用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 最差的馬也可在適當的班次中勝出?
樓主: ms.bead
go

最差的馬也可在適當的班次中勝出?

引用:如果寫“某人”有呢個經歷,最後在能說得一

原帖由 ms.bead 於 13-11-16 發表
如果寫“某人”有呢個經歷,最後在能說得一口好英語,會否舒服d,才可集中討論要點呢?

...
Ms bean,
在二三線学到好英語真係唔易,
所以我話有机會入到曼聯,
爛船有三分釘。

往後路比較易走。

回覆:最差的馬也可在適當的班次中勝出?

你想你的孩子做 憂鬱的一班馬,還是快樂的 六班馬? 我自己會選擇後者。其實在我自己看來哪一班并非重點,重要的是快樂吧!
何況,一班還是六班,是否真的在把握之中?

是否一班馬一定憂鬱?九班馬一定快樂?乜嘢理論或結論?我就林林總總都見過。

EK的討論越來越簡單化,單一及極端例子橫行,點討論。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:最差的馬也可在適當的班次中勝出?

我會盡做頂班馬,做唔到就向下降。
一班馬可以一世好开心。

behappydad 發表於 13-11-18 10:48
我會盡做頂班馬,做唔到就向下降。
一班馬可以一世好开心。
好彩我家中有一隻,是否開心一世跟學校未必有必然關係。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

係邊班馬都唔緊要, 最重要係找到合適的練馬師
同樣, 學校咁多,咩教學方向, 要找到對小朋友合適的方法
不能一本通書看到老

gret 發表於 13-11-18 11:11
係邊班馬都唔緊要, 最重要係找到合適的練馬師
同樣, 學校咁多,咩教學方向, 要找到對小朋友合適的方法
不能 ...
合理,同意。
不應將程度及是否愉快掛勾。