用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今朝去完cac
go

今朝去完cac

把鬼,話我個囡無事, 講到我地自己要求高, 唔識係小朋友個角度去同佢地玩

新人進場

引用:把鬼,話我個囡無事,+講到我地自己要求高

原帖由 kennyrita 於 13-08-27 發表
把鬼,話我個囡無事, 講到我地自己要求高, 唔識係小朋友個角度去同佢地玩

...
佢幼稚園老師, 專注班老師, 私人感統都話佢係有d問題, 只係得佢話無問題
e個醫生評估仲衰個之前見姑娘

新人進場

引用:Quote:原帖由+kennyrita+於+13-08-27+發表

原帖由 kennyrita 於 13-08-27 發表
佢幼稚園老師, 專注班老師, 私人感統都話佢係有d問題, 只係得佢話無問題
e個醫生評估仲衰個之前見姑娘

...
咩服務都無比

新人進場

係咪做足兩三個鐘的評估?
for every one criticism, three positives must be given.

有專家話老師同家長意見係好重要.

本來佢話冇事應該係開心, 但係又咁多人話佢有事, 究竟係有事定係冇事啊!
本人都有相同經歷, 都唔知信邊個

引用:本來佢話冇事應該係開心,+但係又咁多人話佢

原帖由 checkylam 於 13-08-28 發表
本來佢話冇事應該係開心, 但係又咁多人話佢有事, 究竟係有事定係冇事啊!
本人都有相同經歷, 都唔知信邊個 ...
信自己!媽咪最清楚!堅持信念幫助小朋友!

回覆:lillymarie 的帖子

無, 只做左個半鐘度, 本人覺得之前見姑娘時仲做得詳細d

新人進場

回覆:checkylam 的帖子

一去到, 佢d口吻已經講到無事咁, 佢話佢地以前e d 係好正常, 只係現在個社會做成咁樣就有問題, 其實無事

新人進場

介紹你看一本書, 好媽媽勝過好老師, 看完後再觀察一下自己的小朋友,平心而論問題在小朋友那裡還是成年人那裡(不一定是父母)

kennyrita 發表於 13-8-28 11:41
一去到, 佢d口吻已經講到無事咁, 佢話佢地以前e d 係好正常, 只係現在個社會做成咁樣就有問題, 其實無 ...

一般臨床心理學家都要做2個鐘.

kennyrita 發表於 13-8-28 11:37
無, 只做左個半鐘度, 本人覺得之前見姑娘時仲做得詳細d
個半鐘又唔算好短時間,你小朋友還在讀幼稚園吧?年紀細,評估時間好似係短些。
或者再觀察多一兩年睇下佢表現如何啦。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:IvyPluto 的帖子

我2個都要返工, 只得晚上操佢

新人進場

回覆:Ms.Mak 的帖子

應唔係心理學家, 佢介紹自己是醫生

新人進場

這本書不是教人點操小朋友的, 但糾正很多成年人對小朋友的已有觀念,和很多是錯的成見.

你見了幾多個醫生?一個?
學校報告點樣寫?
我仔都係CAC評估,我又唔覺佢真係咁求其!我一見見三個醫生!當時4.5yrs.
當天我仔無疑表現都唔錯,因為陌生,總會乖D!
但我講佢嘅活躍情況會傷到自己同別人,醫生都已好留意!
評了活躍及反叛,評估完幾個月之後醫生決定寫轉介信去精神科!

小朋友2歲時, 帶他上playgroup, 堂堂喊, 導師覺得他有問題, 叫我帶他去check.  帶他去X康做評估, 被評為中度至嚴重弱能???

K1-K2, 老師懷疑小朋友自閉, 又叫我帶他去check, 但小朋友在校測驗9成科目100分.

導師/老師照顧一班有廿幾三十個小朋友, 是一件非常吃力的事, 不經意比說話家長聽.

我都係一見見三個醫生, 醫生叫我唔好自己對號入座.

信自己, 耐心引導小朋友, 今時今日, 行得慢, 都比人話有問題!!!

回覆:今朝去完cac

我見一個醫生架喎, 同埋入到佢唔夠十分鐘, 已同我講話以前d小朋友好似現在咁係正常喎, 同埋佢無問大人呀囡平時表現是什樣, 我見佢唔問, 我咪自己講囉, 佢就話樣樣都正常

新人進場

回覆:kennyrita 的帖子

同埋我覺得d test, 第一次見姑娘時仲細仔過現在醫生個test, 個姑娘係由入去已經會開始留意呀囡d舉動架啦
個醫生, 只係攞d工具出來比佢做, 就一路click佢份表

新人進場

回覆:今朝去完cac

你地係邊區呀, 可能區分唔同, d醫生個心態都唔同

新人進場