用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴課, 你地大約學費多少??
go

鋼琴課, 你地大約學費多少??

小朋友5歲左右, 初學, 去老師屋企, 半小時........你地大約學費多少??

初學至一級$100-$150

1小時$600

$160/30MINS

回覆:鋼琴課, 你地大約學費多少

$130 30 mins

引用:小朋友5歲左右,+初學,+去老師屋企,+半小時.

原帖由 caca316 於 13-08-22 發表
小朋友5歲左右, 初學, 去老師屋企, 半小時........你地大約學費多少??
初學、上老師家學,$600/4堂,45 min / 堂

請問剛升4級, 琴老師自己考緊演奏級, 業餘只教我個女鋼琴, 都幾有心機教, 而家同我講我教緊我個女4級書, 要加到$250元45分鐘, 我問過琴行星期六日收$880 , 45 分鐘, 如果平日只需$700 幾, 請問$250 算唔算貴?

引用:請問剛升4級,+琴老師自己考緊演奏級,+業餘

原帖由 心雨 於 13-08-26 發表
請問剛升4級, 琴老師自己考緊演奏級, 業餘只教我個女鋼琴, 都幾有心機教, 而家同我講我教緊我個女4級書, 要 ...
每個老師的收費不同,不能一概而論。如果老師有心機教,自己又support到個學費,小朋友又鍾意跟這個老師,就唔好轉啦!
轉一個唔識的老師,重新適應過都要時間金錢。搵左個小朋友唔鍾意的就仲麻煩!

~*樂器只是學音樂的渠道*~

甘又係, 只係覺得佢一加就加左我$80 元一堂, 有點兒貴

回覆:心雨 的帖子

8級水平究竟對音樂理解有多深入?

$1100 一小時,但是比值得更值得。

8級水平=舊時中學會考合格!

老師上門教, $150 45分鐘, 教緊2級

引用:甘又係,+只係覺得佢一加就加左我$80+元一堂

原帖由 心雨 於 13-08-26 發表
甘又係, 只係覺得佢一加就加左我$80 元一堂, 有點兒貴
又真係誇張左D

引用:Quote:原帖由+心雨+於+13-08-26+發表甘又係

原帖由 ClaraC 於 13-08-28 發表
又真係誇張左D
同個老師傾左,我照付$250,要求教60分鐘,即多15分鐘,老師唔肯,話佢而家係教皇家演奏級,比聖三一演奏級會貴啲,而且而家開放教四級,所以先加價,但老師係業餘教,自己考完皇家演奏級的Diploma, 而家學LRSM FRSM.我自己唔識,睇佢教又好像幾有心機教,問題係唔係教的甘好,值唔值呢個價呢?

引用:Quote:原帖由+ClaraC+於+13-08-28+發表又真

原帖由 心雨 於 13-08-28 發表
同個老師傾左,我照付$250,要求教60分鐘,即多15分鐘,老師唔肯,話佢而家係教皇家演奏級,比聖三一演奏級 ...
什麼叫開放教四級?

回復 心雨 的帖子

好明顯個老師係同你講金唔講心。
我會照加比佢,但1個月只上2堂,同時找另一新老師上堂,睇下用相同價錢邊個教得更好更合適再決定用邊個。

回覆:心雨 的帖子

個老師一加就加$80,即係之前收開$170(三級)?定係學左咁耐先第一次加價?
始終每個老師收費都唔同,可能相對其他琴行或者老師會高啲,但如果你係出去比$200/堂但個老師無心教、攪到進度慢,咁樣仲浪費$$,佢係咪有心教、值唔值得比,做家長最清楚。

引用:回復+心雨+的帖子 好明顯個老師係同你講金

原帖由 hkspiderman 於 13-08-29 發表
回復 心雨 的帖子

好明顯個老師係同你講金唔講心。
Agree!