用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今朝去完cac
樓主: kennyrita
go

今朝去完cac [複製鏈接]

which district?

引用:which+district?

原帖由 a328 於 13-08-29 發表
which district?
TM

新人進場

引用:把鬼,話我個囡無事,+講到我地自己要求高

原帖由 kennyrita 於 13-08-27 發表
把鬼,話我個囡無事, 講到我地自己要求高, 唔識係小朋友個角度去同佢地玩

...
我仔個次見CAC.3個醫生。見左差不多3個鐘。

回覆:小草王道 的帖子

應個醫生唔同,  pm你

新人進場

we are from tai hau wan,although he also say my son is OK, but did suggest us to attend some trainign to improve it

樓主你可唔可以講到d例子,你小朋友最明顯嘅問題係乜!佢表現出來又如何!
我個仔都唔係明顯嗰隻!因佢少發脾氣,成日開開心心!
但佢嘅問題就係成日都係好興奮,食咗藥咁,有時比人鬧都未知!
勁鬧佢都未必冷靜!

wan_sosin 發表於 13-8-30 00:09
樓主你可唔可以講到d例子,你小朋友最明顯嘅問題係乜!佢表現出來又如何!
我個仔都唔係明顯嗰隻!因佢少發脾氣 ...
我其實上年12月已係 step 做左私人全面發展評估, step 再寫紙我去cac 諗住做個詳細d評估, 同埋諗住未有e位時, 睇下醫院有否其他服務比到佢,
你諗下, 個個都話我囡係有問題 (不過唔係極之嚴重果隻囉, 係好容易令人忽視果隻), 係cac 度只係比一個醫生比我見, 仲要一開始同我講, 佢地以前舊社會, 好多都係咁, 係叫正常, 係現在d人令到個社會風氣咁樣, 根本就無事

都未評估完就已經同我咁講, 佢根本就係想西人走
新人進場

我囡(3歲7個月)大小肌弱, 鐘意用5指攞野, 佢做唔到叻叻手指, "v" 同 "take" 手勢做唔到, 係今年1月(3歲)先學識原地跳, (但個支勢唔係好), 到現在唔識向前跳, 唔識接波及拋波, 上落櫻梯要人扶。唔係好識跳牛角波。佢係唔多願郁果d, 比較文靜, 除左遊樂場, 但都唔係好靈敏果d)

佢表達能力差 (e 樣都算, 表達能力我地可以自己操佢), 但個理解能力弱, 無邏輯思維, 無分析力, 人地d小朋友好有豐富想像力, 天馬行空, 咀gel gel, 我囡都多野講, 但只係將生活說話copy 落d玩具到

佢專注力差 (但唔係過度活躍, 所以會好易令人忽視, 係可以坐定定, 但隻眼同個腦唔知會去左邊, 游雲去左自己嘅世界, 唔知大圍做緊咩), 做做下都可以唔知自己做緊d咩, 專注唔夠2分鐘, 見佢係學校(n班)做早操歌(做d簡單動作), 我見到d小朋友都可以跟到大半, 但我囡只係傻呆呆企係度周圍望, 佢又唔會走左去果隻 (但已返左成年)

唔會點望人, 對人講野好細聲, 就算對住老師都好細聲 (只有係自己屋企同爺爺屋企大聲玩), 就算對住我都唔係好望我, 明明係同我講, 佢都會舉起右手掌, 對住自己右手掌講野

一時間唔係好諗到, 寫住咁多先

果日個醫生都見呀囡對住自己手掌講野, 無mug眼神接觸 , 佢都話無問題喎 (反而佢問番我地, 問我地會面期間, 呀囡有無望佢, 我咪答, 佢有望, 望一眼囉, 佢答我都話無問題)

新人進場

社交方面, 唔同小朋友玩
新人進場

呢個醫生真係令人感到好唔專業!
for every one criticism, three positives must be given.

引用:呢個醫生真係令人感到好唔專業!

原帖由 lillymarie 於 13-08-30 發表
呢個醫生真係令人感到好唔專業!
我覺得佢只左西人走, 由其是唔係可以睇到好明顯果d

新人進場

kennyrita 發表於 13-8-30 18:40
我覺得佢只左西人走, 由其是唔係可以睇到好明顯果d
我大囝小一時亦見過一位醫生,佢當時只係見咗我地30分鐘,又係話囝囝好正常,仲鬧我話我要求太高。我咪信佢,到小二下學期,老師再問我點解唔去做評估。我去排CAC,小三上學期確診。
我都明,我囝又係好安靜好聽話的小朋友,同人傾計給人感覺好醒目。只係上課和做功課時出問題。

或者你再觀察一下,或者搵醫生轉介直接去排期見精神科。就用等候的年幾兩年去觀察囡囡的發展啦。
for every one criticism, three positives must be given.

個醫生係唔係年紀大嗰d呀?,生係古時,見慣以前有問題嘅小朋友,家長都唔知有事嗰d 呀?
以前d人只會將小朋友分兩類,正常智商,同弱智,唔弱智就當無事!
我細個都唔多妥架!學校求其同我做小小智商測試,合格就算!

我都覺得你直接排精神科好d!
另外你攞step嘅報告,搵下非牟利機構,有無服務啱你囡囡!

引用:個醫生係唔係年紀大嗰d呀?,生係古時,見慣以

原帖由 wan_sosin 於 13-08-31 發表
個醫生係唔係年紀大嗰d呀?,生係古時,見慣以前有問題嘅小朋友,家長都唔知有事嗰d 呀?
以前d人只會將小朋友分 ...
佢年紀唔算好大, 我估計是4x, 50度咋

新人進場

回覆:kennyrita 的帖子

其實我覺得佢知呀囡咩事嘅, 不過死都唔肯認唧, 當日有d位其實係明顯架, 而當時個醫生係度重覆我囡個答案, 仲係度笑, 好似係度恥笑咁架

新人進場

kennyrita 發表於 13-8-31 16:17
其實我覺得佢知呀囡咩事嘅, 不過死都唔肯認唧, 當日有d位其實係明顯架, 而當時個醫生係度重覆我囡個答案 ...

40X-50歲,正正就係唔當小朋友有問題嘅年代,我有好多呢個年紀嘅朋友,都會同我講,當年邊有話細路仔有事架!而家D父母先咁講嗟!暗示我太過緊張!
不過呢個醫生真係好唔掂!第日邊個遇著佢就慘啦!
如果個姑娘好的話,你都可以再打去同姑娘傾下!雖然都未必有用!
但係最少表達下你嘅諗法!

回覆:wan_sosin 的帖子

打電話去都唔會揾到人啦, 果日係cac度走左再打番去揾個醫生,留左電話, 到現在都無影無踪, 再打過問, 個男接線生話係架, 未必e幾日覆架 (咪即o係唔會覆囉, 我覺得)

新人進場

回覆:今朝去完cac

咁少時間評估,阿仔之前,做足2個鐘。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

kennyrita 發表於 13-8-30 16:35
我囡(3歲7個月)大小肌弱, 鐘意用5指攞野, 佢做唔到叻叻手指, "v" 同 "take" 手勢做唔到, 係今年1月(3歲)先 ...

我囝同你個囡差唔多能力, 由兩歲讀n班讀到今年7月, 進步唔大, 仲要俾老師投訴佢懶, (其實佢肌肉張低), 現3歲7個月都未可以自己落樓梯, 今個月開始去s位, 希望有進步啦

回復 eva816 的帖子

你都好, 入到。
我囡比cac out 左出來
新人進場
‹ 上一主題|下一主題