用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你們的仔女係吾係個個都用智能手機
go

你們的仔女係吾係個個都用智能手機 [複製鏈接]

如題

1    0    0    0

我唔俾我個女用

我仔曾經用過, 但佢試過上堂用手機比學校收過2次, 最後又跌左. 之後我比返架2G佢用, 佢自己知衰唔敢complain, 而家返學放學佢身懷2G手機, 但屋企有時比佢用smartphone (查dictionary, FB).

醒目開學勳章

回覆:你們的仔女係吾係個個都用智能手機

我女中二先用,讓要係入門版,千鬆d果隻,今年升中四,先轉用貴的比佢

已經用左大半年, 不覺得有問題, 最緊要她有自制地用

引用:已經用左大半年,+不覺得有問題,+最緊要她有

原帖由 kitbebe 於 13-08-25 發表
已經用左大半年, 不覺得有問題, 最緊要她有自制地用
同意,我囡都用智能手機。已經協議,如果過份會沒收無得用。

要睜下佢班同學用D咩!我囡P5果時做group project 功課, 大家用Whatsapp 溝通,只有一個同學冇,我覺得冇手機果個會好蝕底,發生咩事都唔知!

我仔都有用,我覺得弊多於利,因佢本身係較易分心嗰種。做緊功課,個Whatsapp叮一叮佢要立即睇,email到又check, 跟住D game 有限時任務又要照顧埋,搞到差不多機不離手,我有日實在睇唔過眼同佢講你係咪做緊大生意啊?每日嘅功課時間拉長晒不特止,兩母子的關係都受影響。
都係個句:個個小朋友不一樣,定D嘅咪自覺D控制好D,用乜機都冇乜問題;相反的,唉!大家明啦。

IT7711 發表於 13-8-25 21:34
我仔都有用,我覺得弊多於利,因佢本身係較易分心嗰種。做緊功課,個Whatsapp叮一叮佢要立即睇,email到又c ...
有我陪你!

我都唔俾我個女用

我就是有點煩惱,家裡沒有功能良好的2G電話,要俾仔用就要另買(反而舊的3G電話又work的就有一部),雖只是幾百蚊,但如果只用一年都係要換部智能電話過佢,咁應唔應該新買2G呢?

coachcoach  買部好機可用幾年,我個女都係執我舊蘋果用  發表於 13-8-27 11:59

用Smartphone不是問題,係要教小朋友怎去善用才是問題。好多小朋友用line或whatsapp 做group discussion或約group gathering,唔通唔俾佢地用。
我就出個龜速plan俾佢,主要用來聯絡用,返屋企放在當眼處,做完嘢才能掂。

有用,現今科技,你我都有,點解唔比佢地用呢?我地要學識接受,當然佢地要用得其所,最緊要自制!我都不覺有問題!

對於中學生來講,電視,電腦和智能手機,就等於毒品和丸仔,九成九害死距。要這個年齡的學生自制?講下笑就得。到上左大學又唔同,點符碌都畢到業。到時話之你走堂啦。記住,孟母三遷,都是為左提供一個環境俾個仔遮!這是父母最起碼的責任!

okoklll  讲得太有道理  發表於 13-11-30 17:37
sansan125    發表於 13-9-16 14:34
洋蔥頭媽咪    發表於 13-9-4 23:07
HinMa    發表於 13-8-28 22:16

補充一句,如果真的有實際的需要,可以考慮買ipod touch,ipad之上類,用wifi至上到網,仲要放在家里用。這樣就冇問題了。

非常認同,這是父母的責任,緊守底線,要他們用普通手提電話。

升小六開始用smartphone,但2G plan!升中學後用S3加3G plan

有時唔到你守唔守什麼底線不底缐!

返精英班,高層(副校長/科主任)親自主理,第一堂就教大家開Facebook ac,然後add同學入群組,講明以後用fb溝通;

課外活動老師教練都係FB/whatsapp溝通;

擔任學校職務(風紀/老師左右手)因而有老師/主任私人手提電話而他們亦只FB/w hats app/ig等溝通交待;

上課/外出考察校方要求你拿智能電話輸入數據,什麼定位學習等,什麼教學個人檔案,答案分析等;

同學之間group discussion(學術,八卦);

等等。

你子女能獨自「堅守防缐」嗎?

你能不出smartphone比子女嗎?

自己和子女商議怎善用吧!

woodst  換smartphone其中一個原因係上堂時要影功課答案 (老師叫)  發表於 13-8-28 16:51
‹ 上一主題|下一主題