用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 ...
樓主: edu_father
go

香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 [複製鏈接]

回覆:香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

但我朋友細女(10月)都考到大坑真光,仲要小朋友不是太smart果隻啊

I love to teach piano!!!

tofee 發表於 13-8-21 22:33
但我朋友細女(10月)都考到大坑真光,仲要小朋友不是太smart果隻啊

...

不出幾個原因:   
1. 靠人事關係入讀
2. 哥哥姐姐讀緊
3. 爸爸媽媽哥哥姐姐是但一個係舊生
4. 入錯貨

cherriehahaha    發表於 13-8-22 12:35

Wow.. Ur information is a great help so thorough.

cherriehahaha 發表於 13-8-21 12:52
回復 hugub 的帖子

咁個d 8月9月個d 細b係米有家姐阿哥係入面讀緊架???
有極小部份係, 我囡9月份出世但阿哥唔係讀真幼... 哥哥讀SC

Sumyeema1 發表於 13-8-21 14:59
請問大坑真光,K2 尾 or K3 頭派升小一留位表?

大坑果間100%直入真小... K3果年政府自己分配公佈結是後就會派回條及交$400留位費...

edu_father 發表於 13-8-21 21:43
回復 Sumyeema1 的帖子

堅道就係K3學期尾先至派小一入學回條, 相信大坑都差唔多 (如有錯請各位指點)
小一留位回條堅道咁遲先派... 大坑12月就派...我點解咁肯定因為我囡在家排第二,自行分配我冇入哥哥間小學,得10分博女校實唔得啦..唯有等統一派位...拿住真光BACKUP緊係去到盡...派位派到第一志願女校

引用:Quote:edu_father+發表於+13-8-21+21:43+回

原帖由 hugub 於 13-08-22 發表
小一留位回條堅道咁遲先派... 大坑12月就派...我點解咁肯定因為我囡在家排第二,自行分配我冇入哥哥 ...
thanks ,

大坑就 k 3 嘅 12 月派 form

堅道就 k 3 尾才派

我估: 會唔會真光睇下大坑有幾多人交表, 才俾位堅道?

引用:+本帖最後由+edu_father+於+13-8-21+22:52+

原帖由 edu_father 於 13-08-21 發表
「入錯貨」

引用:Quote:原帖由+edu_father+於+13-08-21+發表

原帖由 tam_bb 於 13-08-22 發表
「入錯貨」

tam_bb 發表於 13-8-22 12:12
「入錯貨」

覺得你甘寫唔系幾好

個個小朋友既發展唔同
有 d 可能唔適合傳統坐定定既上學方法

引用:Quote:tam_bb+發表於+13-8-22+12:12+「入錯

原帖由 Sumyeema1 於 13-08-22 發表
覺得你甘寫唔系幾好
係樓上edu_father寫的~ 不是我呢~

我只係話上述四個原因都有可能, 冇講過該位小朋友一定係第四點.
再者, 每間學校都有自己的風格同教學理念, 對學生的要求都有自己校內準則. 我所講[入錯貨]係指學校有機會揀到某啲學生, 以為佢地會符合其校內所喜準則, 但事後卻發現該生不符合預期, 這就為之[入錯貨]. 本人好認同每個小朋友o既發展唔同, 亦有其可愛之處, 但同學校理念和預期唔夾就係唔夾. 這樣在學校角度不是入錯貨嗎! 我之前亦講過堅道真光係唔喜歡太過活躍之學生, 但這唔等同學生能力上同操行本身好有問題, 而係唔符合學校之準則. 我開這帖子係好心想提供多啲資訊比各家長多啲參考, 完全無看低別人的意圖.

其實我見edu_father說「入錯貨」,覺得好funny,才打個哈哈笑表情⋯⋯沒想過會令大家唔開心⋯⋯sorry⋯⋯

唔會一場啫,  如有其他有關堅道真光之問題, 請隨便問我. 我所答未必完全正確, 但我會盡力去答. 因我都係家長, 之前對小朋友入讀幼稚園o既問題上都好頭痛, 希望利用自己之經驗盡點綿力提供一啲參考資料比有需要o既人.

回覆:edu_father 的帖子

你好呀, 想問你女女有冇直升真小? 因我女兒今年會入讀K1, 想了解多些真小。

剛有人比私人信息我問堅道真光o既問題, 相信亦會有其他人感興趣, 固決定公開有關本人之個人意見.

以本人自己角度去睇堅道真光, 整體上都係唔錯.

1.
校長係一個好有經驗o既教育工作者, 佢經常都比到好多意見我.其他老師及姨姨對學生都好有愛心, 當然有個別一兩個老師較COOL,但只係其本身性格, 實際上佢地對學生都唔錯. 由上年起共增至有兩個外籍老師, 一個專負責教高班學生. 另亦有一個普通話老師, 所以語言教育方面都算係咁. 但當然冇得同出面啲國際學校英普班比較, 原因係上外語堂之時間, 絶對冇國際學校咁充足同全面.

2.
學校會攪觀課日或節日親子活動及其他講座等等之活動, 校方o既出發點當然係好啦, 但對我自己而言覺得舉辦得略多, 家長們平均個半月左右就要向公司請假去參與上述活動. 而校長大多會點名睇父母有冇到場支持, 咁會對公司工作繁忙者做成一定壓力.

3.
我因經常參加學校活動, 所以我喺過去三年中, 會容易觀察校內情況. 從中睇到我囡囡果班o既同學個個都好開心, 而且從未聽過有人話唔開心唔想返學或因不滿學校而退學.

4.
真光本身之教育理念係唔想過早催谷學生, 所以學校功課較少同程度亦較淺, 如家長對自己子女期望較大者, 似乎要幫自己小朋友自行進補, 否則如將來出外報考小一o既其他私校或直資名校會較吃虧.

5.
以我所見, 堅道真光基本上都會全收學生o既弟弟妹妹. 相信對某啲家長而言這都算係好消息.

6.
以我觀察所知, 除非學生操行有問題或家長本身唔接受校方意見而大發脾氣, 否則堅道學生都可直上大坑小一, 除非係自己放棄學位. 另外, 一般學校都唔喜歡收超級細B,難得堅道校長卻肯比機會該等超級細B. 而真光中學o既學生大多為Band 1B級數, 而且校風出哂名好學生平均亦好乖, 所以此校絶對係一間好學校, 所以堅道真光係十分直得報讀.

7.
就算真光中學未必係某啲人心目中杯茶, 但有真光做BACKUP絶對會令家長安心好多.

希望幫到你

BeeBee1129 發表於 13-8-23 08:51
你好呀, 想問你女女有冇直升真小? 因我女兒今年會入讀K1, 想了解多些真小。

...
恭喜你

我囡囡考入咗其他學校, 所以放棄咗真光小一學位.

回覆:edu_father 的帖子

十分感激您詳細的分享!多謝:)

hugub 發表於 13-8-22 09:46
小一留位回條堅道咁遲先派... 大坑12月就派...我點解咁肯定因為我囡在家排第二,自行分配我冇入哥哥 ...
恭喜哂, 你囡囡入咗邊間呢?

edu_father 發表於 13-8-23 10:26
恭喜哂, 你囡囡入咗邊間呢?

Heep Yunn Primary School
‹ 上一主題|下一主題