用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教
樓主: Ving
go

高主教 [複製鏈接]

今日去完家長日,覺得有D後悔選擇左呢間,因為升小一預左要參加大抽奬,或再去投考其他小一,何苦要捱3年貴學費呢,早知讀另一間不是龍校的幼稚園,結果可能一樣,不過已經太遲,只希望呢3年小朋友學得開心~

回覆:高主教

公平啲講,校長從頭到尾冇保證過一定能升上高小,而k3課程又唔淺,升上其他小一,定能跟上,點解要用學費來比?其他雜費、書簿、校服都比出面平,計返總數咪差唔多!
除非係直上小學,(但有幾多間?)無論讀邊間,都要好好裝備小朋友!

引用:今日去完家長日,覺得有D後悔選擇左呢間,

原帖由 ahduck 於 13-08-24 發表
今日去完家長日,覺得有D後悔選擇左呢間,因為升小一預左要參加大抽奬,或再去投考其他小一,何苦要捱3年貴 ...
學費幾錢?

引用:今日去完家長日,覺得有D後悔選擇左呢間,

原帖由 ahduck 於 13-08-24 發表
今日去完家長日,覺得有D後悔選擇左呢間,因為升小一預左要參加大抽奬,或再去投考其他小一,何苦要捱3年貴 ...
學校由頭至尾上年至今年一直都無話guarantee, 入高小,guarantee 只是教育質素。而且一真直透明公開,點解妳吾s了解左先至報讀?如果可以不如比返個位比更喜歡高幼教育的小朋友讀吧!

回復 ahduck 的帖子

我覺得開始得咁唔開心跟住落黎果三年你唔會開心,只會不斷質疑這決定,要讀高幼首要的條件(個人意見)就是要當高小不會收,有幸收就當bonus!

各位有經驗嘅高幼家長,特別係又有仔女讀緊其他幼稚園的,請問高幼的課程真的比一般幼稚園高嗎?考育質素如何?K3的小朋友考私/直資小學結果理想嗎?

ahduck 發表於 13-8-24 15:32
請問家長日講左乜野,令你覺得咁後悔?

其實每人感覺/需要唔同,我去完家長會反而覺得選對了學校,我覺得學校重視德育,同時也開宗名義教埋家長放手讓孩子嘗試,校長講到明歡迎家長參觀早會,反而我覺得課程深,多功課,怕自己無時間跟得足/孩子跟唔上。

babycute2009    發表於 13-8-25 16:05

如五成机會上高小,都算好大机會。

引用:乜原來係1半高小學位,唔係爭取1半高幼生入

原帖由 babycute2009 於 13-08-22 發表
乜原來係1半高小學位,唔係爭取1半高幼生入高小?
有分別?請指教!

yantabo 發表於 13-8-28 11:19
有分別?請指教!

爭取一半高小學位即代表max收70高幼生,即70/180 (高幼生總數)=max38%

引用:Quote:yantabo+發表於+13-8-28+11:19+有分

原帖由 Silverhawk 於 13-08-28 發表
一半高小學位即代表爭取收70高幼生,即max70/180 (高幼生總數)=max38%
38% 都好過外校報,唉,升小難難難

‹ 上一主題|下一主題