用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我住屯門,係九龍城聖家舊生
樓主: cookiechick
go

我住屯門,係九龍城聖家舊生 [複製鏈接]

美孚有小巴去觀塘經九龍城。
****未經本人許可, 不得轉載****

回覆:我住屯門,係九龍城聖家舊生

我女都係入左九龍城聖家,宜家諗緊點放學。

carchu, 請問你學校附近有貼巴返巴門嗎?你女女幾年級,放學點安排? Thank you.

回覆:cookiechick 的帖子

請問你61x 車程幾耐? 我諗住睇下學校門口有咩車去九龍城果邊既巴士站轉61x 回屯門。你地知道有咩車嗎?

傻妹 發表於 13-8-22 11:38
我女都係入左九龍城聖家,宜家諗緊點放學。

carchu, 請問你學校附近有貼巴返巴門嗎?你女女幾年級,放學點 ...

傻妹
pm左你
你住屯門邊面﹖

引用:請問你61x+車程幾耐?+我諗住睇下學校門口

原帖由 傻妹 於 13-08-22 發表
請問你61x 車程幾耐? 我諗住睇下學校門口有咩車去九龍城果邊既巴士站轉61x 回屯門。你地知道有咩車嗎?

...
61x車程要足足一小時,而且行過學校又要15mins。我到時諗住試下找保母車,如果冇,就我上班前先送佢返學,放學就可能要找人接,但工人要湊住細佬,所以都唔知點。你們也是住屯門讀聖家嗎?

carchu12 發表於 13-8-22 11:08
美孚有小巴去觀塘經九龍城。

由今年開始,聖家返8點,放3點,改左時間呀..

小巴由美孚去九龍城廣場要幾耐呢﹖

唔係放3:10 三點二咩?係住屯門,不如幾個人一齊諗下有無可能一齊返入去啦。

九龍城至美孚小巴淨車程約10-15,都快嫁

回覆:patcheung324 的帖子

請問九龍城邊度有小巴去美孚?唔該

引用:九龍城至美孚小巴淨車程約10-15,都快嫁 +

原帖由 patcheung324 於 13-08-22 發表
九龍城至美孚小巴淨車程約10-15,都快嫁
我出美孚車程30mins炸喎,有得諗喎。另外,囡囡住屯門讀聖家的jm,我們可以一齊坐的士都得喎,或者share下接送喎

傻妹  但有諗下有課外活動時人人放學時間不同了,好難咁樣夾.  發表於 13-8-23 12:07
carchu12  好呀﹗有得夾都好﹗我一定係工人姐姐接架啦﹗  發表於 13-8-23 09:21

回覆:傻妹 的帖子

我試過在九龍城上車,15分鐘以內就返到美孚,不過唔係咁易有車坐。上車地點好難講得明,法國醫院後一條街上車,即百佳對面,我只識行,唔識講,唔好意思。

傻妹  果度太遠了,THANKS.  發表於 13-8-23 12:08

一定不要放棄好學校, 聖家真的好

引用:我試過在九龍城上車,15分鐘以內就返到美孚

原帖由 patcheung324 於 13-08-22 發表
我試過在九龍城上車,15分鐘以內就返到美孚,不過唔係咁易有車坐。上車地點好難講得明,法國醫院後一條街上 ...
謝謝你。嗰度距離學校都一段距離,如果在九龍城廣場上車落車就更好了

唔好等紅van去美孚呀﹗士他令道同hf都有一段距離,而且d 紅van係由觀塘去美孚經九龍城,好多時都full晒架,要唔知等幾耐架。

cookiechick :
其實你大約住屯門邊附近﹖置樂﹖市廣場﹖碼頭﹖
因為有很多方法都去到九龍城,但要睇下係係邊度上車先可以答你
係屯門是自置物業還是租的﹖總之住屯門區就得﹖

回復 cookiechick 的帖子

印象中,九龍城廣場旁邊的"福佬村道好似有紅van 去荃灣,應該是總站,你可以check check

而家有以下幾條路返屯門
1) 係嘉文書局門口坐1號巴士去旺角新世紀轉58X 或 67X
2) 係衙前圍道坐紅VAN去黃大仙中心轉259D 或61X, 可係屯門公路轉車站轉其他相關巴士
3) 去樂富全程搭港鐵返屯門,但要一個鐘至一個鐘15分.

暫時睇好似2)號最好,因為黃大仙中心上車後得幾個站就上公路.天氣唔好就坐的士去樂富轉港鐵.

傻妹 發表於 13-8-23 12:15
而家有以下幾條路返屯門
1) 係嘉文書局門口坐1號巴士去旺角新世紀轉58X 或 67X
2) 係衙前圍道坐紅VAN去黃大 ...

問左工人,佢等紅van好快,多車,大約15-20分鐘就到黃大仙中心

回覆:carchu12 的帖子

回覆:carchu12 的帖子

黃大仙中心入屯門,都要大約50mins

回覆:我住屯門,係九龍城聖家舊生

我考慮緊,到時可能買架車,駕車送佢返學,如果真係用呢個方法,就可以車埋大家(但我而家車牌都未有)  但接放學呢,就要再諗了

‹ 上一主題|下一主題