用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎?
樓主: 小藍莓
go

有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎? [複製鏈接]

點解唔好讀5分科gei??唔係反而禁趕應該讀5分科會易考啲咩??
我未讀過, 好多嘢都唔太識...

stz_1001 發表於 15-6-29 16:45
點解唔好讀5分科gei??唔係反而禁趕應該讀5分科會易考啲咩??
我未讀過, 好多嘢都唔太識... ...

考一次試好過考兩次!OU要合格(BBCC成績)好易,除非你要全A。

我都諗緊,但係好怕分配唔到時間,你地真係好叻

回覆:有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎?

我每日真係過得太充實了

講下我大約每日既時間分配,我仔中四了,我有一分全職,每星期仲會返幾晚兼職,每日返工 來回2個鐘車程 & lunch就係咁睇 notes(全部放晒入 tab到睇),我習慣要睇晒 notes先去上堂,收工返到屋企都11點幾, 星期六&日就多數有幾個鐘堂上,有時會留低同同學一齊做功課,     今個月考試,我地個個星期六&日都返學校一齊溫書溫到夜晚10點先慢慢去食野再返屋企,又半夜了,好開心我預到班志向差不多既同學。。。。。。。好彩我仔大啦,同隻佬2個可以攪掂晒屋企所有野,我完全唔洗理,只係專心返工讀書,但個仔大考時都要抽 d時間幫下佢,一個人讀書好悶 ga我宜家先讀緊第3科,條路仲好長

我每日真係過得太充實了

講下我大約每日既時間分配,我仔中四了,我有一分全職,每星期仲會返幾晚兼職,每日返工 來回2個鐘車程 & lunch就係咁睇 notes(全部放晒入 tab到睇),我習慣要睇晒 notes先去上堂,收工返到屋企都11點幾, 星期六&日就多數有幾個鐘堂上,有時會留低同同學一齊做功課,     今個月考試,我地個個星期六&日都返學校一齊溫書溫到夜晚10點先慢慢去食野再返屋企,又半夜了,好開心我預到班志向差不多既同學。。。。。。。好彩我仔大啦,同隻佬2個可以攪掂晒屋企所有野,我完全唔洗理,只係專心返工讀書,但個仔大考時都要抽 d時間幫下佢,一個人讀書好悶 ga我宜家先讀緊第3科,條路仲好長

我要求自己好高,最少要全 A-, 所以要付出所有既時間

請問如果想揀中英文語言科,係咪一定要英文好好先讀到?我40歲了,中七程度,讀文科,對數理經濟好抗拒,如果想讀OU好似只得語文讀。

讀 ou就係因為成績差先讀,如果語文唔好,可以由低讀起,1字頭既英文係好淺既,會由頭教起,正常會個格既,一路讀上去就得啦,睇返自己想係  ou拎咩 degree先開始好 d,有條路睇住黎讀,唔係大學畢業既人最好慢慢讀上去,唔好一步登天

回覆 bckwong 的帖子

好感動!

引用:讀+ou就係因為成績差先讀,如果語文唔好,

原帖由 杰杰媽媽 於 15-10-01 發表
讀 ou就係因為成績差先讀,如果語文唔好,可以由低讀起,1字頭既英文係好淺既,會由頭教起,正常會個格既, ...
103。104係Business Communication, 話淺, 真係唔淺。入門科。好多人就係死咗!唔再讀。

我相信每堂都上足晒&睇晒所有書&又會同同學交流下,落堂又留低問下 miss/阿  sir野,想唔合格真係幾難,視乎你肯唔肯主動,唔出聲問/講,係冇人幫到你的。

我上緊既2科都有 whatsapp group ,平時日日係到吹水,間中又問下野,睇書睇到邊忽唔通就影低拎出黎問,又會討論下功課(最後更係會對下答案啦)

杰杰媽媽 發表於 15-8-3 01:35
我每日真係過得太充實了
你好叻啊!

好有計劃同目標!!

只狠時間實在太少了,完全唔夠用,我宜家連未報但將來要讀既都去上定(佢唔會知邊個有報冇報,walk-in 就聽得),橫掂要讀既科所有書 softcopy 我已有齊,聽完再自修,等下期先一次過報,咁樣去考試會好 d ,唔洗好似我  d 同學咁,日日趕功課,一趕完功課又考試了,點會考得好呀。。

‹ 上一主題|下一主題