用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 協恩中學家長交流區
樓主: Anneenamum
go

協恩中學家長交流區  

1. 聽說每個學生都要參加一種運動, 是不是要計學分的? 阿女沒有運動強項, 有甚麼選擇?
2. 有沒有消息何時會考分班試?

計學分唔係掛! 不過有成17科, 都有啲擔心, 怕佢應付唔嚟!

回覆:claris123 的帖子

1。學校鼓勵學生參加一種運動,可以係興趣班或被選拔為校隊。是会計入体育科分数。
2。去年校內分班試是安排在小六全港系統性評估前一天。

引用:計學分唔係掛!+不過有成17科,+都有啲擔心,+

原帖由 圖書寶寶 於 13-04-25 發表
計學分唔係掛! 不過有成17科, 都有啲擔心, 怕佢應付唔嚟!
唔需要擔心,佢哋大個女要學習點樣分配時間。

圖書寶寶 發表於 13-4-24 13:51
回復 unknown 的帖子

我還想問可以穿耳環上學嗎? 我指普普通通一粒珠嗰啲! 如果學校唔比, 我就唔比佢穿耳 ...

路過.  我係舊生, 阿囡喺小學部讀緊.

我嗰代係有冬季旗袍嘅, 顏色一樣, 不過係長袖絨料.  我哋嗰陣已經冇乜人著, 印象中全級二百多人唔夠十個著, 可能因為咁而家cut咗啩!

回覆:YolandaTam 的帖子

是呀!老師也是这样说的!

剛才睇左協恩通告, 在5月24日有個新生簡介日, 要求父母和女兒出席, 如果女兒有事唔出席, 只是父母到, 學校會不會覺得我地唔重視, 個簡介會大約講甚麼?

圖書寶寶 發表於 13-4-29 19:38
剛才睇左協恩通告, 在5月24日有個新生簡介日, 要求父母和女兒出席, 如果女兒有事唔出席, 只是父母到, 學校 ...
去年經驗,小朋友唔出席是可以的。入場前要先在門口攞一個你小朋友的file,裡面有一些通告回條學生資料學費付款授權書之類,有些要即場填寫並交回。另外校長副校長等都會講講學校嘅規則課外活動分數比重分班情況注意事項等等,因為當天有校服商到校,如果小朋友在的話,可以順便買埋,否則亦可遲些到校服商處購買,問題不大。

回復 wyl 的帖子

謝謝你!  我想問校服商應該都在協恩附近! 家住香港! 唔知有無相熟的校服商(在香港區)有做協恩校服?

YolandaTam 發表於 13-4-26 18:29
路過.  我係舊生, 阿囡喺小學部讀緊.

我嗰代係有冬季旗袍嘅, 顏色一樣, 不過係長袖絨料.  我哋嗰陣已經冇 ...

原來協恩係有冬季校服呀!  我囡一直都好羨慕人地可以換季!!

回復 午餐肉 的帖子

我指中學喎!

圖書寶寶 發表於 13-4-30 12:53
回復 wyl 的帖子

謝謝你!  我想問校服商應該都在協恩附近! 家住香港! 唔知有無相熟的校服商(在香港區)有做 ...
香港區我唔清楚,一般校裙在金綸買,運動服在旺角金雞廣場O-Zone買。

回復 wyl 的帖子

thank you so much!

sell2japan 發表於 13-1-10 14:21
回復 olddream 的帖子

派了eng lit卷,多數人不合格,包括我個女。真無奈,考咁深。

1, 其實eng lit是考些甚麼? 那要多看甚麼類型書才進步?
2. 協恩是否有中樂團?  

希望大家可以解答!

也是路過.

低年級同學, 我想先不要讓她恐懼英文, 慢慢從欣賞的角度入手, 文學的訓練應該大有益處, 不用太緊張考試成績. 老師其實也無必要出題太深, 打擊同學自信嘛.

高年級來說, Eng Lit 除非同學有興趣, 否則又莎士比亞啲play, 又現代poem又小說, 不算易讀, 今年 Form 6 只十人應考DSE, 不過讀Eng Lit 倒可以增進對外國文化的認識, 間接對英文科也有幫助, 試試讀一二個學期再決定也行. 今年DSE的英文科閱讀理解文章, A部有關兵馬俑, B2有關敵托邦, 都與文化有關, 有讀文學的同學當然佔優, 這是題外話.

引用:每個同學係咪要規定參加兩項課外話動,參加

原帖由 圖書寶寶 於 13-04-25 發表
每個同學係咪要規定參加兩項課外話動,參加一樣得唔得, 我個女想參加排球隊, 如果太多人唔入選, 會唔會將佢 ...
除了要參加運動外,協恩音樂方面是否注重? 因為囡囡運動很弱,要在其他方面發展,請問協恩有否中樂團?

回覆:協恩中學家長交流區

想了解協恩難不難入?面試會問甚麼類型的題目?

回復 cwaisum 的帖子

(第一次IN) - 亞女話是中文小組討論和一篇英文短講,
(第二次IN) - 中文, 英文和普通話, 全部環繞你的興趣、生活、啫好等等.......

引用:回復+cwaisum+的帖子 (第一次IN)+-+亞女話

原帖由 圖書寶寶 於 13-05-18 發表
回復 cwaisum 的帖子

(第一次IN) - 亞女話是中文小組討論和一篇英文短講,
謝謝你的回覆。感激感激。
英文短講是指讀一篇英文文章,還是給一個題目,然後發揮?
單看內容都ok喎,不過 貴女兒有否其他才能,或者是協小同學?
小女9月才升小五,但不是協小,希望用多些時間預備。