用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 比教練說我女無天份!!
go

比教練說我女無天份!!

無心機,我問阿女學羽毛球學成點? 她說我女兒沒有天份……down....她仲好勤力1個星期學4個小時!!攪到唔知學定唔學好!!

zooweemama  現在很多著重體育的學校,每週要12小時基本訓練。要做運動員不簡單啊!可惜沒有每星期學3、4小時的hea住玩興趣班。 教練其實想妳個女去補私鍾?  發表於 13-9-27 18:02

回復 antia 的帖子

試吓換教練

你原本諗住個女會入港隊嗎?
如果唔係, 有冇天份都沒所謂啦, 當正常運動和社交活動就可以了.

TelleTelleMom  totally agree  發表於 13-9-7 18:50

引用:無心機,我問阿女學羽毛球學成點?+她說我女

原帖由 antia 於 13-08-28 發表
無心機,我問阿女學羽毛球學成點? 她說我女兒沒有天份……down....她仲好勤力1個星期學4個小時!!攪到唔知學 ...
重要係孩子玩得開心嗎?對自己的水平有期望嗎?其他乜都唔重要,

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

無天份冇所謂喎, 最重要是你囡鍾意打及打得開心, 又可強身健體, 一舉兩得.

引用:你原本諗住個女會入港隊嗎?如果唔係,+有冇

原帖由 talknwrite 於 13-08-28 發表
你原本諗住個女會入港隊嗎?
如果唔係, 有冇天份都沒所謂啦, 當正常運動和社交活動就可以了.
...
咁又唔駛,入到校隊已很滿足了

引用:無天份冇所謂喎,+最重要是你囡鍾意打及打得

原帖由 Meikin 於 13-08-28 發表
無天份冇所謂喎, 最重要是你囡鍾意打及打得開心, 又可強身健體, 一舉兩得.
她說無天份的時間,我很hurt....千其唔好比阿女知,因她已盡了力! 無得强求

引用:無天份冇所謂喎,+最重要是你囡鍾意打及打得

原帖由 Meikin 於 13-08-28 發表
都是既

回覆:antia 的帖子

有天份只是练一個鐘己等於沒天份的兩三個鐘,你女鐘意有么所谓.天才愛迪生说天才是99%的努力加1%的天份.你應欣賞你女的努力.

引用:有天份只是练一個鐘己等於沒天份的兩三個鐘

原帖由 dobbybabie 於 13-08-28 發表
有天份只是练一個鐘己等於沒天份的兩三個鐘,你女鐘意有么所谓.天才愛迪生说天才是99%的努力加1%的天份.你應 ...
是的!! 多謝你!

zooweemama  現在搞運動的都越來越專業了。在一些看重體育的中學,很多都先每週訓練你十二個小時以上,經過一段時間,才決定你的長處、天份在那裡。  發表於 13-9-27 18:07

回覆:比教練說我女無天份!!

明白你的心情,感覺好似個女得唔到人欣賞。確實係好hurt。
若阿女係得到公平待遇,而且又玩得開心有進步,咁咪繼續跟呢個教練囉。If not, 換人囉。閒人講閒話,唔好放在心。

最重要有興趣去學,羽毛球講求體力同技巧,易學難精,一個星期四小時的練習不算多。有機會去看學界D1和精英賽的比賽,若要好似那些同學一樣出色,每星期至少十小時以上練習,另外有私鐘的,付出不少。

你教練咁老實同你講,都係吾想你浪費金錢同時間,起碼你可考慮走或吾走。
我朋友個仔小一、二時個校隊教練話佢有天份,係咁叫佢加鐘,結果去到小五時越打越差,個教練好似當佢閒人咁放埋一邊,搞到個細路2頭吾到岸,小五轉其他運動又太遲,而且又放咗咁多&時間,走咗好似白費咗之前努力。

回覆:hermanpapa 的帖子

要出色真是唔容易,金錢固然要付出,時間一样要付出,好多運動精的小朋友背後的各種努力.汗水,淚水,金錢一样都付出多多.我仔鐘意劍击,自問4-5百元一個鐘的私補補唔起,佢跟小组,當然没有加操,加私人鐘的同學叻,但他享受,又唔怕輸,我都好高興.另,自己都是覺他没天份,唔想倒錢入咸水海

引用:要出色真是唔容易,金錢固然要付出,時間一样

原帖由 dobbybabie 於 13-08-28 發表
要出色真是唔容易,金錢固然要付出,時間一样要付出,好多運動精的小朋友背後的各種努力.汗水,淚水,金錢一样都 ...
多謝各方的意見! 呢個羽毛球班是阿女想學的,現在我都唔諗佢有無天份了! 只希望她有更大的進步! 除了那4個小時的學習外,我要佢係學校再參加作訓練,再加強!!

回覆:antia 的帖子

教練的說話固然重要,但我更相信後天的努力。本人的小朋友也打了5~6年,教練都十分努力地去鼓勵大家。本人深知他們不是打港隊的材料,只要他們努力過,打得開心,打得健康已經足够。

入到港隊未必是好事,睇教練睇唔睇你女,當運動算,認真你就輸

真多謝你們! 玩在個心舒服晒

我問左老師都說她有進步,不過她說我女體能方面較弱

引用:我問左老師都說她有進步,不過她說我女體能

原帖由 antia 於 13-09-03 發表
我問左老師都說她有進步,不過她說我女體能方面較弱
體能要長期操練先可以提升,但好辛苦,不過健康D