用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 愉快唔谷小學 - 直資/私立
樓主: yanyan0218
go

愉快唔谷小學 - 直資/私立 [複製鏈接]

引用:見有人提福建,+我又口痕講下啦....其實愉快

原帖由 joanthony 於 13-08-20 發表
見有人提福建, 我又口痕講下啦....其實愉快學習與否, 唔同人可以有唔同感受 (雖然, 校長強調佢地係實行"有 ...
Thanks much for your sharing. Y help much to let us understand the situation in fukein.

引用:+本帖最後由+魚兒小寶貝+於+13-8-22+01:02+

原帖由 魚兒小寶貝 於 13-08-22 發表
我個仔都係讀中文幼稚園,佢oral english 都係麻麻地。收了至算啦!仔仔上適應班,都有用廣東話,有玩收買佬,語言的野,半學年就適應。

引用:+本帖最後由+魚兒小寶貝+於+13-8-22+01:02+

joanthony 發表於 13-8-22 14:24
我唔敢比意見,始終小朋友資質或父母期望人人不同,  我只係share 下我所見所知的比有興趣考福建的媽咪自己 ...
agree,陪小朋友面試時見到家下啲小朋友英文我可以用"誇張"來形容,簡直犀飛利

引用:Quote:原帖由+魚兒小寶貝+於+13-08-22+發表

原帖由 joanthony 於 13-08-22 發表
我唔敢比意見,始終小朋友資質或父母期望人人不同,  我只係share 下我所見所知的比有興趣考福建的媽咪自己 ...
你咁講我個仔就大煲了。

引用:Quote:原帖由+joanthony+於+13-08-22+發表

原帖由 魚王 於 13-08-22 發表
你咁講我個仔就大煲了。
有心唔怕遲,十月都係拜年時!

引用:Quote:原帖由+魚王+於+13-08-22+發表你咁講

原帖由 crazymum 於 13-08-22 發表
有心唔怕遲,十月都係拜年時!
If he really cant do it will send him to IS when his english brushed up in fukien

回復 魚王 的帖子

囝囝讀普通屋邨幼稚園,都有學姊學長入左福小,我諗住in左先,學校覺得佢唔掂既話都唔會收,如果好彩收左,就會send佢番英國文化協會呢類ctr加強聽講。

回復 joanthony 的帖子

Thankyou!你所講既我地都有做,不過睇英文同中文書既比例係1:20,中文書佢自己睇,英文書就一齊睇。

引用:回復+魚王+的帖子 囝囝讀普通屋邨幼稚園,

原帖由 魚兒小寶貝 於 13-08-22 發表
回復 魚王 的帖子

囝囝讀普通屋邨幼稚園,都有學姊學長入左福小,我諗住in左先,學校覺得佢唔掂既話都唔會 ...
I only hope he can enjoy his life in school. He likes science he can understand some diff scientific concepts. But dont know what happen if all are in english. Hope he can learn how to learn and can learn how to socialize.

魚兒小寶貝    發表於 13-8-23 16:46

回復 魚王 的帖子

小朋友咁細個,好靈活好快適應。
又有你咁關心佢,幫佢,一定得ga,吾使太擔心。

mosquito_chu 發表於 13-8-20 17:48
你系林文燦的家長,你可以講多些関於呢間學校既野嗎?

我唔係呢間學校家長, 係一位同校已畢業已升上呢間小一的媽媽話我知, 英文真係好深

回覆:魚王 的帖子

請問救恩好不好?

其實除了下列直資/私校, 有無官津都可算是愉快教學?

下面直資有中學的, JUPAS 結果: 港同(54.3%), 優才(52%) , 其他幾間又如何呢? 學校會不會公佈?

港同
漢華小學
嶺大同學會直資
真道
播道
優才
陳守仁
ST MARGARET
啟基
救恩
‹ 上一主題|下一主題