用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀書與運動員真能兼顧
go

讀書與運動員真能兼顧

My younger daughter is a 港青 in badminton.

I also have to struggle between whether she has to focus on her study and pursue her talent in badminton. The really is that only a very few can handle both. If she has to excel in the badminton field, she has to receive training for 6 days a week, each time for 3-4 hours. In this situation, hoe can she perform well in her study(if I target the 3 most prestigious universities in HK) ? So the coach always pushes me to choose either  pursue "study" or "badminton". For me, of course "study" is the priority but my daughter is very naive, she wants to handle both. However, she is not the one with good discipline and determination to manage these two challenge tasks.

Shootastar  I have given my 2 cents on this topic in another post.  發表於 13-8-27 15:29

能兩者兼顧(兩方面都咁出色)就好少有.

如果子女有心, 就讓她們試吧, 反正運動員生涯好短, 通常廿四,五都退役. 不是最好材料,一,兩年後都BYEBYE了.最當打時候不給她們去闖, 令她們人生會好像有遺憾...

現實真係有依啲例子
http://sportsroad.hk/archives/13217
香港田徑及定向代表余穎曦網誌:讀醫逸事

About 余穎曦

項目:田徑及定向,主項800米、1500米及10公里,中一開始接受有系統跑步訓練,中四入選港隊。高考以4A1B成績入讀香港大學醫學院,曾為學業暫停訓練一年。 威水史:2013年鑽一哩壯年組冠軍、2012年香港定向總會最佳女子運動員、2010年香港大學田徑隊全年最佳運動員

睇吓想做到甚么水平, 入港队不难, 参加奥运会的资格就要在学业和运动双方面加倍努力, 如要达到有机会拿取奥运会金牌的水平,就要停学,接受全天候训练!

回復 yumommom 的帖子

I also have to struggle between whether she has to focus on her study and pursue her talent in badminton. The really is that only a very few can handle both. If she has to excel in the badminton field, she has to receive training for 6 days a week, each time for 3-4 hours. In this situation, hoe can she perform well in her study(if I target the 3 most prestigious universities in HK) ? So the coach always pushes me to choose either  pursue "study" or "badminton". For me, of course "study" is the priority but my daughter is very naive, she wants to handle both. However, she is not the one with good discipline and determination to manage these two challenge tasks.
两者兼得的关键在于孩子有否强大的意志和discipline.  这点你和孩子要非常清晰!

真心关怀孩子的coach 唔会逼父母二择其一, 反而应该鼓励 女女更用功地读书: 如果读书成绩下滑, 我就唔派你出线嘞! D 国际赛周街有, 边去得甘多!

阿Sir! 请要搅清楚, 我生个女出呢, 唔系帮你拿奖牌的, 你全天侯打badminton都未达标, 就叫我个女十五六岁,一定要'任择其一' 想靠害乎??  如果我是你, 一定会愈逼我就愈走得快!

刚看完'Racing Secret' by Tailor Hamilton, 讲Armstrong 和环法单车的食药黑幕, 其中提到一群一级单车手, 有本事有读书的, 遇到人生交叉点, 话未食就唔食, 退出回家开始人生的另一个chapter, 永远当一个干净的人, 其余的没读好书, 唔做单车手就唔知做物好, 唯有吸毒, 换血, 运毒, 惨过做道友!  

如有空可以睇吓呢本'运动员堕落史', 讲比阿女知道人性的黑暗面, 人生苦短, 一定要有選择!

回覆:yumommom 的帖子

我都係過來人,余穎曦係阿女嘅師姐,我都有同佢傾過偈,佢喺田徑方面自小已有天份,獲獎無數,中三已係港隊,但同時佢都好有理想要做醫生。佢應該係透過運動員推薦入港大,但佢AL成績都幾條A,考入去都得。

阿女中學時係港青,都要一星期練六天,每晚八九點先返到屋企食飯,然後再做功課,真係犧牲晒啲娛樂。我戥佢辛苦,佢自己就樂在其中,比賽亦有唔錯嘅成績。佢知道一旦成績差,我地唔會比佢放時間練習,所以佢唔會比自己考得差。中六就停止比賽,但一星期都照比佢練一曰平衡下,考文憑試都唔例外,依家入咗大學,升咗港隊,仍然兩面兼顧,每日去體院練三次,GPA仍keep到。

如果你囡囡喺港青係top幾名,比佢繼續唔係壞事,只要你地要有共識,唔可以成績大跌,習慣tough嘅運動員,會較有毅力,面對壓力心理質數較高,所以對學業反而有幫助。當然亦要睇小朋友表現,如果兼顧唔到當然學業為先。

978212  叻女  發表於 13-8-28 19:44
Marco-ma    ~ 好叻呀, 女女....  發表於 13-8-28 13:43

回覆:khmama 的帖子

妳的現身說法最有說服力,憑良心講,有幾多個似妳女兒及師姐。

妳女兒都是可以兩條隊入中大,非常好!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:妳的現身說法最有說服力,憑良心講,有幾多

原帖由 ANChan59 於 13-08-27 發表
妳的現身說法最有說服力,憑良心講,有幾多個似妳女兒及師姐。

妳女兒都是可以兩條隊入中大,非常好!
做運動員父母唔容易,啲教練真係唔理你讀書個時間表,中三大考想叫阿女去星加坡比賽,搞到我地要同個女澆以大義,阿女就想大義滅親,話到尾中三升中四要選科,點都唔可以唔考試走咗去,學校並冇安排考生補考,最終我要打俾教練瞭解一輪再說服個女。

