用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 過度活躍小朋友在未確診或小時候有咩特徵可觀察到? ...
go

過度活躍小朋友在未確診或小時候有咩特徵可觀察到?

?如題!請賜教,謝謝!

坐唔定,衝動,脾氣差,易喊

回覆:chingyee8875 的帖子

請問坐唔定的定義?如果上堂有時行出位算嗎?去街飲茶可以坐定1小時的,在家行來行去玩有時坐床玩半小時咁又oK嗎?衝動請說這實例比我地參考下,謝謝。

請問你小朋友幾大?我個仔6歲已確診ADHD.
記得3歲時帶佢上PLAYGROUP,要坐好就要捉雞仔咁捉,轉頭又走過.
到了K2我開始覺得佢有問題,唔知係好奇定衝動,鍾意想做咩就做,完全唔理後果(現在知道係叫自制力問題).K3已經被老師投訴坐唔定離開坐位.
衝動,明知打人是錯但與上不合意就無法控制打人.

Thanks for all your replies.

回復 chingyee8875 的帖子

My boy is going to K2 this Sept.  Hope he is ok.  Thanks.

回覆:chingyee8875 的帖子

我仔仔3歲半,冇打人,心急要食要做就用手先去拎,但叫得停佢月解釋佢又聽,瞓覺晩9點半至朝7,午睡個半鐘。

回復 unfunny 的帖子

太細啦,如果真係覺得小朋友有問題可以先打去母嬰健康院.
我都係K2打去嬰健康院問. 政府D野好慢,問完再轉介都一年.

回覆:vchu 的帖子

你可以搵家庭醫生寫紙轉介你去CAC,你再打電話去CAC講你仔仔問題,CAC會同你約時間見姑娘了解問題及情況,再把報告轉交專業醫生團隊,大約半年打電話比你約時間做評估,另私人機構就排得快做評估的,你可先問下其他人意見及上網看看,我見有好多人都話私人的比較商業的,協康比較好些,你自己捜集下資料看看先。

好詳細嘅解釋, 分享給大家.

專注力失調過度活躍症 (1)
http://www.youtube.com/watch?v=UM-aGZSGhbk

專注力失調過度活躍症 (2)  
http://www.youtube.com/watch?v=83dU5CSCMi0

依Part 有講幼兒ADHD 特徵.

馮宜亮醫生 (五)-專注力失調與過度活躍症兒童(二)
http://www.youtube.com/watch?v=z908GZMTqGU

Thanks for sharing

也要看看專注力是否因感統問題而引至, 有位朋友分享孩子以往坐不定, 十分活躍, 又常常掌摑他們的臉, 以為孩子過度活躍及有情緒問題, 但政府評估後話沒有大問題, 後來到私家職業治療師評估後才知是因肌肉關節有感統問題, 令孩子要不停活動身體, 而且不懂用力而令至孩子好像常打他們, 做了一段時間感統訓練, 似乎有些好轉. 如果不是朋友分享, 也不知原來會如此.