用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 請問關於英文問題
go

請問關於英文問題

據我現在所知,FS1-2中文比例多d, "3年級"後先全英文(中文除外),請問現任真道家長,覺得英文第三年先多返,小朋友英文程度得嗎?我擔心頭2年小咁多英文,小朋友英文會否退曬步。

回復 ozoz 的帖子

其實語文學習頗在乎孩子個人修為喜好囡囡(9DS3)中英兩文平均發展囝囝(9DS1)愛看英文書雖然學校頭兩年除了英文科其他科是用中文教學囝囝對中文興趣仍不大語文的進退步與閱讀習慣關係多一些

引用:回復+ozoz+的帖子 其實語文學習頗在乎孩子

原帖由 YanKanMom 於 13-08-29 發表
回復 ozoz 的帖子

其實語文學習頗在乎孩子個人修為喜好。囡囡(9月DS3)中英兩文平均發展。囝囝(9月DS1)愛看 ...
多謝你解答。請問學校點解會咁安排(FS1-2主力中文)?我相信一定有佢道理。

回復 ozoz 的帖子

我沒有就此問題問過學校, 可能是未必所有小朋友皆來自英文幼稚園, 讓他們適應吧! 而且香港大部份小學皆是中文小學的.

引用:回復+ozoz+的帖子 我沒有就此問題問過學校

原帖由 YanKanMom 於 13-08-29 發表
回復 ozoz 的帖子

我沒有就此問題問過學校, 可能是未必所有小朋友皆來自英文幼稚園, 讓他們適應吧! 而且香 ...
請問真道是否小三所有科目轉英文(中文除外)?

ozoz 發表於 13-10-7 11:11
請問真道是否小三所有科目轉英文(中文除外)?
DS1(小三)下學期尾數學、科學及社會科開始轉英文教。DS2(小四)就全面用英文。至於點解小三小四先開始用英文教學,據當年丘校長所講,FS階段(小一小二)目的係令小朋友透過愉快學習愛上學習,增加求知慾,所以理解行先。到小三小四推行英文教學不會太遲。

ozoz 發表於 13-8-28 18:43
據我現在所知,FS1-2中文比例多d, "3年級"後先全英文(中文除外),請問現任真道家長,覺得英文第三年先 ...

其實,得到唔得真係好難答, 不同家長有不同追求。
放學之彼同週末仲有時間,真係好想佢"得",大把空間用自己的方法去栽培佢.某些家長由幼稚園都開始咁做.
總不能甚麼都推俾學校

引用:+本帖最後由+Valy+於+13-10-7+15:52+編輯+\

原帖由 Valy 於 13-10-07 發表
我問呢個問題用意除咗想多了解間學校之外,亦要諗下自己喺屋企配合或者作出適當調整。例如女女以前n班讀間全中文學校,平日我會抽時間同佢認下英文字,但eng time則不合用,根本唔知我講乜,大d佢讀間英文語境強嘅咪可以同佢eng time全英文,加埋作下故事等等。假如小學語境係全中文,我要做嘅好大可能係花心思喺選擇讀物,同佢Eng time時做d 専題討論/探索,我並唔打算推比學校或補習,我角色只係個導師比指引或意見,學習同做嘅人係佢自己。我去選一間合適嘅學校比女女,相信唔會有頭頭利嘅針,要了解間學校做法先可以真正令女兒有效地運用同收知識。

回復 YanKanMom 的帖子

我們也很喜歡此校, 可以多講有關上課的實況嗎 ? 怎樣教授課內課外的知識 ?  請指教.

我都想知

引用:我都想知

原帖由 lauff 於 13-10-11 發表
我都想知
自一位很有心嘅媽媽分享過:中文 沒有教科書,學校自篇課程,每星期有8堂中文,4堂國語老師教,4堂廣東話老師教。 有閱讀存摺鼓勵小朋友多閱讀,不定時收 英文 oxford family n frined classbook, garmmer book,另老師派worksheet 。 有reading log 每星期一交,課堂老師全英授課。 中文及英文都有一張類似獎勵紙,學校常用鼓勵的方法去吸引小朋友的對學習興趣同主動,同時同學在課堂中守規則,回答老師問題。。。等,老師都會係張紙吸引或獎貼紙,到某一個數量換小禮物。 每班約32人,低年級每班分六組坐,堂上會有分組比賽,亦有邀請小朋友讀文章,亦會有坐定定上課。 冇聽過小朋友反映課室上好嘈。小朋友每日都係期待上學,放學最喜歡同我分享係學校的樂事,例如。。科學堂成功完成咩實驗,邊組最快完成。。。今日又比老師獎左幾多張貼紙。。。 準家長稍後時間,學校應該會有邀請參加公開課,希望能加深對學校的了解。

回歸後, 中文在香港教育制度中越見重要, 今非昔比, 校方在十一年制的規劃中一定要在中英文之間取平衡

Agree to Yankanmom - 未必所有小朋友皆來自英文幼稚園, 要讓他們適應

回復 mandyk105 的帖子

授課情形正如Ozoz在11#中所引述的。真道重鼓勵學生,在FS階段更是包容,她是一所愛學生的學校。實際教學情況,準家長待公開課便可知一二了。

中文有書

回覆:請問關於英文問題

為什麼 FS1-2 一半PTH,DS1-3 全PTH, DS4-5 一半PTH, 但MS1-4又變回全廣東話呢?
點解中文的教授語言常改呢?

引用:為什麼+FS1-2+一半PTH,DS1-3+全PTH,+DS4-5

原帖由 ckawing2 於 14-03-17 發表
為什麼 FS1-2 一半PTH,DS1-3 全PTH, DS4-5 一半PTH, 但MS1-4又變回全廣東話呢?
點解中文的教授語言常改呢 ...
每週8堂中文課,4堂普教4堂廣東話,老師會因應課文邊個語言教好d,傳神d,而決定邊課書廣東話邊課普教。有錯的話請現任家長更正。

引用:為什麼+FS1-2+一半PTH,DS1-3+全PTH,+DS4-5

原帖由 ckawing2 於 14-03-17 發表
點解中文的教授語言常改呢 ...
至於高年班d嘅我不太清楚,只認識低年班朋友請教過。

高年班要轉回廣東話,是因為要應付新高中中文科會話考試。

回覆:請問關於英文問題

英文科除了family n friends 外,有用其他readers 授課嗎?如有,用什麼呢?

引用:英文科除了family+n+friends+外,有用其他r

原帖由 ckawing2 於 14-03-28 發表
英文科除了family n friends 外,有用其他readers 授課嗎?如有,用什麼呢?
9月後我先知,女女9月開始返真道。等其他現任家長解答。