用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 想請問低年级家長意見
go

想請問低年级家長意見 [複製鏈接]

你們好。 本人主要是從學校網站和此平台認識真道,一直對真道也有正面評價,而小兒也慶幸有second interview。 近幾天,恰巧從好朋友處(她認識有二位舊同事的囝囡正就讀低年级)聽聞真道自新校長開始,課程改革更加進取,功課比以往多,小朋友讀得不開心,家長對課程改革無所適從, 也時常轉老師。 她的        舊同事均不約如同地表示想幫囝囡轉校。 由於本人不認識任何低年级真道家長,所以希望好心家長能回應一下。謝

2    0    0    0

即使功課量增加,相比傳統小學仍然是輕鬆愉快的,最緊要課程不是刻板重覆死谷爛背。小女小四升小五,仍可維持星期一至日每日參加課外活動,她串字和文法應該不夠傳統小學生強,但她會寫書,有創造力,懂思考,體藝平衡發展。個人同意新校長的變革,說求學不是求分數的人,有否想過最終入不到大學就好難求職,支持曹校長百分百入u率的使命。

課程微調小改間間學校時有發生, 但講到「課程改革更加進取,功課比以往多,小朋友讀得不開心,家長對課程改革無所適從」, 就真系感受唔到, 起碼阿仔FS2的功課量真的不多, 校風一貫自由, 小朋友又點會讀得不開心?

引用:過去一年功課的確比之前多左少少,+但依然

原帖由 bigboyenzo 於 13-08-30 發表
過去一年功課的確比之前多左少少, 但依然算輕鬆,如果咁都話讀得唔開心, 你不如問下佢轉邊間會開心得過真 ...
我有朋友嘅朋友小朋友都唔太開心,見埋社工,朋友話個家長唔滿意社工提議小朋友去正苦醫院睇心理,覺得社工幫唔到手,又唔滿意學校初小中文太多,小英文,又唔喜歡真道難轉校因為課程難接出面,更不喜歡數學老師好惡,小朋友唔like上數學喎。我問佢既然你朋友有十個唔喜歡,有冇試轉校?佢話無,個朋友選擇留喺真道。其實如果覺得學校不合適,倒不如試其他學校,為小朋友利益著想。

引用:好與唔好感覺係好主觀的,+你朋友個朋友個

原帖由 bigboyenzo 於 13-08-30 發表
好與唔好感覺係好主觀的, 你朋友個朋友個小朋友情況不便評論, 之但係佢咁多唔鐘意, 但又選擇留低,係咪 ...
無錯,每間學校都有小朋友合適有小朋友唔開心,如果覺得非常唔啱,日日返學唔想去,真係應該搵間啱自己,始終小朋友係學習嘅黃金時候,為乜要日日喊住學喎。不過咁,我認識/間接認識嘅真道小朋友全部開心,只有呢位唔開心。

gowgowgow    發表於 13-8-30 14:17

回覆:ozoz 的帖子

我嘗試尋找真道DSE results, 但除LA選擇性宣佈少數成績特出的學生外,感覺好似未有反映全體學生實察表現。有何comments

引用:我嘗試尋找真道DSE+results,+但除LA選擇性

原帖由 NT-1 於 13-08-30 發表
我嘗試尋找真道DSE results, 但除LA選擇性宣佈少數成績特出的學生外,感覺好似未有反映全體學生實察表現。 ...
我朋友話年年有學生出國移民等等,我相信好多真道家長計劃送子女出國留學,可能中途已經走咗。至於DSE實際成績我唔太清楚。

回覆:想請問低年级家長意見

Seems that's the only announcement I could find on the school website:

http://www.logosacademy.edu.hk/en/2013-07-15-hkdse-results/

引用:Quote:原帖由+bigboyenzo+於+13-08-30+發表

原帖由 ozoz 於 13-08-30 發表
我有朋友嘅朋友小朋友都唔太開心,見埋社工,朋友話個家長唔滿意社工提議小朋友去正苦醫院睇心理,覺得社工 ...
我好奇問下,既然你有朋友的小孩在真道有不愉快經驗,有咩原因令你繼續選擇真道?真道對你有咩吸引力?

引用:Quote:原帖由+bigboyenzo+於+13-08-30+發表

原帖由 ozoz 於 13-08-30 發表
我有朋友嘅朋友小朋友都唔太開心,見埋社工,朋友話個家長唔滿意社工提議小朋友去正苦醫院睇心理,覺得社工 ...
我好奇問下,既然你有朋友的小孩在真道有不愉快經驗,有咩原因令你繼續選擇真道?真道對你有咩吸引力?

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-08-30+發表我有朋

原帖由 sumchanma 於 13-08-30 發表

...
我認識真道先由我舅父度識。佢喺加拿大教小提琴,有個真道學生十幾歳移民去加拿大搵我舅父教琴。舅父話個學生好自主,有正面態度,自動自覺知自己做緊乜,英文接到,學術好ok,唔會背背背。現在佢入咗一等學府讀醫。我並非要求自己小朋友讀醫,只係覺得正面態度非常重要。

上年,我認識一位現任真道家長,2個小孩都讀真道。佢講咗好多呢間學校嘅理念。講真,未必人人接受,但我自己曾經住加拿大一個長時間,我教女方法同理念同真道好多共通點。

我上年認識嘅家長話我知佢小朋友整爛學校門鎖,學校call家長講件事,已經比咗適當嘅後果佢負擔返,叫家長千萬不要鬧,打比佢係想家長了解乜事。原來小朋友覺得個鎖卡lark 卡lark(因為壞壞哋),唔知乜事想拆出黎睇硏究下。最後家長拆個鎖教佢。至於其他真道嘅野,同forum入面其他父母講嘅大概差不多。

今次朋友嘅朋友咁不滿真道又唔走,可能真係唔適合佢,又可能佢試過考其他但不成功,我唔太清楚。

至於我自己,我唔止考真道一間,咁留意佢因為新,不太多資料或父母級嘅畢業生,只好睇多d問多d。如果女女考到/有其他offer先再決定。

‹ 上一主題|下一主題