用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 愉快唔谷小學 - 直資/私立
樓主: yanyan0218
go

愉快唔谷小學 - 直資/私立

回復 ha8mo 的帖子

咁又唔好咁講,我看了優才討論區一段時間,他也是個熱心家長,有時就喺誇張過咗火位,其實佢唔駛勁HARD SELL GT,GT本來好地地,只會越唱越差

其實GT果邊D家長都有學識有修養,學校都喺好學校,只是喺唔喺"Your cup of tea ", 大家眼睛是雪亮的,所以看EK真喺要用智慧去分析討論,不能盡信。

中英兄好啦!版主已經唔再加入討論了,您真喺要收手啦!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

入番正題,看過書單,津校既程度太淺,我開始擔憂(可能之前O學得太超前)......小兒有小一程度但讀返轉頭,我可以預見呢一年會佢會讀得好HAPPY。

自己是傳統學校谷出嚟,所以對愉快學習有一點保留。所以培橋/優才/真道/港同這種新派學校,如能做到真正愉快學習,真不錯!其他學校唔太了解,唔敢講。

回覆:愉快唔谷小學 - 直資/私立

福建中學附屬學校,一條龍英小,直資

其實好多學校是用自編校本, 書單都唔係好反映到學校要求及同學的達標程度.  最好是睇平時的功課同試卷, 尤其是看看有冇"教得淺考得深"的問題.   我見過某些想上位的地區官津, 英文的要求及教法類似一些英文為主的EMI 小學, 不過學生達標(或受益) 的好少, 主要是學生本身不是底強, 就算教得深亦不是大部人可以接收到.

另外我一直覺得優才是一間好學校, 我識好多學生都反映讀書幾活, 不是壓力好大, 而DSE 今年的成績亦有顯著提升, 家長對一間用心的學校相信不會只看勸退的問題. 中英天其實亦指出了一個現實:  100% 直上無疑對小學中下遊的學生是有保障, 但同校中上遊的家長也許又會覺得不公平, 因龍校學校(中學) 不能在收生階段選擇收取成績較好學生, 公開試平均成績較難進步, 令小學成績好的自家家長卻步, 恐形成惡性循環.

(利申, 我不是優才家長, 小朋友亦不是讀龍校)

muichujamie    發表於 13-8-19 19:20

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 希望各位能按回標題討論, 切勿離題, 較早前之離題回覆已分割及關閉, 敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

Learning can be fun but also need to work hard. It sounds unrealistic however this can be done. You must remember at one time you spend days and night to finishing a project, a search for the appropriate gift for someone you love etc. it is hard work and it takes time but at the same time you enjoy doing it.

This is one of the main theme in education called "Learning Motivation". a lot of schools nowadays implement this idea in their curriculum. Teachers spend more time in materials preparation and think about "how " to teach a particular topic e.g. why birds fly (science related topic)? How come we have to greet relatives according to their different relations in the family e.g. grandmother, uncle, aunt etc (family relations)?  In introducing the class in a fun way to attract students attention to the topic to create a sense of ownership by the students. Activity approach kicks in allow students to do their own tasks to find the idea thus better understanding of the topic. when the students go home, they are more likely to be willing to spend more time in doing their projects and finishing their homework.

So students even though they have to work hard, they won't be bored in just doing repetitive exercises without knowing the meaning behind it!

iluvchun  十分認同, 你講既野都係我想要既野.  學到書本上既知識以外, 學習既過程同樣重要.  可惜而家香港既氣候"分數就是一切"  發表於 13-8-23 10:00
phoebe_ming5    發表於 13-8-21 10:50
四隻貓  Good View!!!  發表於 13-8-20 10:31
HaYi  Highly support your last sentence! That why now the teaching posts are so difficult to perform, specially to those experienced teachers.  發表於 13-8-19 18:28

在我心中真正愉快學習而成績可接受的是港同和救恩

mosquito_chu 發表於 13-8-18 00:10
仲有間林文燦,愉快既但吾知谷吾谷

好深架D英文, 同埋係英文學校來的

啟基學費係3969 係屬貴喇

回覆:魚王 的帖子

救恩今年4千幾一個月,加埋校車要大概5千,貴吾貴因人而異了。

回復 魚王 的帖子

我都好心儀港同,不過我地唔係住港島,車費我覺得貴,而且中學在鴨脷洲,真係好遠啊!我只有望門輕嘆呢!

HaYi  港同中學不是在黃竹坑?  發表於 13-8-21 13:22

播道 ok ma?

引用:啟基+++x+3+

原帖由 JHsbb 於 13-08-16 發表
啟基   x 3
想問下係香港定九龍個間?

回覆:fishfishmama 的帖子

應該講緊九龍,香港那間是派位的,九龍才是私立。

回覆:JHsbb 的帖子

你系林文燦的家長,你可以講多些関於呢間學校既野嗎?

啟基算係唔錯選擇

回復 魚兒小寶貝 的帖子

哦~係我記錯左,不過對我黎講都差唔多,嘻!

joanthony 發表於 13-8-20 14:58
見有人提福建, 我又口痕講下啦....其實愉快學習與否, 唔同人可以有唔同感受 (雖然, 校長強調佢地係實行"有 ...

唉~我一路都十五十六報唔報福小(其實我會報左先),對唔搭得車既囝囝黎講,行路10分鐘去福小真係好方便。。。除左老師流失量大d及老師教書既資歷淺d呢兩個問題大d之外,其他既野都好吸引。。。不過最大既問題係囝囝既英語程度只係好一般,唔似得你囝囝及你囝囝既同學睇開英文書及使用英語,佢就啱啱調轉,中文強好多。。。一方面我想佢有一個好既語境學好英普,但另一方面又怕突然轉晒英文佢會對學習失去興趣。。。而且我原本一心諗住小一下學期開始我就會放手,由佢自己攪掂,如果讀英文小學就冇可能喇!
對不起,我好似離左題,請問你可否PM我比d意見呢?

我個人覺得谷唧學校未必不愉快,要看小朋友能力和性格

karen55407 發表於朋友能力和性格
同意,同一間學校,有人話好輕鬆。