用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣溫習, 默, 測?
go

怎樣溫習, 默, 測?

大家好.

小女今年小一, 本人要反工, 想訓練女女自己溫默書等, 不用等我7.30 回來時才開始溫,, 那我回去只需同佢覆溫就OK.

請問溫默書既方法是怎樣??
是不是每間學校都一星期前講了, 叫我們先溫.
有人話叫小朋友每日溫D? 但怎樣教小朋友溫既方法是怎樣, 請大定提點下
如測驗時就是怎樣溫??

希望各位媽媽交流一下.
Debby

我都係叫我仔日日 keep 住温 (去年小一),  其實学校功課唔係每日都有生字寫. 冇果日就寫番以前 1,2 日新学果 d.

ferrari2007  我都諗住係咁做  發表於 13-9-15 18:37

通常之前一個星期前就知默 d 咩, 同佢預默兩三次(即係老師講範圍比佢果日到要默書, 係屋企已經同佢預默), 佢識就可以由佢, 佢唔識果個字就要佢抄三至五次, 學校默之前一日又再同佢再預默多次,因為學校默果日, 係第一堂, 通常搭車時都要佢睇一睇, 三個月度, 就可以唔使同佢預默, 佢識得自己會溫, 仲可以次次keep 到90以上 ... 個人意見, 不喜勿插 ~~~

我係返工人仕, 上年阿仔小一頭三個月我頭都暈埋咁濟, 又漏又錯, 絶對雙方都要適應, 後來放謄給小朋友自行管理自己, 功課七點前要完成, 未完成就又他無功課交, 但通常都完成的, 默書一知道範圍就叫他自行温, 晚上和他即時默一次, 錯既改正, 通常每天都默當作温書, 到下學期已教導他用綠音機自行默, 晚上給我聽一次和默後的紙張証明, 但絶對又係要超級適應初時唔成功既氣餒感

kp_sin2001 發表於 13-8-22 14:44
我係返工人仕, 上年阿仔小一頭三個月我頭都暈埋咁濟, 又漏又錯, 絶對雙方都要適應, 後來放謄給小朋友自行管 ...

我都係要返工返到屋企8點, 小朋友都係9月升小一,點先可以善用晚上幾個鍾, 小朋友做野好晚, 但綠音機是有什麼用途??

回復 marcusmama1214 的帖子

你晚上八點才能回家, 絶對需要訓練自理及自行做功課, 初頭三個月書本不是咁深, 所以功課一定可以做得到, 這時候要訓練在你回家時候前要完成, 回來只要看一看無問題就OK, 字一定寫得不好, 不要太嚴格, 因為時間有限, 其次係整理自己書包, 我一星期後就要阿仔自行整理, 我再CHECK一CHECK, 兩個月後直頭不理, 最麻煩一樣就係抄手冊, 這樣真的需要時間, 最好能拿到其他同學電話啦..綠音機係下學期才需要, 給小朋友自行默書啫..我每晚得一個小時至一個半時, 要做哂咁多嘢, 唔快手快腳, 小朋友一定唔夠訓啦, 上年我個仔算係配合到成績頭五名, 今年要再加強訓練, 但真係要好有EQ才成, 血預咗必需長流

ferrari2007    發表於 13-9-15 18:49

最麻煩一樣就係抄手冊--------whatsapp 真係一偉大發明.  我仔学校 lunch 可以去探飯,  於是探飯既家長會 whatsapp 黑板比大家睇.  但只限於check 到上午到功課.

ferrari2007  無錯,我仔學校網頁都有cap低是日功課比家長核對  發表於 13-9-15 18:50
Wincy0729  冇得上返學校個睇功課欄咩? 好多學校都有架, 係全日功課黎架 ...  發表於 13-8-23 15:58

多謝大家, 咁點溫法? 中文就係咁抄熟D字? 對嗎? 背默有什麼技巧可溫熟?
英文點教佢串熟D字, 只係不停字??
想問一下溫習的方法, 因為佢地咁細, 自己唔識點溫,

謝謝.
Debby

回覆:怎樣溫習, 默, 測

中文背默也不用太擔心,因為,学校多會選擇可以朗朗上囗的來背默,分段去背,应該沒太大問題。至於生字當然要識寫,學校比一星期時間一定夠時間的。至於英文,串生字,小朋友学過併音,更加容易,大人不需教什麼音併什麼字也已学過,所以英默更易撑握,但如果沒有学,大人為由教他点樣拆字了。数学方面,要上課專心,每課都要小朋友明白加清楚,因為是基礎,所以讀上去才不會不明白,課程會越来越深。
孩子的学習態度最緊要,充足睡眠,教導自己怎樣安排時間,自理能力都好緊要,這樣,全職媽媽上了班,孩子放学自己温好書,做齊功課,下班便是親子時間,不是更加好嗎?!

阿仔今年升小一,早前喺幼稚園上左兩個星期預備班,都有中英文默書~每日功課都有中文生字,抄書~我同佢嘅溫習方法係多d抄寫,中文佢功課有抄寫所以默書無難度,但英文就無生字,學校只比默書範圍(如生字6個),我就先叫佢每個寫10次或寫到記得為止,寫完後試默,通常字數少嘅佢都已經記得,較長d嘅生字默錯或唔識就再抄,用左幾個鐘已經記熟左~打後幾日再不定期抽默/串字,有錯再抄下(美其名叫改正),前後三日佢已經記熟晒默到100分~而家事隔2個星期再抽問下佢都仲記得!所以我相信死記係有用(多做抄寫),尤其係中英文呢d比較無邏輯性嘅科目~阿仔本身英文唔叻,要同佢溫本來真係無從入手,現階段都會用呢個方法!

我女中文係默全課課文的, 我叫佢自己背咗去然後背默, 英文就有比範圍, 講明默邊啲生字同句子, 一樣叫佢背晒去自己默. 測驗就叫佢溫工作紙課本, 然後比坊間練習相關的 topic 佢做.

網上冇得睇手册.  学校話 train 佢地自己攪.

回覆:ferrari2007 的帖子

不過留意吓中文有課外默書,英文有 Fun dict,多數學校都有的,而家小學默書,通常 Over 100分架。。。

ferrari2007  咁如果學校有提供範圍應該都應付到嘅,anyway,thx  發表於 13-9-15 18:53

回覆:SAGO 的帖子

等我都試下先..

引用:中文默書: 1)先係冇溫過書的情況下同佢預

多謝各位,
希望 summer fok 可再說英默既方法.
Debby

summerfok 發表於 13-9-3 04:08
中文默書:
1)先係冇溫過書的情況下同佢預默一次,錯咗的字每個抄5次
2)俾一個時間佢溫,例如十五分鐘,用 ...
謝謝心得分享

回覆:怎樣溫習, 默, 測

留位追看,學野!