用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 你地覺唔覺得ADHD/自閉係關打咗疫苗事? ...
go

你地覺唔覺得ADHD/自閉係關打咗疫苗事? [複製鏈接]

真心問:1/你地覺唔覺得ADHD/自閉係關打咗疫苗事?
2/如果有得揀,會唔會比佢打疫苗?

因為身邊越黎越多人係咁,所以我真係唔知比唔比bb打疫苗好,好煩惱!
   1    0    0    0

我曾經看過某書話疫苗有水銀成份,水銀會影響腦部,不過就算有,水銀的成份都應該唔會高到影響身體。
我反而覺得小朋友吸收太多乜乜A, 會有影響。我曾經跟醫生談過,她說有可能的。但始於沒有實驗証明。

回覆:你地覺唔覺得ADHD/自閉係關打咗疫苗事?

我覺得有一些有關係,因為未打前識講野,打完唔識,但好少數,另外身體未必能對同一時間多種合一疫苗作出適當的反應,可能因為咁而形成相關既病,個人認為應該接傳統3合1疫苗,再分別獨立打其他疫苗,等身體容易適應,雖然bb要受多幾針,但可以安心d. 我個你都係咁打,係正常發展既小朋友

引用:我覺得有一些有關係,因為未打前識講野,打

原帖由 shuna 於 13-08-21 發表
我覺得有一些有關係,因為未打前識講野,打完唔識,但好少數,另外身體未必能對同一時間多種合一疫苗作出適 ...
十分同意,唔應該打薬廠新疫苗,打返政府d 。

回覆:smalltomato123 的帖子

我個女有ADHD 小一果兩支我未俾佢打,姑娘幾個月就打黎吹我

polly0503 發表於 13-8-21 23:04
我個女有ADHD 小一果兩支我未俾佢打,姑娘幾個月就打黎吹我。

我個女有ADHD 小一果兩支我未俾佢打,姑娘幾個月就打黎吹我。
Writing a letter to school and we have a right to reject it
mm mmm mmm
http://www.hkval.org/html/special_anti_viccine_letter.php

其實唔打, 對報學校, 升小學會有影響嗎?

besmart 發表於 13-8-22 09:27
Writing a letter to school and we have  ...
我都冇比我仔打小一果2支, 寧可信其有.

kingbbsam 發表於 13-8-23 10:38
其實唔打, 對報學校, 升小學會有影響嗎?

報幼稚園學校就一定要睇針卡, 打少一支都要補整先收.

明白你地對ADHD既擔憂,但又唔擔心惹到致命菌?外國曾經有家長告葯廠,結果法庭找無數專家再研究所有科學數據,証明無任何𨶹連,但不幸既就因這些傳聞,歐洲數次爆發麻疹,令不少小孩死亡同終生殘障!愛佢變成害佢!最慘係其他人都會受影響,因為MMR 要一歲先打得,所以你唔打患上,你可能無事,但可傳比另一個細過一歲,佢可能會重病,請各人慎重考慮!

唔好意思,加多一句,呢啲防疫針同自閉症ADHD 只係揣測,但有防疫針前無數小童死於呢啲傳染病卻是鐵一般既事實!我與葯廠毫無𨶹係!只是有感而發

Fish777  Agree! Pls check pm  發表於 13-9-2 22:39

我覺得唔係唔打,有d針係好需要打,尤其是政府話要打嗰d係真的需要打,否則佢唔會比錢你去打,只不過一d6合一既混合針我覺得應該分開打,我個仔都係分開打,以求安心,但千萬唔好唔打。

回復 GentooMama 的帖子

I share your view

我仔一歲前好醒好正常,一歲後好似唔記得晒之前學過嘅嘢,所以我覺得關打針事 細果個我無俾佢打針了

醒目開學勳章 王國長老

我覺得吾關事,咩而家多左?係而家多人識左就真。30年前有人講過度活躍嗎?30年前有人去cac check自傾嗎?以前去健康院,識長肉無辨無盲就係正常架啦

如果比我揀,我會揀唔打.... 我去私家打5合1 定6合1,當時問過醫生水銀問題,佢拎個針盒出黎,話成份冇水銀

不過我覺得ADHD OR A 都係遺傳O既,冇事O既打左梗係冇事,如果本身DNA有問題O既打左會變差...

引用:我仔一歲前好醒好正常,一歲後好似唔記得晒

關於1歲果針,有件事可以幾大wok但被忽視左。就系如果BB對鷄蛋有敏感反應,就不要打住,要同醫生商量先再决定。那一針可能會好傷BB, 對腦仔可能有影響。我得知這風險係因為上星期我8個月大姪女食完蛋有反應入左東區醫院後醫生講先知。我自己阿仔果時未知就打左我而家有D後悔。一嵗前人見人讚,而家就麻麻地,不知有冇關係。Check 過阿仔系對蛋白有輕度敏感!
‹ 上一主題|下一主題