用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 GLUTEN FREE 食品, 有冇人有興趣??
go

GLUTEN FREE 食品, 有冇人有興趣??

小朋友係 a 仔, 之前上網睇戈地話介口食gluten....咁我同外國親戚講開, 佢叫人拎咗好多 gluten free 食品 比我....
點知驗完血先知個仔係egg 同 milk 過敏, 不過 gluten 冇事... 所以仲有好多gluten free 的食品

其實主要有多包意粉同 cheddar crisps...如有興趣平買請pm.. 可以電話what's app send 相你睇... cwb 交收...

回復 chynnamama 的帖子

Hi, chynnamama

驗完血,gluten 無敏感,唔代表可以食gluten,因gluten(穀膠) 及casein(酪蛋白)可能引起以下問題:

如果小朋友有"腸漏", 未完全消化穀膠和酪蛋白(未被消化的縮氨酸)會通過腸(滲透性)的小孔進入到血液中去,並依附在自閉性小孩的腦部的麻醉觸角接收組織中,從而影響腦部和其他觸角的正常運作。從本質 上講,很多患有自閉症的兒童會對小麥和牛乳製品“上癮”,情況就好像吸食嗎啡一樣。

回復 myson727 的帖子

同意,其實唔單止小朋友,就連大人都可以食 GFCF 飲食。

回覆:myson727 的帖子

想問如不能食gluten,有什麼代替品呀?

"gluten 無敏感,唔代表可以食gluten" ??
我點知個仔有冇"腸漏"??
同埋如果佢對gluten 上引咁又點 ?

我個仔對casein(酪蛋白) 就有過敏, 會介, 不過又唔係好覺佢對奶品上引, 唔知係咪只因為佢唔識講, 我同佢介奶都好快, 唔比佢就冇問題以為ok tim...

SORRY 唔係好明 ?唔好意思, 好想了解多d, 可以嗎 ?
因為個營養師同我睇完 report , 我以為只係介有過敏的食物 tim.

回覆:chynnamama 的帖子

如果純粹想知下,可買這書,上個月我係大眾買,"腸漏"有解釋,都易明。

如想知多d自閉及其他發展障礙與"腸漏綜合症"的關係,可找個用"生物療法"的醫生問下。

MANY THX...!!!