到中四升中五又叫阿女去同一個比賽,今次我地決定比佢去見識,大考冇考幾科變咗冇名次,但學校會根據上學期成績比佢升班。整個高中都去咗幾次海外比賽,次次十日,返嚟冇老師會幫佢補課,要靠自學追回課程。

最經典係考完文憑試,七八月去咗集訓兼比賽,結果首屆白老鼠去放榜嗰個係我,覆核成績,聯招放榜又係我。仲驚過自己當年放榜。真係要有心理準備至好。

978212  我比較興趣你既女打咩乜球?  發表於 13-8-28 19:45
Marco-ma  哈哈 ~ 記得你講過, 你去拎成績時幾乎上咗電視....  發表於 13-8-28 13:46

回復 ANChan59 的帖子

在IS内 能两者兼顾的孩子很多,也许是他们年幼时的日常工课比较少, 待到年长, 个人努力做到是出于自己的真心意愿, 完全是: work hard, play hard.  生活中学会取舍, 没想过甚么是sacrifice. You want it, you make it.  不是甚么大不了.

回復 annie40 的帖子

We may refer to different levels.
I mean elite levels in both academic and sports.

PM you.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 khmama 的帖子

Khmama .... Thanks for your sharing.  

I have the same dilemma.  My girl is going to S3 this Sep.  She is a player of 2 school teams and attended training 6 days a week.  Due to the intensive training, I am very worry whether she can maintain her academic achievement.  I suggest her to withdraw from one of the team but she would like to keep both.

I believe your girl is very good in time management and must possess very good revision techniques.  If you don't mind, please share with us her studying techniques.  Thanks in advance.

MsSleepy 發表於 13-8-29 00:13

Khmama .... Thanks for your sharing.  

阿女習慣自己溫完書做notes, 用唔同顏色既筆加埋畫公仔幫助記憶. 佢一有時間就會做功課同溫書, 真係一分鐘都唔徙. 小朋友係咁, 樣樣都唔想放棄, 唔知你間學校10-11月有冇大測, 同佢set個目標, 要佢自己訂返個plan, 如果退步如何處理.

khmama 發表於 13-8-29 00:33
阿女習慣自己溫完書做notes, 用唔同顏色既筆加埋畫公仔幫助記憶. 佢一有時間就會做功課同溫書, 真係一分鐘 ...
我見過的精英運動員,都差不多是這樣兩面兼顧,最成功的例子應是7年前,前港靑乒乓球代表張溢瑜會考取得10A。成為學界運動員的美談。Khama, 我相信令千金能夠文武雙全,除了天資外,做媽媽的付出也很大,你真是一位令人敬佩的好母親。

khmama, 請問你囡囡中五、中六時每晚幾點睡覺、每天幾點起床? 足夠時間休息嗎?
:-) :-) :-)

khmama, Thank you, you are always helpful.  
I will relay your tips to my girl.  She will have common test in Oct but parental signature is not required so I may forget to ask for the result.  Maybe I do the review with her after the release of half-yearly exam.

旅港開平男田隊長 DSE Exam 考取 5**x2 & 5*x1, 可在下列website
看看他如何在田徑與讀書分配時間的文章 "Making friends with time".

http://www.hpccss.edu.hk/HKDSE_results_for_homepage.pdf

引用:回復+khmama+的帖子 khmama,+請問你囡囡中

原帖由 homama 於 13-08-29 發表

khmama, 請問你囡囡中五、中六時每晚幾點睡覺、每天幾點起床? 足夠時間休息嗎? ...
阿女都要點幾先瞓,六點幾起身,瞓得四五個鐘,所以唔易捱,我都服咗佢。

homama  真好佩服佢!!  發表於 13-8-30 10:35

引用:Quote:khmama+發表於+13-8-29+00:33+阿女習

原帖由 item 於 13-08-29 發表
我見過的精英運動員,都差不多是這樣兩面兼顧,最成功的例子應是7年前,前港靑乒乓球代表張溢瑜會考取得10A ...
其實我都冇插手過佢嘅運動同學業,一切都靠佢自己,但係佢啲時間太唔夠用,犧牲咗親子時間,實在無奈,鬼叫佢要兩樣兼顧咩。所以家長要考慮嘅,唔係運動與學業能否兼顧咁簡單,而係運動,學業與親子三者兼顧。

khmama 發表於 13-8-29 20:45
其實我都冇插手過佢嘅運動同學業,一切都靠佢自己,但係佢啲時間太唔夠用,犧牲咗親子時間,實在無奈,鬼叫 ...
我明白的,因小女也曾全情投入某項運動,也不知是幸運還是不幸,她未能上到學界最top的位置,在完成中三後,謝絕一切比賽,全力準備會考,但當年我管接送,book 場丶book教練練習,靑訓是晚上7:00至9:00,我接她放學後,家傭會替她把校服及書包拿回家,我就陪伴她吃飯做功課,直至靑訓完畢才與她回家。當時真的很忙,但小女仍堅持,我見也算好,也讓她繼續下去。至親子時間也不算差,她所有的比賽我和Daddy 一定出席,Daddy 也常常跟練波。

其實係香港的環境太差了,外國有特技的學生都有升學優惠(能實際加分),因花不少時間練特技,而學業也有一定水平(即使唔夠其他人高分),其實更難能可貴!

classical  agree  發表於 13-9-1 15:17