用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 重有兩星期就做全職主婦, 心情好矛盾﹗ ...
go

重有兩星期就做全職主婦, 心情好矛盾﹗

以往一放假對住個囡真係會變成癲婆, 九月開始日日係癲婆, 心情會係點真係唔識形容﹗雖然個女將會讀全日 I 位, 但都要九月下旬先開始, 九月初係返一兩個鐘咋, 用半個月真係好難將佢係嫲嫲度D壞習慣全部改晒, 以往都有嫲嫲幫手分擔吓, 自己一個都唔知搞唔搞得掂。個心一路都想搵番份PART TIME, 但比老公話, 叫我搞掂好個女先﹗佢又唔知教A仔係長期的, 一停就會倒退﹗我以家都開始好亂, 要著手報其他課程。

回覆:idak 的帖子

加油!你女有你呢個媽媽真好

回復 llam1210 的帖子

我唔算係好媽媽, 都有偷懶的時候, 但真係雖要好有耐性, 重要加上濕疹, 真係變咗一個潑婦。

回覆:重有兩星期就做全職主婦, 心情好矛盾﹗

加油

對自己説:耐心、耐心、再耐心點。

idak  THX﹗  發表於 13-8-20 09:08

先放松你既心情。適時要學煮到黎就食。

我相信神唔會俾一d我地應付唔黎既事。You do the best, God do the rest.

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回復 chowqv 的帖子

以家心情真係好亂, 就連自己要點做都無從入手, 老公直情當咗我以後唔做嘢只係湊女, 可能到時做慣咗FTM唔願出番來打工﹗

好有勇氣的決定。阿女有你好有福氣。
我估埋身就做到。等於仔女出世,未學過但最終識湊
俾信心自己,慢慢習慣。同其他全職媽咪傾下計。努力

好羨慕你呀!我就唔可以放棄份工,雖然搵得唔多,但靠C6一個又真係唔得~
加油呀!有媽的孩子像個寶!
有咩困難就深呼吸、再深呼吸!食粒朱古力飲杯冰水就再教過囉~

回復 angellau2013 的帖子

我真係做咗好多年嘢, 休息最長得一次都係二個半月, 一份工接一份工, 我都諗咗好耐, 計晒數先做到e個決定﹗part time我都搵咗, 係幫朋友間唔中一日半日咋, 起碼會對到人, 只係對住老公同個女我會死架﹗

回復 fongbau 的帖子

我老公都搵得唔多, 好在層樓唔係供好多錢, 囡囡學費唔洗好多錢, 唔係第二時病同訓練要錢都唔知去邊度搵, 如果到時真係唔掂, 做家務助理都得, 我乜都諗晒﹗

回復 sochi81 的帖子

好耐之前已經有朋友同我講自己湊番好過, 一來老爺奶奶真係太錫個女, 縱到個女好惡﹗比錢奶奶加密集都唔小錢, 老公又配合到比多d家用, 不過佢就會好大壓力﹗另外重有好多人幫, 先致可以做e個決定。