用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 (不喜勿答,答左如比人插。(答完可以互相插)) 暑假咁 ...
樓主: Wincy0729
go

(不喜勿答,答左如比人插。(答完可以互相插)) 暑假咁長,   [複製鏈接]

引用:升中看呈分試,遊戲玩法看小學多少人BAND+1+

原帖由 gram 於 13-08-26 發表
升中看呈分試,遊戲玩法看小學多少人BAND 1 ,在BAND 1 內已可。我小朋友的小學考60都是BAND 1 ,簡單來說,即 ...
/////我小朋友的小學考60都是BAND 1 ,簡單來說,即你考第一定60, 都沒有分別,可以是同一所中學/////你是否講緊有聯繫中學那些呢???

回覆:gram 的帖子

個人覺得考第1及考第60名是有很大分別的。我當你那挍前60名估計是BAND 1,因這是估計,冇人保證的,包括老師、家長及資深網友。如果是考50尾,大抽獎可能有很大落差! 另外BAND 1也有分,頭、中及尾(家長或資深網友的分析),頭與尾也分別很大,在自行階段也見高低。最後考得前嗰批,於考名直資及在扣門階段,優勢更加明顯!!

個帖好難回复。你講明不喜勿插,但係又問大家你係唔係有問題……

我話你有問題算插啦,但係如果我唔準答有問題即系只能同意你的觀點,甘你問大家又有麼意思

一系改標題,一系去左個問題啦~~
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

引用:個帖好難回复。你講明不喜勿插,但係又問大

原帖由 pandean 於 13-08-27 發表
個帖好難回复。你講明不喜勿插,但係又問大家你係唔係有問題……

我話你有問題算插啦,但係如果我唔準答有 ...
不難回。不喜勿插,無話不喜勿開口喎。

Wincy0729  個 main point 係問, 我係唔係有問題, 我冇問 "你個仔" 係點, 請唔好離題 ....!!!  發表於 13-8-27 15:19
pandean  系唔系插好主觀的,有反對意見聽落一定唔多順,自然算插的啦。你真係以為個個有你甘好心理素質嘎  發表於 13-8-27 13:31
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

或改題,不喜勿答,答左如比人插。(答完可以互相插)

Wincy0729  好喎, 一於改題, 謝謝提議 ~~   發表於 13-8-27 11:57

回復 pchinap 的帖子

Wincy0729    發表於 13-8-27 20:38

我覺得你的做法不過份的,其實做幾頁 worksheet 應該不用一小時, 好 hea.
當然要計埋你有沒有什麼暑假活動,有些小朋友暑假上齊中英數普通話寫作游水足球,咁另計。
如果係我,我會 make sure 佢比平時 relax 一點,比平時多D時間去玩,比佢瞓到自然醒,鼓勵佢多點時間去閱讀,好好了。
要比平時 relax 一點,係因為一開學又會開turbo,一直衝10個月。
有時老人家講的說話,因為她們不明白。現在的課程比我們小時候深了好多。我細個暑假在家悶到一口氣讀哂成本下一年的教科書,真係睇得明的,你話幾淺!

Wincy0729    發表於 13-8-27 20:38

回復 cowmoon 的帖子

因為我要返工, 冇人睇仔, 所以佢有三個星期都跟左我返工, 之前四個星期都只係去左幼稚園暫托, 沒有參加任何暑期活動, 佢返到幼稚園都係得個玩字, 我比佢帶暑期作業返去, 佢一日都只係做到幾版返黎, 學校果本一個星期唔使就做哂, 所以唔算日日做唔停, 但係點解 d 老人家好似一未驚我搞到個小朋友就死咁? 暑期如果唔 keep 住, 再升上去就跟唔上, 以前我地讀書點會考咁多次試? 測咁多次驗? 默咁多次書? 而家 d 課程真係比以前深左好多, 而家小一既野, 等於我地果時三年班咋(我諗, 冇三年都有二年班) 我唔係要個仔好叻好高分, 我只係要佢跟得上, 我就心滿意足, 唔通咁都唔得? 仲有呀, 以前 d 年代, 好多家長都係屋企, 成日對住個小朋友, 又冇咩興趣班, 梗係成個暑期都 hea 住啦, 我咁多年都未試過上興趣班 tim 呀~~

回復 Wincy0729 的帖子

明白也理解。有好多人會覺得別人著緊孩子,要孩子勤奮好學,即 = 怪獸。這我是不敢苛同的。我們細個時,哪一個老師不是不停提醒我們要勤奮讀書,那又不見我們被谷死了?
其實也看家庭的情況,在美國也開始有人鼓吹“縮短暑假”,因為有錢的人在暑假全去 summer camp,作其“愉快另類學習”,但比較平民的沒有這些資源,孩子唯有日日在家 hea,兩個月後,兩類學生的發展上的分別又擴大了,變成某程度上的不公。
有些人有資源可以在暑假讓小孩去旅行開闊眼界,走盡全港所有 museum,天天出入遊樂場放電再去圖書館加油,參加又好玩又有得著的 summer camp,這當然是好。不然,著緊他要做個好學勤奮的好學生,不要在暑假荒廢學業,這也是不壞的。
加油吧!你對囝囝的著緊同關愛,佢會明白的。

你如果回家有時間,多點陪囝囝閱讀啦,你讀一頁佢讀一頁,係好好的親子活動 :)

引用:「舊年升K2就係做你講嗰啲野,結果考小一全

引用:升中看呈分試,遊戲玩法看小學多少人BAND+1+

‹ 上一主題|下一主題