用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我住屯門,係九龍城聖家舊生
go

我住屯門,係九龍城聖家舊生 [複製鏈接]

我應該安排大女報九龍城聖家嗎?有點遠,唔知到時有冇校車,至慘係,我仲有個細仔,係龍年細仔......諗得大女,又唔知細仔點.....還是報屯門保良小學呢?爸爸係舊生,暫時都係必入.....可給我一些意見嗎?

karen55407  我覺得太遠,如果爸爸母校不錯,我會揀它  發表於 13-8-14 19:49
   2    0    0    0

回覆:我住屯門,係九龍城聖家舊生

唔諗住搬,就唔好聖家啦!就算有車都每日用兩三個鐘,聖家又出名功課多,搞唔掂㗎。

唔諗住搬,就唔好聖家啦!就算有車都每日用兩三個鐘,聖家又出名功課多,搞唔掂㗎。

回覆:momama 的帖子

謝謝你的意見。搬都ok既,可以搬去美孚或荃灣,但細佬就唔知點算了。細佬跟唔到家姐入女校,龍年競爭又咁大,好有可能要留在屯門讀小學

我會搬去九龍城!

回覆:IloveCS 的帖子

C6在屯門返工,返7am,好難搬去九龍城

其實我有朋友住得遠,都要坐一小時校車一程時間!佢囡囡成績幾好、又有學課外活動,問題唔大!

唔諗住搬就唔好揀聖家了, 大人細路都辛苦.

搬啦,揀聖家,一線學校仲有半條龍可以升返bank 1b 中學,而且九龍城網升中有數,仔仔幾年後先再想,值得搬架

我都覺得是值得搬的

我c6教小學,小朋友係必入架,我好唔好安排2姐弟入去讀呢?定係家姐讀聖家,細佬讀屯門小學?(細佬係龍年細仔,好難考直資,我又冇咩抽獎運,多數都要去爸爸間小學讀)

many kids travel a long way to study HF. You are not the only one.

worthwhile even not move out.

小朋友晚上唔瞓十個鐘都要九個,假設六點起身,四點返到屋企,九點又要去瞓,你計吓夠唔夠時間用。

tuen 門邊間保良先?

分開,女跟亞媽搬出九龍,仔跟老豆係屯門。。。。使鬼諗咩,梗係屯門啦

你係70定71呢?我只可以講現在屯門的小學較為參差,尤其big6小朋友的比重越來越多,因此同一班入面的文化和英文水平的差別較大。好多我地以前覺得好的小學也因這原因及舊屋邨老化,現在也今非昔比,你要小心揀清楚。再者,我相信你讀讀吓要係聖家要插返入去屯門一定會易過由屯門插出嚟九龍塘。所以能力範圍許可下,會搬出來(唔一定要住到去九龍塘)比小朋友讀聖家。我都係咁搬咗出嚟讀出面區。

如果係我, 我會搬去中間位置, 例如你講的美孚, 家姐讀聖家。將來細佬無論點, 最少都有爸爸果間back up。

除了位置, 其實我覺你更加要考慮, 聖家是否適合你囡囡讀。性格, 能力, 都要考慮。

同意,因為聖家都好谷下

家姐好適合聖家,佢比較捱得,谷得,好定,好專注。我試左聖家先,唔得先插返入屯門小學?請問屯門出九龍城的保母車難找嗎?

其實屯門都有很多出九龍讀書, 如果近西鐵, 1小時便到學校

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:
‹ 上一主題|下一主題