用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 最差的馬也可在適當的班次中勝出?
樓主: ms.bead
go

最差的馬也可在適當的班次中勝出?

每匹馬包括最差的那一匹,在適當的班次中都可以跑出水準,終於勝出???
"最"差的那一匹, 那有其他比牠差的輸給牠呢?

Christi   這點邏輯不通!  發表於 13-11-16 00:56

引用:每匹馬包括最差的那一匹,在適當的班次中都

原帖由 ericby 於 13-08-21 發表
每匹馬包括最差的那一匹,在適當的班次中都可以跑出水準,終於勝出???
"最"差的那一匹, 那有其他比牠差的輸 ...
relax…不要咬文嚼字吧!不過話說回來,"最差"的馬為什麼不可勝出?99倍大冷門都會跑第一,"最差"只係往績差,唔代表"實輸"…"實輸"的馬才不會勝出吧…哎呀,講講下真係講左跑馬

引用:謝謝分享。但我本人不十分喜歡周先生since

原帖由 MGPAPA 於 13-08-16 發表
謝謝分享。但我本人不十分喜歡周先生since港台事件到近期事件。
純粹分享,對事不對人…不代表認同周生"所有"處事和觀念,ok!?

回覆:最差的馬也可在適當的班次中勝出?

Good sharing.

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

最緊要自己覺得沒問題就可以了!盡了力,不論結果係點都心甘情願。不過呢個世界,真心盡力做好的人又佔多少?練精學懶就見唔少。

樓主我剛剛因為關心入讀德望而讀到妳文章,好欣賞妳咁有大愛?願意花時間寫分享,多謝。
我都有睇喱本書,都好認同周生出書嘅精神,其實係鼓勵大家“莫欺少年窮”囉。希望大家做家長嘅包括我自己,盡量做到take it easy啦。

回覆:liz107 的帖子

以上問號係打錯咗呀,因為用手機發。。soli~~

多謝分享。我從幼稚園到大學都係在名校讀書,發覺名校絕對不等於教學理念及老師質素是優勝過人,但因名牌效應所以有很多較醒目的孩子會報讀,因此成績就自然相對較好,如此類推。我始終認為要因材施教,不要盲目追求名牌。其實,老師要有心去教(在這個功利主義掛帥的世代都幾難搵),學校和家長要互相支持共同辦好教育,那麼不要理會名校與否。

V.G    發表於 13-11-18 21:01

回覆:teambuilder 的帖子

Teambuilder,totally agree with you.

回覆:MGPAPA 的帖子

me too

引用:周先生的比喻,不敢苟同。 例如因為無論第

原帖由 gret 於 13-08-16 發表
周先生的比喻,不敢苟同。
例如因為無論第一班或第八班都係考同一份DSE卷,任你在第八班跑第一,都很難和第 ...
agree

最大問題是師資.
在第九班馬房, 很難會有一流練馬師. 靠自己操, 又點win ?

在我心目中沒有小朋友是最差的!
玩遊戲有輸有贏,且這是一個沒清晰遊戲規則的遊戲,大人也玩到投降,真的不是易玩!
小朋友投入參與已超讚了!他們還細,將來一定有很多機會發揮才能,參與人生歷程種種遊戲。

當年聖貞德係名校嚟,係羅便臣道,聖心、聖貞德同高主教一齊

引用:最大問題是師資.在第九班馬房,+很難會有一

原帖由 AgapePa 於 13-11-12 發表
最大問題是師資.
在第九班馬房, 很難會有一流練馬師. 靠自己操, 又點win ?
哈哈…可能你真的不熟賽馬了,佢所指既第幾班係指賽事,不是馬房。另外,小說中往往少林寺掃地既呀叔先係武功最叻…唔好諗住名校=個個師資好,弱校=個個老師都唔掂…

引用:樓主我剛剛因為關心入讀德望而讀到妳文章,

原帖由 liz107 於 13-11-11 發表
樓主我剛剛因為關心入讀德望而讀到妳文章,好欣賞妳咁有大愛?願意花時間寫分享,多謝。
我都有睇喱本書, ...
多謝你,其實EK好多前輩都會sharing,我都學左好多。只係我見到個比喻幾有趣先post,等大家討論一下…

唉,老實說,
如果阿仔可以到曼聯阿仙奴踢波,就算做後備,都應好過在三四綫球隊發展。

人望高處,理應望升level 而不是降level 做冠軍。低level 做得好,咪又係向上走做準備。

同意因材施教,每隻馬天生有別,球員亦有天才或勤力之分。修咸頓前鋒林拔,廿幾歲窮到要去工廠打工,但今年三十歲入選英国国家隊。人要面對現實努力不放棄才有進步。(當然要有技巧和耐性)

當子女低班馬,no way.

ms.bead 發表於 13-11-12 09:51
哈哈…可能你真的不熟賽馬了,佢所指既第幾班係指賽事,不是馬房。另外,小說中往往少林寺掃地既呀叔先係武 ...
在弱校, 毎級只能開1至2班. 真係老師都唔多.
一個教幾科.高低年班教晒.
尤其術科, 求其一個教, 自己都唔識美術,PE.
教IT, 就由數學老師教, 邊學邊教
以前老董改革語文老師時, 很多老師都唔合格.

隠世高人,要有縁先遇到.

PS. 我講係我個年代的band 5學校.