用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 ...
樓主: edu_father
go

香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 [複製鏈接]

hugub 發表於 13-8-23 12:37
Heep Yunn Primary School
正野喎,

edu_father 發表於 13-8-23 13:45
正野喎,
你囡囡天神定St.Mary?

回復 hugub 的帖子

請問是派位入嗎?

hugub  yes, 統一派位入  發表於 13-8-23 14:24

hugub 發表於 13-8-23 13:52
你囡囡天神定St.Mary?
天神嘉諾撒學校

edu_father 發表於 13-8-23 14:53
天神嘉諾撒學校

呢間超深...P1上學期已經教P.2英文書....

請問在堅道如沒有收過班主任警告,會在那些月份獲派小一入學回條呢?

hugub 發表於 13-8-23 15:00
呢間超深...P1上學期已經教P.2英文書....

你都好知行情喎. 未開學已有一本COPY BOOK同四本實質一年班水平之暑期作業要做, 再加上要認指定範圍的中文生字同串英文生字, 仲有要睇指定數目之電子英文書, 亦要練習指定範圍的中文朗讀用於開學時考核.  校方講明一年班一開始英文係教二年班野, 數學同中文就教一年級下學期野. 琴日呀女先至考完校內評核試.
之前我睇過報章, 協恩校長咪一樣話要實行新o既加快速度學習模式, 睇嚟開學後你同囡囡都一樣唔會他條得去邊.

rainbowcov  天神更係深啦! 連面試題都深到嚇死人。  發表於 13-9-5 20:59

noplanner 發表於 13-8-23 15:18
請問在堅道如沒有收過班主任警告,會在那些月份獲派小一入學回條呢?
冇收過警告都一樣係六月先至收到小一入學回條.

noplanner  些些。  發表於 13-8-23 17:47

edu_father 發表於 13-8-23 16:59
你都好知行情喎. 未開學已有一本COPY BOOK同四本實質一年班水平之暑期作業要做, 再加上要認指定範圍的中文 ...
我囡今年升小三啦.... 趕到尾班車升中收87% ..... 小一讀得好辛苦但小二已經習慣左... 係呀協小調高左課程今年英數及英文常識

我有個FRIEND讀天神, 小一已經留左班, 佢一開學用小二英文書, 小一d gammer要自學都幾慘

回復 edu_father 的帖子

可以分享埋點樣「準備」女女由堅道升上天神,這個看似十分大的大躍進?或用PM?

除了呢啲問題,計分方面點樣的?如果父母唔系舊生,又沒宗教是不是入唔到?麻煩你了,多謝

hugub 發表於 13-8-23 17:31
我囡今年升小三啦.... 趕到尾班車升中收87% ..... 小一讀得好辛苦但小二已經習慣左... 係呀協小調 ...
趕到尾班車咁咪好囉. 值得高興係呀, 天神係一間好有要求o既學校.

supersarah8 發表於 13-8-23 18:14

除了呢啲問題,計分方面點樣的?如果父母唔系舊生,又沒宗教是不是入唔到?麻煩你 ...
指堅道真光嗎?

係,多謝

noplanner 發表於 13-8-23 17:52

可以分享埋點樣「準備」女女由堅道升上天神,這個看似十分大的大躍進?或用PM? ...
你囡囡喺堅道真光讀K幾?

回復 supersarah8 的帖子

唔需要計任何分, 宗教信仰就唔肯定, 但我本人並非教友, 應該報名面試就可以.

我只係今年幫她報K1。

你的意思是報小學面試嗎?謝謝

supersarah8 發表於 13-8-23 20:13

你的意思是報小學面試嗎?謝謝
報堅道真光幼稚園

我所用o既方法未必人人認同, 同埋未必個個小朋友都適合, 但可以同大家研究一下.
1.        從細開始比佢定時學習好重要, 最緊要變慣性, 咁小朋友就唔會覺得每日學習係有嘜問題. 相反如太大個先開始, 佢就因玩慣而覺得辛苦, 亦未必肯坐定定合作.
2.        K1太細, 在學術上, 我只會教佢念數目順序同數數目, 或A至Z等最基本認識, 如1-100念熟咗先至算. 又或念乘數表都得, 又或背英文Phonics o既基本發音, 佢唔一定要明, 慢慢比佢念入腦就可以.
3.        K2時開始比佢睇簡單o既中英文書, 仲要小朋友認中英文字, 英文要正式教佢Phonics應用, 數學亦開始要佢計加減數. 當然讀物要由淺入深, 根據小朋友進度慢慢加深. 至於數學要佢日日計, 熟能生巧好重要, 當佢學識單數加減後, 就根據進度學雙位加減, 同埋連加及連減法等.
4.        K3時相信小朋友已有一定認字或閱讀能力. 除要比多啲書佢睇外, 要開始同佢默書, 仲要喺書局買一年班o既中英數練習每日比佢做啲. 如果小朋友天資夠, 做完一年班練習就繼續比佢做更高年班o既練習.
5.        暑假同星期六日公眾假期等係學習黃金時間, 如可以的話最好加操. 同小朋友講如早上乖乖學習, 下午必定帶佢出去玩. 而喺平日時除溫習外, 必需預留時間比小朋友玩, 如有PLAYGROUND比佢跑跑玩玩就更佳.
6.        另外, 此點比真光堅道o既學生家長參考. 雖然真光堅道功課較少, 而每日最花時間o既野就係填顏色, 如某日學數數目98時, 學生係要填98個顏色波波, 英文科工作紙亦係有相同情況, 到K3時週記都係咁樣. 而小朋友太細油98個波波, 分分鐘要花成半個鐘頭, 咁大家可以想像如果多樣野加埋, 要花幾多時間去填色呢! 固此我就要求小朋友只填一少部份, 其他就由工人姐姐代填. 咁可以節省大量時間.
7.        而最後, 亦係最重要o既野, 父母本身自己都要有足夠毅力, 放工或放假後唔好怕辛苦, 都要幫小朋友溫習. 如果兩公婆能分工合作教唔同科目就更佳.

如唔認同者勿插
‹ 上一主題|下一主題