用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 ...
樓主: edu_father
go

香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

引用:同老師搞好關係,+大問題會變小問題,+小問題

原帖由 spmok1999 於 13-08-30 發表
同老師搞好關係, 大問題會變小問題, 小問題會變冇問題, 過時過節禮多人不怪, 你對佢好d佢又對你小朋友關照 ...
吓!?  要送禮........保學位

引用:真光小學部一年班仲有學位剩餘+http://www.

原帖由 edu_father 於 13-08-29 發表
真光小學部一年班仲有學位剩餘

http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/class_13/p1.php ...
我反而覺得冇位剩。超收咗變大班㖭。睇番p2以上都係得30人左右。可能今年抽獎後冇真小咁好咪揀真小

Sumyeema1 發表於 13-8-30 13:31
吓!?  要送禮........保學位
咁就唔一定o既, 但係人地做你唔做你會覺得點先? 尤其係男仔或較細o既女仔, 在多方面表現正常o黎講都冇大女咁叻, 如果就因為性別以及o個幾個月年齡差別而被標籤為問題兒童就唔係咁好啦... 唔好諗住o係坊間做d乜乜物物 test 去 support 你個小朋友, 都係冇咩用o架, 與其用 d $$$ 去做 test 倒不如買下小禮物朱古力糖果餅干...重實際...

之前講過 k2 係最關鍵時期, 過o左海就係神仙, 到時話之你反轉豬肚...

回復 spmok1999 的帖子

我都聽過喎, 我朋友個女k1時買3份禮物, 兩份班主任, 一份校長, k2時, 5份禮物, 兩份之前k1個兩個班主任, 兩份k2班主任, 一份校長, k3...識計啦, 7份lor....佢話通常聖誕節送嘅......當然以家順利升到小一啦....不過....我朋友個女都好叻女嘅......

我從來無送禮

你囡囡在堅真K3前你激讚堅真, 但自從學校派了留位紙比所有學生後, 你就在BK不斷發放堅真的壞消息, 究竟你囡囡發生了咩事?? 令你這麼不愉快?

hugub 發表於 13-8-30 16:39
我從來無送禮
唔同時期有唔同做法, 依家咁多小朋友, 一個私小學位都爭崩頭, 家下 D 三四線津校由一班加到三班, 你夠膽o既就搏下大抽獎, 睇下有冇運行o丫...

rinarina 發表於 13-8-30 17:13

你囡囡在堅真K3前你激讚堅真, 但自從學校派了留位紙比所有學生後, 你就在BK不斷發 ...
咁學校大致上都係一間好學校, 但有 d 個別人或事在某些情況下可能都會處理得唔係咁好, 當問題未發現之前你根本係唔會預計到, 但事情一旦發生想補救可能已經太遲? 過去o既o野唔好提啦, 依家唯有提示下讀緊o既或者將會讀或考慮報o既定家長知道, 起碼都有個心理準備o丫!

甘你囡囡有無直升真小呀? 定係去左中西區其他津小呢? 派得好吾好AR?

回復 edu_father 的帖子

真小已經冇學位剩

回復 sai_lam 的帖子

我只是路過,以下純粹個人意見,不喜忽插
我小朋友都係堅真今年既畢業生,佢只係適齡,唔係大B,都能順利取得留位紙

我從來都唔知有送禮文化,起碼我K1&K2都冇送

最後係K3畢業時,所有野一早已經定哂後,我先有送份小禮物

因為我真心想多謝老師們,因為佢地真係好好

所以我完全唔覺得需要送禮,更加冇咩送禮文化

補充多句

如果老師同校長會為咗盒餅或者朱古力已有學位,未免太cheap 吧!

比你都唔會啦

相反,每年既班主任畢業時都會送禮物比小朋友,唔通啲老師想巴結啲學生咩

都畢業啦,之後都唔會再教佢地,証明真心錫啲小朋友

rinarina 發表於 13-8-30 17:33

甘你囡囡有無直升真小呀? 定係去左中西區其他津小呢? 派得好吾好AR?
我阿女o個班直升o既小朋友 1/3 都冇...

派位好理想, 叩門都收, 有兩個冇去派位直升!
有參加統一派位除o左叩門的小朋友之外其餘都派第一志願...
自己班最多派聖士提反女子, 多過直上真小... (自行分配學位有一個)

d 家長點做, 其他人控制唔到, 至於同升小有冇關係就冇人知, 只有當時人至知, 唔係老師想巴結啲學生, 而係d家長想巴結老師, 咁冇理由送禮比老師又唔送比校長o架!?
過時過節我相信送禮同收禮o既都會開心, 如果係唔開心我相信好多人都唔會送/收...

dingdongding 發表於 13-8-30 11:20
請問大坑真幼同真小男女比例係幾多?

大坑真幼我答唔到你, 因我囡囡讀堅道果間.
但真小男女比例大概可參考以下真小網址.
2013年升中派位結果 107位女生 及 9位男生

http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/index.php?parent_id=6&page_id=61

happylol 發表於 13-8-30 13:53
我反而覺得冇位剩。超收咗變大班㖭。睇番p2以上都係得30人左右。可能今年抽獎後冇真小咁好咪揀真小

...
你分析得亦好合情理.

我都從來都冇送過野比校長, 老師, 同其他校內工作人員喎!
反而老師耐唔時送小禮物比全班學生, 莫非你女女從未收過, 如果係的話有啲奇怪囉.
我囡並唔係較細o既女仔, 而係11月尾o既超細女, 但都喺冇送禮o既情況下獲派小一留位紙喎.
從字裡行間可見, 你對學校產生好大怨氣, 係咪過中有啲嘜野誤會呢?
最後, 我個人觀感覺得真光係一間好好 o既學校.

edu_father 發表於 13-8-30 21:56
我都從來都冇送過野比校長, 老師, 同其他校內工作人員喎!
反而老師耐唔時送小禮物比全班學生, 莫非你女女從 ...
唔同班有唔同老師教, 上下午班同全日又可能唔同, 我阿女o個班12月超細女都有派留位紙, 我只比D提示比其他人知要留意D乜, 至於過時過節係有人送禮, 不過是否有目的就冇人知? 送唔送禮都係由自己決定, 可能只係得少部份人送?

校方唔會一早通知家長會否派留位紙, 大o問題, 因為學校(私/直)已經完, 可以可能失o預算. "可小", 在 bk 誤導的 100% 升, 事實, 可能家長仍然道, 一廂情願係 "龍", 根本 "一條龍", 瑪莉&龍, 幼稚園學生龍, 如果係 band 1 幼稚培正家長理想求! 如果"大直升" 似一d...

除咗有送禮的情况和不一定"可小"外,仲要留意D乜?

指遲到幾時?

spmok1999  唔係好記得... 冇記錯好似12月尾至1月頭?  發表於 13-8-31 21:36

回復 noplanner 的帖子

其實如果冇留位紙,k2已通知,有足夠時間去考學校,因為升k3先考學校