1位根本唔夠 ,第3志願入到可風真係好lucky,

上年仔仔既同學是b1生 , 第一志願選可風, 入唔到派左去1x志願

cychan39  有可能錯估Band  發表於 13-8-30 15:26

其實看今年情況,荃灣的學生在自行時被外區的學校超收很多,所以在統一派位時B1的學生夠位派。我校不止一個第3志願派入可風,估計通常B1A報荃官、B1B報何傳燿、B1C報王少清,所以少人報可風。而一般人的心態第2志願不敢報熱門學校,而可風也屬熱門,故大家都不報可風,造就第3志願都入到。好在今年學校不要求第3志願報保險綫,否則就大禍了,去到B2,説明B1在荃灣是夠學位的。

醒目開學勳章

cychan39  有可能錯估Band  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 半小時前
不是錯估banding, 佢真是b1生, 比佢較差名次既同學都派了去b1英中, 是佢填得太進取 , 頭10名都是填b1英中 , 加上大抽獎no. 不靚, 所以派了去1x 志願

cychan39  那上年跟今年情況不同。  發表於 13-8-30 18:38

我就是怕大抽獎no. 不靚, 那位同學最後怎樣呢? 有叩門嗎?

peggy  叩唔到  發表於 13-8-30 21:38

回復 moniquechoy 的帖子

我問過今年升中一的朋友仔們, 李兆基好難入的, 我怕浪費一個機會, 唉!

引用Jackieson  乙部第3志願入到可風!?是否自行已入?  發表於 2 小時前

自行沒有報可風,只在乙部第3志願報。

回覆:cychan39 的帖子

肯定荃湾band1位唔够,我仔同班同学肯定係band1頭,佢自选荃官,李兆基,统一派了廖寶珊,識人才轉了王少清.統一係第五六自願.

cychan39  B1其實應該填完全部英中,第5、6志願太早了,沒得執雞。最後保險綫才可填廖寳珊或李成壁,B1先派B2  發表於 13-8-31 10:08

回覆:cychan39 的帖子

有時佢係甲三填,真是乙三没什么可能.

醒目開學勳章

cychan39  那上年跟今年情況不同。  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 4 小時前
荃灣b1位根本不夠位 , 這幾年都要係他區借學位

會不會他不是荃灣區, 轉左去葵青區, 葵青區乙部可選可風, 不過只有幾個位

cychan39  是荃灣區的  發表於 13-8-31 10:09

peggy 發表於 13-8-30 23:10
荃灣b1位根本不夠位 , 這幾年都要係他區借學位

本來是不夠位,但自行時外區收多咗荃灣區的學生,在統派是就變相多咗學位出來。在報統一派位時,需要統計全區的總學生人數,參加統一派位的學生人數,B1的統一排位學額,全區B1總學生人數,通過分析,可以大約知道是否夠學額,再確定保險綫的排位。我說的同學如果按往年習慣第3志願填廖寳珊,就真會派去B2,但好彩今年進取第3都係填可風,結果得著。如果上面家長說的個位同學全部先填曬英中,就可能會執雞入到B1學校,點解要甘早填B2?B2放在最尾都能入到,可能是學校政策吧。

恕我直言, 荃灣區不夠BAND 1 位, 已是不變的事實. 需要你說"自行時外區收多咗荃灣區的學生", 但我參考過其他荃灣區的小學派位 (本人亦識人唔少在同葵青和荃灣區小學讀, 五, 六年級), 發現很多學校有見荃灣區為"重災區", 而不停勸誘BAND 1C, BAND 2 的同學跨區去直資中學, 所以你會發現不少派得好的學校, 所派不同 "主要用英語教學的中學" 數量可以多達6, 70 間的, 不過每間只有1-2 位同學, 去到屯門都有! 分散投資!  而這些包括了BAND 1 & BAND 2 生.  但你不要不知道, 荃官, 何傅耀亦有收外區生的, 很多深水埗區都會入來的, 王少清亦在九龍區有點名氣的, 我就有朋友住在九龍灣讀王少清, 但若家長堅決留在荃灣區, 一棣是慘烈的!

其實第三志願都可以入"可風", 就是因為"可風"正如你所說 "估計通常B1A報荃官、B1B報何傳燿、B1C報王少清,所以少人報可風", 如果你放"何傳耀第3, 你估計會有何結果".

你說的填表方法, 不是盡錯, 只是那些堅決留守在荃灣區的不適用, 用在沙田網, 絕對沒問題!

cychan39  你有所誤會,我不是說要留荃灣,而是要填盡B1學校,包括沙田、葵涌、屯門,而不是急於填B2學校。  發表於 13-8-31 15:38