用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 五年級測考
go

五年級測考

請問有媽咪知道五年級的測考是跟P.1-P.4咁有班名次嗎?

另,五年級的名次會計埋Science同常識嗎?比率是跟呈分試一樣嗎?

謝謝!

引用:請問有媽咪知道五年級的測考是跟P.1-P.4咁

原帖由 justin2003 於 13-08-24 發表
請問有媽咪知道五年級的測考是跟P.1-P.4咁有班名次嗎?

另,五年級的名次會計埋Science同常識嗎?比率是跟 ...
P5測考成績表上無名次、平均分和總分,但老師會講出頭十名。計分如常,不同呈分試。

貢獻勳章

P.5 的第一次考試係跟平常的計法, 只係到大考 "呈分試" 先至係跟呈分試計法.

唔該哂兩位!

貢獻勳章

會, 學校會有家長會同 P.5 的家長講整個呈分試的過程及玩法, 不用擔心.

Mrs.lauu 發表於 13-9-4 18:09
我唔知學校呈分試計法,學校會告訴我們嗎?
老師在上星期五已同呀仔個班講呈分計法,我之前都冇辦法知,上星期終於知道了!

請問是不是黎緊五年級大考的班內名次都只係計中文(300分)、英文(300分)、數學(200分)三科?而呈分試的計法只是用作呈分的用途?

貢獻勳章

呈分試以六科計,即中 x 9, 英 x 9, 數 x 9, 常+Science x 6, VA x 3, 音 x 2, 總分合共3800分

呈分試係計3次,即係 P.5 大考 / P.6 兩次考試。 分數係直接影響亞仔的 Banding

謝謝回覆, 只是想再了解一下決定班內的頭3名位置是按6科計算, 還是按3科計算?

貢獻勳章

唔好咁計較一二三名啦, 會比壓力小朋友的. 只需叫亞仔努力去爭取每一分.

要記得, 上台攞學業獎係小朋友的努力成果. 況且, 考得頭十名都過到馬路!

排骨媽媽  非常同意.  發表於 14-5-20 22:18

貢獻勳章

其實我係想話, 計主科定係計所有科, 都要叫亞仔落足力. 如果決定每班頭三名係只計中英數三科, 咁其他科是否可求其呢? 既然唔係, 就要話比自己同個仔聽, 科科都咁重要, 就算連 P.E. 及音樂都要盡全力.

要入三甲, 唔單止睇分數, 重要睇好多嘢, 好似操行/日常功課/學校表現/待人接物等等. 所以唔好問 "點解你個考第一我個考第二?"

記住, 終極目標係書院一個位!

joemyt 發表於 14-5-20 22:45
其實我係想話, 計主科定係計所有科, 都要叫亞仔落足力. 如果決定每班頭三名係只計中英數三科, 咁其他科是否 ...

完全同意!!!