用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才面試 result
樓主: lawchiwing
go

優才面試 result   [複製鏈接]

通常唔係真係想讀的,都做不到8堂的要求。這樣真係想讀的又多一個機會。

對於這十堂, 似乎很多人都以功利看待, 認為付出時間就必需有實質回報, 昨天有些家長只在談天磨時間,
我會以學習態度去上十堂,   10 x 2hr = 20 hour,  20 小時有什麼得着就在自己

又真係好難講, 對於取fwl 個班家長黎講, 學校又未正式收我, 但又要去聽10堂, 之後又要再in 一次或二次, 又確實打沉了好多喜歡GT的家長!  我認為學校可以考慮減少課堂, 不至加重家長的壓力! 其實不只20小時, 又要加上交通時間, 可能=40小時

AgapePa 發表於 13-9-13 11:16
我會以學習態度去上十堂,   10 x 2hr = 20 hour,  20 小時有什麼得着就在自己
真要給你一個讚,這就是我所認識優才家長的態度。

在這十堂裡,可能有部份是hard sell學校,但其他也是關於教育子女的方法,讀不讀優才也是對家長有幫助。坊間這些講座可能要收費,現在免費上堂,難道學校、校長和老師付出的真是如此不值。順帶一提,前晚是小四至小六的家長交流夜,昨晚就是第一場新生家長講座,連續兩晚校長、老師和工友都要留校工作,為的是我們子女的教育,我自己感恩也來不及。

回復 iamderek 的帖子

我都係攞住first waiting既媽媽,其實我都係抱學野心態去聽,當然好坦白講,如有其他offer係手就未必會去足十講,但我都覺得講者係用心去講,佢都無計較台下有幾多係真正會入讀GT而去講,我覺得作為家長應有一顆欣賞和尊重既心,唔應每棣野都計算,如要計個cost and benefit根本唔需要去,因個probability唔高,我好明白各位家長對小朋友升小係要付出好大既努力,但千萬唔可以忘記身教既重要。

sammysnake 發表於 13-9-12 23:17
回復 ngkf 的帖子

first waiting成500人,機會都唔大
唔洗太心灰嘅,里面有好多都會中途離隊,只要堅持到底,機會係有嘅。

cacanov06 發表於 13-9-13 11:56
又真係好難講, 對於取fwl 個班家長黎講, 學校又未正式收我, 但又要去聽10堂, 之後又要再in 一次或二次, 又 ...
大仔G6升G7, 我都要上五堂嘅。
小弟自問對優才相當了解,但係上左四堂(冇上一次),每次都有d新野學倒。

cacanov06 發表於 13-9-13 11:56
又真係好難講, 對於取fwl 個班家長黎講, 學校又未正式收我, 但又要去聽10堂, 之後又要再in 一次或二次, 又 ...

我個人都贊成減少二、三堂,一來七、八堂應該有足夠時間比雙方加深了解,再者亦對d「大包圍」有足夠 阻嚇力。
目的達到,老師/家長又節省d時間。

醒目開學勳章

引用:The+hall+is+full+today,++around+600+ppl+

原帖由 erniec 於 13-09-12 發表
The hall is full today,  around 600 ppl attended the first briefing!
可否分享一下昨天的內容?

PoohsBaby 發表於 13-8-24 22:39
...Yes, many kids on First Waiting List, maybe 2-300.    Even if you attend ALL 10 Brieffing Sessio ...

其實主要都係睇你鍾唔鍾意 同埋 想唔想讀呢間學校 !
當你想讀果間學校, 佢叫你去in五次你都唔覺有問題 !
但好多家長一心只係諗住揾間學校做後備的話, 學校所有要求都會被覺得係waste of time and unreasonable !

iamderek  非常同意! x 2  發表於 13-9-13 17:39
dabbycheung  非常同意!  發表於 13-9-13 17:10

醒目開學勳章

引用:Quote:PoohsBaby+發表於+13-8-24+22:39+...

原帖由 billwu 於 13-09-13 發表
...
同意!我仔以前讀pn時,學校有祖父母工作坊、工人姐姐工作坊、n咁多個家長工作坊⋯如果你buy學校,會很欣賞學校和樂於出席,否則會覺得學校無聊和浪費你時間。
我當年係前者,很欣賞學校的心思和付出,老實講直接學到的東西未必很多,但從中卻獲得了不少的思考機會與啟發,在育兒方面,畢生受用。

醒目開學勳章

引用:Quote:PoohsBaby+發表於+13-8-24+22:39+...

原帖由 billwu 於 13-09-13 發表
...

SumSumBB 發表於 13-9-13 17:28
... 我當年係前者,很欣賞學校的心思和付出,老實講直接學到的東西未必很多,但從中卻獲得了不少的思考機會與啟發 ...
正如上年的感恩晚會,邀請祖父母及外祖父母出席。我原本覺得有啲無聊,但原來老人家不知幾開心,尤其洗腳部份,佢差啲想喊。

回復 中天英 的帖子

多謝鼓勵,希望就如校長所講,有心等的,一定會等到

SumSumBB 發表於 13-9-13 17:29
我真係識人in左五次GT先牧到offer!
In五次先受! 請問個過程係點?

醒目開學勳章

引用:Quote:SumSumBB+發表於+13-9-13+17:29+我真

中天英  知道了。  發表於 13-9-13 20:58
‹ 上一主題|下一主題