用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 (不喜勿答,答左如比人插。(答完可以互相插)) 暑假咁 ...
樓主: Wincy0729
go

(不喜勿答,答左如比人插。(答完可以互相插)) 暑假咁長,   [複製鏈接]

回復 gram 的帖子

"K2背了乘數表"

Totally wrong approach of learning Maths, missing the golden years of developing mathematical sense, wasting time on reciting something meaningless to their mental development.

回復 gram 的帖子

同意你的說法。現今很多媽咪好醒目知道自己小朋友的性格, 寧願選擇以學生為本、生命教學或重質不重量等的私立或直資學校。相信你很了解自己小朋友及做了很多資料收集。真係要比個叻你, 我自己也學習中。

回覆:(不喜勿答,答左如比人插。(答完可以互相插)) 暑假咁長,

我只可以答,暑假只做學校嘅功課,冇諗住自己操TSA. 入得間學校就信賴佢嘅安排。

我個仔冇考過任何學校, 因為第一輪自行收生已經收左佢, 完全冇要考學校既煩惱, 而且派間學校校風仲幾好, 同埋我唔覺得 K2 背左乘數表好傻, 正常二年班要做既野, 我 K3 已經預早做左, 有咩問題? 到時一次過背咪仲嚇親小朋友? 我個仔K3已經識乘數表, 一個月背識一個, 又唔會辛苦既, 如果二年班先一次過背哂 1-10 既乘數表咪仲辛苦, 平時我又唔會比佢參加任何活動, 放左學, 係學校既功輔班已經做哂所有功課, 返屋企就做網上功課, 沖涼食飯, 跟住溫吓書 HEA 吓玩吓九點零就可以上床瞓,  測驗考試前一個星期就冇得玩, 食左飯就要開始溫書溫到九點半瞓覺, 四次測驗四次考試成績都一定係全級頭五名之內, 當然最緊要上堂留心啦, 咪你返到屋企點溫都冇用啦, 我平時又唔會比練習佢做, 只係暑假做姐, 所以我覺得自己一 D 都唔過份 ...

smile108  最緊要係你仔仔唔抗拒學嘢  發表於 13-8-28 12:26

引用:+本帖最後由+Wincy0729+於+13-8-28+09:57+

原帖由 Wincy0729 於 13-08-28 發表

我個仔冇考過任何學校, 因為第一輪自行收生已經收左佢, 完 ...
正常二年班要做既野, 我 K3 已經預早做左, 有咩問題?

Xxxx

Wrong question.  The right question is "如果跟一般進度,有乜問題?無問題的話,做乜攞苦來幸。同介片一樣,要孩子九個月介片,好難,到生理條件適合的時候介片,好易。讀書一樣。當然,孩子是神童除外。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:enidchiu 的帖子

100% agree with u, not only to our comment on this meaningless memorization exercise, but also to that about missing the best moment to build a solid maths foundation. But it is alright for most kids as it fits the way they're fed with so-called Maths - a kind of mechanical exercise which is enough for daily life, but never a way to stimulate creativity and nurture logical development.

回復 shadeslayer 的帖子

如果佢 K3 真係識得哂, 唔需要二年班先臨急抱佛腳去背, 講真, K3課程唔係多野做, 當溫書比佢咁溫, 我覺得唔係問題囉, 一年班都有教好多果 D 三個一數, 五個一數, 十個一數之類 ... 到頭來咪又係乘數表, 點解有時間唔比佢預早學下呢?

醒目開學勳章

回覆:Wincy0729 的帖子

肯聽智慧老人講,一定冇錯!

回復 Wincy0729 的帖子

証明你不想輸在起跑線上, K3背乘係無錯, 但有咩意思呢? 小朋友明唔明白為何要乘, 哪個是乘, 哪個是被乘, 數學如果理解得到, 基本上係好快上手, 不用辛苦, 但讀死咗再上只會更辛苦..不過, 你都係不明白了....

回復 gram 的帖子

同意你的做法。

我們總要留些空間,讓小朋友休息也好、自由發揮創意及想象空間也好;若每刻都在硬灌,將來只會變成一個等指示、不懂思考的記憶體。此乃大忌!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

我覺得小朋友在每一個年紀學什麼
係無分。要分只係家長自己去分,
有時你係估不到,小朋友的能力
。所以我對仔仔,在很小時什,麼都
教。可能我by(格連杜曼)在bb
時已開始玩閃咭。可參考一個叫
(開心家庭)的綱站。問題在於
是否要小朋友一定識晒。

‹ 上一主題|下一主題