用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 ...
樓主: edu_father
go

香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 [複製鏈接]

請問我住九龍, 黎緊我個女想報大坑真光K1,如果咁好彩收左, 到時派位升小一時,咁派位跟反我住果區去派,到時我個女有無機會讀到真光小學?謝謝

回復 豬POOHPOOH 的帖子

大坑真光係直上真小的

回覆:Mandy74 的帖子

咁如果報k1佢地會唔會考慮,因為我住九龍誇區

引用:請問我住九龍,+黎緊我個女想報大坑真光K1

原帖由 豬POOHPOOH 於 13-09-10 發表
請問我住九龍, 黎緊我個女想報大坑真光K1,如果咁好彩收左, 到時派位升小一時,咁派位跟反我住果區去派, ...
真光小學係私校唔關大抽獎事, 如你入到幼稚園而又願意每個月交學費係可以直升真小。

回覆:香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

堅真教小孩品行是一流,同握手。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:我小孩是仔仔,是否適合讀真光?會否得超少

原帖由 kikichan0814 於 13-10-04 發表
我小孩是仔仔,是否適合讀真光?會否得超少男仔?
好少,一班得三五個。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

kikichan0814 發表於 13-10-4 19:14
我小孩是仔仔,是否適合讀真光?會否得超少男仔?
上年我女個班房30人中有8個係男孩子. 如果你仔仔係好活潑果類型就唔太適合堅真O既標準.

最近收到校方消息,真光堅道幼稚園由本年度起新收o既學生,係需要經由小學部校長接見後,先至決定學生係咪可以上小學部,咁即係話堅道學生絶對唔係百份百上到小學部。

開放日都有問過老師,新制度是需要學生到小學部面試,但不會同公開面試的學生同一日,會由老師帶去,家長不須參與。如不幸面試當日表現不佳,老師亦會跟據平日表現,再由老師交報告到小學部。老師亦強調,只要小朋友能力正常,操行合格,照常都可直升。而公開面試的一定揀最top的學生。

‹ 上一主題|下一主題